Atieh Group Yönetici Ortağı Dr. Bijan Khajehpour, "Gelecekte İran'ı çok büyük fırsatlar bekliyor, Türk yatırımcıların da bu fırsatlardan yararlanması gerek. İran'a yatırım yapma maliyeti hala çok düşük, ne kadar çabuk pazara girerseniz bunu çıkarmanız da o kadar kısa sürer" dedi.
Bu yıl 15'incisi düzenlenen "Perakende Günleri 2015" Zirvesi'nde konuşan Atieh Group Yönetici Ortağı Dr. Bijan Khajehpour "İran'ı ve Sunduğu Fırsatları Doğru Anlamak" oturumunda Türkiyeli iş adamlarına İran'daki yatırım fırsatlarını anlattı.
Konuşmasının başında İran'daki mevcut durum ile ilgili katılımcılara bilgi veren Bijan Khajehpour, Türkiye'de birçok kurumun İran'da perakende alanında oldukça başarılı işler yaptığını, fakat İran'da yapılacak daha çok iş olduğunu söyledi.
İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla fırsatların daha da artacağına işaret eden Khajehpour, şunları kaydetti:
"İran ile Batılı ülkeler arasındaki uzlaşma aslında siyasi bir anlaşma ve uzlaşma, bunun sürdürülebilir olması siyasi iktidara bağlı. İran'daki siyasi yapı karmaşık olmasına rağmen iktidar yapısı oldukça sürdürülebilir, oldukça ılımlı bir devlet başkanımız var.
İş ortamına bakarsak, siyasi riskler her zaman için her piyasada olduğu gibi olabilir ama artık hükümetimiz çok büyük yatırımlar yapıyor iş ortamını iyileştirebilmek için. Artık ortam çok iyileşiyor ve siyaset açısından gidişat, fevkalade olumlu."
Khajehpour, devlet başkanlarının yolsuzluğu en önemli güvenlik tehdidi olarak ilan etmesiyle birlikte bu anlamda çok büyük çalışmalar başladığını, bununla birlikte İran'da bir takım zorluklarında bulunmasının kaçınılmaz olduğunu aktararak, Türk firmaların ortaya çıkabilecek zorluklarla mücadele etmekte oldukça başarılı olduğu yorumunu yaptı.
"Ekonomi büyüyor, kişi başına düşen gelirde çok önemli bir büyüme var" diyen Khajehpour, perakende için önemli olan orta sınıfın kendileri için de çok önemli olduğuna işaret ederek, bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Khajehpour İran'da yaşanan zorluklardan birinin de enflasyon olduğuna dikkati çekerek, İran'da enflasyon oranının yüzde 10'lar seviyesine çekmek için çalışmalar yapıldığını, ülkeye alınacak yatırımlarla gençlerin istihdam sorununu da çözmeyi planladıklarını söyledi.
Toplam gelirin yüzde 50'sinden fazlasının hizmetler sektöründen geldiğine dikkati çeken Khajehpour, "Bu da sizin için çok iyi haber, bu fırsatları değerlendirebilirsiniz. Hizmetler sektörü, perakende, dağıtım gibi alanlara yatırım için çok ciddi fırsatlar var. Ekonomimiz gittikçe büyüyor, bizim için önemli olan istihdama yatırım yapmak" dedi.
Khajehpour gelecekte İran'ı çok büyük fırsatların beklediğini belirterek, Türk yatırımcıların da bu fırsatlardan yararlanması gerektiğini, İran'a yatırım ya da oradaki şirketlerle ortaklık gibi meselelerin incelenmesi gerektiğini anlattı.
Türk şirketlerin İran'da bulunan insan kaynağını ve ülkenin doğal kaynaklarını değerlendirebileceğinden bahseden Khajehpour, "İran'a yatırım yapma maliyeti hala çok düşük, bir çok yere göre giriş maliyetleri çok düşüktür. Ne kadar çabuk pazara girerseniz bunu çıkarmanız da o kadar kısa sürer. Diğer oyuncularda şimdiden zaten İran pazarına girmeye başladı" dedi.
İran'da perakendenin küçük dükkanlardan AVM'lere geçmesi için şimdiden çalışmaların başladığı bilgisini veren Khajehpour, bu kapsamda bulunan büyük fırsatların Türk yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini, eğlence ve perakende anlamında kavramların birleşmesinden doğan fırsatların da yararlanılması gereken alanlar içinde olduğuna vurgu yaptı.
-"10 yılda son 50 yılda görülen değişim kadar değişim olacak"
The Network Always Wins kitabının yazarı, Nexxworks Bilgi Teknolojileri Başkanı, California Üniversitesi Dijital Dönüşüm Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Peter Hinssen etkinlikte "Teknoloji düşündüğünüz kadar karmaşık değil!" başlıklı bir sunum yaptı.
Geleceğin iş yaşamına dair değerlendirmelerde bulunan Peter Hinssen, şunları anlattı:
"Artık her an teknoloji anı. Çocuklar bu farklılığı bilmeden doğrudan bu dünyanın içine doğuyor. Bu 'Yeni Normal.' Twitter nasıl para kazanacağını bilmeden 25 milyar dolar değere ulaştı. Whatsapp 19 milyar dolara satın alındı. ve işin ilginç yanı onlar da nasıl para kazanacağını bilmiyor.
Mark Zuckerberg işe almadığı adamın yarattığı uygulamayı satın aldı. Teknoloji olmadan yaşayamayız. Yeni normale geçişte sadece yarı yoldayız. Gerçeklikle, sanalı ayırmakta güçlük çekiyoruz. Bu değişim sadece teknoloji ile ilgili değil, tavırla ve tutumla ilgili. Mesele, değişen hareketleri ve tutumları anlamak."
Artık telefonsuz kalma korkusu (Nomofobi) diye bir hastalığın var olduğuna işaret eden Hinssen, meselenin artık dijital olmadığına vurgu yaptı.
"Asıl konu network. Network, işi nasıl yaptığımızı gösteriyor. Network, bilgi, zeka ve otomasyon bu 4 şey geleceğimizi şekillendirecek" diyen Hinssen, şunları kaydetti:
" Google, Apple, Facebook, Amazon, Alibaba iş yapış biçimlerinin nasıl değiştiğinin göstergesi. Bugün büyük şirketlerin sorunları var. Son 50 yılda görülen değişim kadar değişim olacak 10 yılda. Çünkü farklı ve yeni insanlar, farklı ve yeni iş modelleriyle geliyorlar.
Hala sanayi devrimindeki gibi yapılar var. Kendinizi radikal değişim için hazırlamanız gerek. 15 sene içinde 1 milyonkare kadar teknoloji değişimi gerçekleşecek" diye konuştu.
Harvard Üniversitesi Profesörü, Venezula Planlama Eski Bakanı Prof. Ricardo Hausmann da konuşmasına "Daha fazla refah için ne yapmalı?" sorusuyla başladı.
Aynı ülkede bile eyaletler arasındaki refah fark,ının aynı din, dil, ırk ve yönetim olmasına rağmen 1'e 9 olabildiğine dikkati çeken Ricardo Hausmann, daha fazla kalkınma için daha fazla bilgi birikimi gerektiğini söyledi.
Hausmann, yeni ürünlere geçilmesi, konfor alanının terk edilmesi gerektiğini belirterek, "Çeşitlendirme ve kalkındırma bir fikre, yeteneğe bilgi birikimi kazanmaya odaklanmak ile başlıyor. Önce bilgiyi edin, bilgi birikimi oluştur, sonra onu kullan. Beyni taşımak, beyne bilgi birikimini sokmaktan daha kolay. Bu konuda eksik olan bölgelere beyin göçü ile kalkınma gerçekleşebilir. Doğu'ya eğitim götürmektense, zaten hali hazırda bilgi birikimi olanları oraya yönlendirmek doğru olan" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Perakende Günleri 2015 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?