BEHÇET ALKAN -
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Nevşehir Belediyesi ile yürüttüğü Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları sırasında rastlanılan tarihi yer altı şehrinin bulunduğu alanı, belediyeye devretmeye hazırlanıyor.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 mahalleyi içine alan yaklaşık 450 bin metrekarelik alandaki inşaat çalışmalarının iptal edilmesinin, bölgenin tarihi ve turistik seyrini değiştirmeye yönelik önemli bir karar olduğunu söyledi.
Nevşehir'deki kentsel dönüşüm projesinin Türkiye için gelecekte de örnek teşkil edecek bir çalışma olduğunu vurgulayan Turan, "Nevşehir'de ortaya çıkarılan yer altı şehrinin üstündeki eskimiş yapılar yıkıldığında konut çalışması yapacaktık. Altından tarihi dokular çıkınca çalışmalarımızı durdurduk. Tarihi yer altı şehrinin açığa çıkarılmasının ardından Türkiye, yeni bir destinasyon alanı kazanmış olacak. Bu sonuç ummadığımız, beklemediğimiz bir durumdu. TOKİ buradan hiçbir gelir elde etmeyecek. Türkiye'ye sunulan bir alan olacak" şeklinde konuştu.
Alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 300 kişilik ekiple kazı ve temizleme çalışmaları yürütüldüğünü aktaran Turan, Türkiye'ye gelecekte artı değerler katacağına inandıkları alanın Nevşehir Belediyesine devriyle ilgili görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.
Turan, buradaki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 120 milyon liralık harcama yapan TOKİ'nin, tarihi bulgulara rastlanılan alanın turizme kazandırılması için projeyi iptal ederek fedakarlık yaptığına dikkati çekti.
TOKİ'nin geçmiş dönemlere kıyasla çok daha kabiliyetli ve güçlü bir yapısı olduğuna da değinen Turan, sürekli kendisini yenileyen kurumun yöresel normları esas aldığını kaydetti.
Turan, TOKİ'nin 1984 yılında kurulduğunu hatırlatarak, "TOKİ, 1984-2002 yılları arasında sadece 43 bin konut inşa etmiş ancak 58. hükümetle başlayan sürecin ardından 2016 yılına kadar 708 bin konut üretildi. Yani TOKİ, yılda ortalama 50 bin konut üreten bir konuma kavuştu" dedi.
Yer altı şehrinde ortaya çıkan kilise
Kent merkezinde yer alan, üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen ve 11 mahalleyi içine alan 360 bin metrekarelik alandaki kazı çalışmalarında rastlanan yer altı şehrindeki tarihi kilisenin özellikle Ortodokslar açısından önemli bulgular içerdiği belirtiliyor.
İlk verilere göre, milattan sonra 5'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kilisenin içinde İsa Peygamber'in gökyüzüne yükseldiğinin ve kötü ruhun öldürülmesinin tasvir edildiği freskler (duvar resmi) olduğu, yapılan araştırmalarda bu tür fresklerle daha önce karşılaşılmadığı ifade ediliyor.
Dünya Ortodoksluğu'nun tarihi akışına yön verecek bulguların yer aldığı ifade edilen kilisedeki fresklerin bozulmadan bugünlere ulaşması bilim insanlarının dikkatini çekiyor.
Son Dakika › Ekonomi › Nevşehir'deki Yer Altı Şehri Belediyeye Devrediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?