Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programının (SAYP) temel Ar-Ge'ye yönelmek ve aynı zamanda geliştirme projelerine devam etmek için önemli bir platform olduğunu belirterek, "SAYP ile çok büyük aşamalar kaydedeceğimize ve ileriye gideceğimize inanıyorum" dedi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), ASELSAN, ROKETSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), FNSS Savunma Sistemleri AŞ ile Atılım Üniversitesi arasında imzalanan SAYP protokolü için üniversitenin Konferans Salonu'nda tören düzenlendi.
Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, burada yaptığı konuşmada, savunma sanayi alanındaki beşeri sermayenin artırılması gerektiğine işaret etti.
Türkiye'nin savunma sanayisi alanında önemli başarılara imza attığını vurgulayan Tüfekçi, "Bu noktadan sonra artık temel Ar-Ge'ye de önem vermemiz gerekiyor. SAYP temel Ar-Ge'ye yönelmek ve aynı zamanda geliştirme projelerine devam etmek için önemli bir platform. SAYP ile çok büyük aşamalar kaydedebileceğimize ve ileriye gideceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Tüfekçi, sektörde girişimcilere ihtiyaç olduğunu belirterek, şirketler ile üniversiteler arasındaki işbirliklerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ise üniversite bünyesindeki Ar-Ge çalışmalarını artırabilmek için lisansüstü eğitime önem verdiklerini belirtti. İmzalanan protokolün üniversite sanayi işbirliğini geliştireceğine dikkati çeken Üçtuğ, bu kapsamda yapılacak çalışmaların sektörün her alanına olumlu yansıyacağına inandığını söyledi.
ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Nazlıbilek, ASELSAN'ın üniversitelerle işbirliğine büyük önem verdiğini belirterek, söz konusu protokolün milli teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacağını vurguladı. Nazlıbilek, ASELSAN'ın geliştirdiği teknolojilerin artık yurt dışına ihraç edilebilecek düzeye geldiğine de dikkati çekti.
FNSS Savunma Sistemleri AŞ Genel Müdürü Kadir Nail Kurt ise protokolün sektöre orta ve uzun vadede önemli katkı vereceğini belirterek, yetişmiş eleman konusundaki eksiklerin giderilmesinde fayda sağlayacağına işaret etti.
Törene, TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, MKEK Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sait Demirci, ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Necip Pehlivantürk ile TAI Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Bekir Ata Yılmaz da katıldı.
Bilgi transferi sistematik hale gelecek
SAYP, ilk olarak ODTÜ ve SSM, ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ ile Ekim 2011'de imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirildi ve 2012'de uygulanmaya başlandı.
Projeyle savunma sanayi sektörünün öncelikleri doğrultusunda ve SSM'nin yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi, savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde hazırlanan lisansüstü tezlerin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi amaçlanıyor.
Projeyle ayrıca lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.
SAYP kapsamında lisansüstü eğitim alan öğrenciler, işbirliği yapılan savunma sanayi kuruluşları tarafından istihdam edilecek. Araştırmacılar, protokollerle belirlenen alanlarda ve koşullarda ilgili sanayi kuruluşunda görev yaparken, üniversitelerde eğitimlerini de sürdürecek.
Son Dakika › Ekonomi › Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?