Müsiad 2012'den Umutlu - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad 2012'den Umutlu

Müsiad 2012\'den Umutlu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, 'Beklentilerimiz, yeni yılda uluslararası ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağına yönündedir.

04.01.2012 09:58

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, 'Beklentilerimiz, yeni yılda uluslararası ekonomik otoritelerin dile getirdiği kadar düşük bir büyüme olmayacağına yönündedir. Aksine 2011 kadar kuvvetli olmasa da, çok keskin bir düşüşün yaşanmayacağı istikrarlı bir büyümenin devam edeceğine inanmaktayız" dedi.

Şube Başkanı Ruhlukürkçü, 2010 yılındaki olağanüstü büyüme ardından, Türk ekonomisinin, 2011'in ilk 9 ayında yüzde 9.6 gibi ekonomi otoritelerinin bile şaşırtan çarpıcı bir rakamla büyüdüğünü, Çin ve Arjantin gibi en güçlü büyüyen ülkeleri bile geride bıraktığına dikkati çekti. MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı şöyle dedi:

"2011'de dünyayı derinden etkileyen ve izleri hala tam olarak silinemeyen finansal krizden, 2010 yılında sıra dışı bir şekilde sıyrılmamız ve bunu 2011 yılında da devam ettirmiş olmanın tesadüf değildir. AB ülkeleri ayağa kalkmak bir yana, yeni düşüş riskiyle sallanırken, Türkiye ekonomisi hızlı ve kararlı büyümeye devam ederek Avrupa'nın gözbebeği haline gelmiştir. Büyüme trendinin yanı sıra, işsizlik oranlarına da farklı ülke kategorilerinde baktığımızda, Türkiye'nin ayrışmakta olduğunu görmekteyiz. Gelişmiş ve gelişmekte olan yıldızı parlayan ülkelerle kıyaslandığında, hem de bizim de içinde bulunduğumuz MIST ülkeleri kategorisinde, işsizliğin iyileşmesinde de Türkiye'nin başrolde olduğunu gururla görmekteyiz. 2011'in mevcut rakamları itibariyle ABD ile aynı, AB ülkelerinden ise daha düşük bir işsizlik oranına ulaşmış bulunmaktayız. Türkiye, 2009'dan bu yana işsizlik oranında giderek ivme kazanan bir düşüş sergilemişken, Avrupa bunun tam tersi bir gidişat izlemiş, ABD ise ancak 2010'dan bu yana işsizliği azaltıcı küçük adımlar atabilmiştir. 2012'de 2011 kadar kuvvetli olmasa da, çok keskin bir düşüşün yaşanmayacağı istikrarlı bir büyümenin devam edeceğine inanmaktayız. Üyelerimizin büyüme, yatırım ve istihdam beklentileri çerçevesinde, MÜSİAD olarak 2012 büyüme oranının yüzde 4 civarında gerçekleşmesini öngörmekteyiz. Son aylarda döviz kurundaki artış ve dalgalanmaların etkisiyle ve özellikle de gıda fiyatlarındaki dikkat çekici yükselişle birlikte, yılsonuna doğru enflasyon yükselişe geçmiştir. Bu gelişmeler ışığında, ileriye dönük olarak, ekonomide aşırı ısınmayı mahal vermemek ve riskleri azaltmak için özel tüketim harcamalarını düşürmek ve böylelikle iç tasarrufu artırmak amacıyla yapılacak uygulamalar yerinde olacak olup, tüketimde aşırı düşüşe sebebiyet verecek kemer sıkma politikalarından kaçınılmalıdır." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Müsiad 2012'den Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement