PTT AŞ Genel Müdür Yardımcısı Adil Zembat, Türkiye'nin yurt dışı ekonomik politikası doğrultusunda bölgede e-ticaret üssü olarak hizmet verebilme amacıyla çalışmaların son hızla ilerlediğini belirterek, "Böylelikle ülkemizin e-ihracatına katkı sağlanması amaçlanmaktadır." dedi.
Zembat, İsviçre'nin Cenevre şehrinde düzenlenen Post EXPO 2017'de "Küresel Gelişmeler ve Dönüşüm" başlıklı paneldeki konuşmasında, 21. yüzyılın teknoloji ve iletişim alanında sahne olduğu gelişmelerin tüm dünya vatandaşlarına olumlu yansıması, milli ekonomilere büyük ölçüde katkı sağlaması ve bu yönde geliştirilen politikaların küresel ölçekte başarıya ulaşması için posta sektörünün kritik önem taşıdığını söyledi.
Haberleşme alışkanlıklarının değiştiği, geleneksel alışveriş yaklaşımlarının yerine çok alternatifli e-ticaretin öne çıktığı, para transferinde yeni uygulamaların kullanıma girdiği bu süreçte posta idarelerinin üstlendiği misyon, geçmiş dönemde sektörün taşıdığı stratejik önemi bir kez daha ortaya çıkardığına dikkati çeken Zembat, dijital değişimin, posta sektörünü derinden etkilediğini, bu çerçevede PTT AŞ olarak bu değişime uyum sağlamak için büyük çaba gösterdiklerini bildirdi.
Zembat, iş ve işlem hacminde mektup postasının yerini alan hizmetlerin dijitalleşmeyle doğrudan ilgili olmasının posta teşkilatlarının, hatta Dünya Posta Birliğinin yapısında değişikliği zorunlu kıldığını vurgulayarak, "Birliğimiz, küresel dönüşümün hızına ayak uyduramayan yapıların ilerleyemeyeceği gibi süratle çöküşe geçeceği bilincinden hareketle reform niteliğinde bir dönüşüm sürecine girdi. İstanbul'da gerçekleştirilen 26. Dünya Posta Kongesi'nde Birliğin 140 yıllık tarihinde ilk kez bir ara kongre kararı alındı. Önümüzdeki yıl Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenecek kongrenin amacı, posta teşkilatlarının küresel değişime entegrasyonunu sağlamak." diye konuştu.
"Elektronik ticaret geleneksel alışverişin yerini sarsıyor"
Zembat, Uluslararası Posta Kurumunun gerçekleştirdiği çalışmada, online alışveriş yapanların yüzde 72'sinin teslimat yöntemi olarak postayı tercih ettiğini, yüzde 59'unun ise gönderi ücreti ödemeden satın alma opsiyonunu gözettiğini ortaya koyduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Bu ve benzeri çalışmaların sonuçlarına odaklanarak genel posta-kargo konseptinden ayrı bir e-ticaret lojistiği üzerinde çalışmak posta idarelerinin öncelikli gündem maddeleri arasına giriyor. Rakamlar, elektronik ticaretin geleneksel alışverişin yerini şiddetle sarstığını gösteriyor. Aynı çalışmada katılımcıların yüzde 16'sı haftada bir, yüzde 31'i ise ayda bir kez online alışveriş yaptığını beyan ediyor. Tedarikçiden aracıya, aracıdan tüketiciye veya tedarikçiden doğrudan alıcıya akan bu işlem yoğunluğu takdir edersiniz ki en çok lojistik sektörüne yeni müşteriler ve iş yükü getiriyor. Yerel veya uluslararası mevzuatta yeri giderek sağlamlaşan tüketici hakları dolayısıyla iptal ve iade oranlarının da artmasıyla sektörümüz "tersine lojistik" kavramıyla da tanışmış, depolama ve taşıma yatırımlarına bir kalem daha eklenmiştir."
PTT AŞ'nin e-ticaret alanında yaptığı girişimle, özellikle internetten alışveriş yapan tüketiciye kamu güvencesinin sağlandığını dile getiren Zembat, şirketin ana faaliyet konularından birisinin kargo-lojistik olması nedeniyle sistemin taşıma maliyetleri açısından rekabetçi koşullar sağlandığını ve Türkiye'nin en geniş online hizmet ağına sahip olması sayesinde geniş kitlelere ulaşıldığını kaydetti.
Zembat, şirketin, online ticaret platformuyla 2 binden fazla tedarikçi firma tarafından 2 milyon 500 bini aşkın ürünü vatandaşların hizmetine sunarken ekonominin lokomotifi KOBİ'lere de ürünlerini pazarlama imkanı verdiğini ve destek olduğunu ifade ederek, PTT AŞ'nin ayrıca Türkiye'nin en yaygın posta-kargo ağına sahip olması bakımından diğer e-ticaret siteleriyle çeşitli düzeylerde çözüm ortaklığı geliştirdiğini, online alışverişte anahtar konumda bulunduğunu söyledi.
Yurt dışı e-ticaret çalışmaları kapsamında, bölge ülkeleriyle Elektronik Ticaretin Geliştirilmesine Yönelik Anlaşmalar imzalandığını, bir kısmıyla çalışmaların tamamlandığını anlatan Zembat, "Ülkemizin yurt dışı ekonomik politikası doğrultusunda bölgemizde e-ticaret üssü olarak hizmet verebilme amacıyla çalışmalar son hızla ilerlemektedir, böylelikle ülkemizin e-ihracatına katkı sağlanması amaçlanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Şirketin değişen küresel şartlar karşısında stratejik ortaklıklar geliştirmenin öneminin farkında olduğunu dile getiren Zembat, özellikle yurt dışı para transferi, lojistik ve tersine lojistik konularında posta teşkilatları başta olmak üzere sahadaki aktörlerle uyumlu çalışmanın sektörün iş hacmini artırmadaki rolünün altını çizdi.
Zembat, UPU İdari Konsey Başkanlığı döneminde inovasyon, entegrasyon ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda yürüttükleri çalışmalarında sektörün potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, geleceğin şekillenmesinde sektörün oynadığı rolün farkında olarak sektör temsilcilerine başarı diledi.
Son Dakika › Ekonomi › Post Expo 2017 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?