TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tecrübesiz kurban kesen kasapların kaliteli bıçak yerine Çin malı bilenmeyen bıçaklarla kurban kesmeye çalıştığını vurgulayarak, "Kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların kestiği kurbanlarda deriler kullanılmaz hale geliyor. En önemlisi zamanında gerektiği gibi yeterince hayvanlara tuz verilmediği için deri etten kolay ayrılmıyor. Kesim ve yüzüm sırasında meydana gelen bıçak yaraları, yeterli tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşuyor" dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, her yıl Kurban Bayramı'nda ortalama 2 milyon küçükbaş ve 600 bin büyükbaş hayvanın kesildiğini, bu kesimler sırasında deri ve bağırsakların çoğunluğunun bilgisizlik, tecrübesizlik ve kalitesiz malzeme kullanılması nedeniyle israf edildiği için işe yaramaz hale geldiğine dikkat çekti.
-"HER YIL ÖNEMLİ MİKTARDA MİLLİ SERVET İSRAF EDİLMEKTE"-
Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanılma alanının tabakhaneler olduğunu ifade eden Palandöken şunları kaydetti:
"Kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların kestiği kurbanlarda deriler kullanılmaz hale geliyor. En önemlisi zamanında gerektiği gibi yeterince hayvanlara tuz verilmediği için deri etten kolay ayrılmıyor. Kesim ve yüzüm sırasında meydana gelen bıçak yaraları, yeterli tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşuyor. Buda derilerinin israf edilmesinde en önemli unsur. Bu hatalardan dolayı derileri en az yüzde 20 si kullanılamaz hale geliyor. Bu basit hatalardan dolayı her yıl yaklaşık olarak 13-14 milyon lira değerinde deri israfı meydana gelmekte. Birde kesilen kurbanların yarısından fazlası çöplüklere atılan bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf edilmekte."
-"USTA KASAP EN İYİ MALZEMEYİ KULLANARAK DERİYİ TULUM HALİNDE KESİKSİZ OLARAK ÇIKARIR"-
Palandöken, önemsenmeyerek çöpe atılan bağırsakların temizlenip, tuzlanarak plastik bir torbaya konulup ekonomiye kazandırmalısı gerektiğini belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yerli kesimlerinin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap vermiyor. Bundan dolayı deri işletmeleri ihtiyaç duyulan ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda. Usta kasap en iyi malzemeyi kullanarak deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarır. Hatasız yüzülen deri içine yeteri kadar tuz serilmesi deriyi korur. Önemsemeyerek çöpe attığımız bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koyarak ekonomiye kazandırmalıyız. Bu tür ekonomik zararların her yıl tekrar etmemesi için belediyelerimizin kurban kesimleri için ayırdığı alanlarda derilerin makine ile yüzülmesi için çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum. Belediyelerin bu hizmetleri en iyi şekilde yerine getirmesi için kurban derilerini toplayan kurum ve kuruluşlar da katkı vermelidir."
Son Dakika › Ekonomi › 'Deri, Kalitesiz Malzeme Kullanılmasıyla İsraf Ediliyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?