Rekabet Kurulu'ndan 'Ortak Zam'sorgusu Çıktı, Tavukçu İsyan Etti - Son Dakika
Ekonomi

Rekabet Kurulu'ndan 'Ortak Zam'sorgusu Çıktı, Tavukçu İsyan Etti

Rekabet Kurulu\'ndan \'Ortak Zam\'sorgusu Çıktı, Tavukçu İsyan Etti

Rekabet Kurulu, 25 Beyaz Et Üreticisi ile Onları Çatısı Altında Toplayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Hakkında "Üretimi Kısıp, Fiyatları Yükselttiler" Soruşturması Açtı.

10.09.2008 01:39

Rekabet Kurulu, 25 beyaz et üreticisi ile onları çatısı altında toplayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği hakkında "üretimi kısıp, fiyatları yükselttiler" soruşturması açtı.

Rekabet Kurulu’nun bu kararına sektörden anında, "Haftada 26 milyon YTL zarar ettiğimize, pek çok üreticinin iflas noktasına geldiğine bakın, rekabeti görün" yanıtıyla isyan etti.

REKABET Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği ile 25 beyaz et üreticisi hakkında, ’üretimi kısıp, fiyatları yükselttikleri’ gerekçesiyle soruşturma açtı. Beyaz et sanayicileri üreticileri ise haftada 26 milyon YTL zarar eden bir sektöre fiyat yükselttiği iddiasıyla soruşturma açılmasına sert çıktı. Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan ise "Sektörde yoğun rekabet yaşandığı, sektörün hálihazırda haftada 26 milyon YTL zarar etmesinden ve pek çok üreticinin iflas noktasına gelmesinden de rahatlıkla anlaşılabilir" dedi.

Fiyat yükseltiyorlar

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada, "Rekabet Kurulu’nun 14 Ağustos tarihli toplantısında, piliç eti pazarında fiyat birlikteliği ile fiyatların yükseltilmesine ve arzın kısılmasına yönelik eylemler içinde bulunarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği ile 25 beyaz et üreticisi teşebbüs hakkında soruşturma açıldı" denildi.

24 saat denetime açığız

Zuhal Daştan, açıklamasında şunları söyledi: "Sektördeki kuruluşlar, kendi fiyat düzenlemelerini, gerek duydukları zaman, tamamen kendi şirketlerinin ticari koşulları gereği, kendi arz-talep dengelerine ve rekabet kurallarına uygun biçimde yapıyor. BESD-BİR ve STBP çatısı altındaki firmaların üretim tesisleri 24 saat denetime açık olduğu gibi, yönetim birimleri de aynı şeffaflıkla çalışıyor ve denetime açık. Gerekli tüm belge ve dokümanlar, şirketlerin kayıtlarında mevcut. Soruşturmanın sektörü aklamasını bekliyoruz."

Soruşturma açılanlar

Piliç eti pazarında fiyat birlikteliği ile fiyatların yükseltilmesine ve arzın kısılmasına yönelik eylemler içinde bulunarak rekabeti ihlal ettiğine soruşturma ile karar verilecek girişimler şunlar: "Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği, Abalıoğlu Yem, Arpi Tavukçuluk, As Tavukçuluk, Bak Piliç Entegre Tavukçuluk, Banvit Bandırma, Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim, Bupiliç Entegre Gıda, CP Standart Gıda, Erpiliç Entegre Tavukçuluk, Gedik Tavukçuluk, Keskinoğlu Tavukçuluk, Kılıç Entegre Tavukçuluk, Pak Tavuk, Şeker Piliç, Şen Piliç, Yemsel Tavukçuluk, Köytür Ege Entegre Tavukçuluk, Doğa Piliç, Yum-Ta Tavukçuluk, Marta- Kılıçlar Marmara Tavukçuluk, Emre Piliç, Çelikler Turizm ve Gıda, Ak Piliç, Güncanlar Piliç, Karagüp Tavukçuluk."

Soruşturmaya hangi şirket ne dedi

BANVİT: Monopol veya oligopol bir yapıda olmayan kanatlı sektöründe fiyat anlaşması kesinlikle olmadığı gibi, çok ciddi kıran kırana rekabet yaşanıyor. Her sene en az bir şirketin batarak sektörden çıktığı bu ortamda, kanatlı endüstrisinde rekabeti engelleyici bir kasıt veya sonuç bulunmamaktadır.

ŞEKER PİLİÇ: Sektörümüzde soruşturmada sözü edilen fiyat birlikteliği ile fiyatların yükselmesine ve arzın kısılmasına ilişkin herhangi bir eylem planı bulunmamaktadır. Şeker Piliç, tüm fiyatlandırmalarını her zaman piyasadaki arz ve talep dengesine göre yapmıştır.

ABALIOĞLU: Beyaz et sektöründe fiyatların piyasa koşullarına uygun olarak arz ve talebe göre belirleniyor. Beyaz ette üretim süreci nedeniyle talebin arttığı dönemlerde arzın hemen talebe karşılık vermesi mümkün değil.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Rekabet Kurulu'ndan 'Ortak Zam'sorgusu Çıktı, Tavukçu İsyan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement