Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı
(SETA), "GSYH 2012 - I. Çeyrek Değerlendirmesi" raporunu yayınladı.
SETA'dan yapılan yazılı açıklamada yer alan ve Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de 2012 yılında yüzde 4 büyüme hedefinin üstünde bir büyüme oranının gerçekleşeceği ve cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının azalacağı bildirildi.
Raporda, 2012 yılı ilk çeyreğinin, Avro Bölgesi ülkelerinin borç krizinin neden olduğu küresel ekonomideki daralma ile ekonomik büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiği bir dönem olduğu belirtilerek, Avrupa Birliği ülkelerinde devam eden borç krizi ve küresel ekonomide yaşanan daralma nedeniyle Türkiye'nin 2012 ekonomik büyüme hedefinin 2011 yılına oranla düşük kaldığı ifade edildi.
Özellikle yüksek olan cari açığın olumsuz etkisinin de giderilmesi amacıyla ekonomik büyümenin 2011 yılı son çeyreğinden itibaren hız kestiği belirtilerek, buna rağmen sürdürülen sıkı maliye politikası ve güçlü bankacılık sektörü sayesinde, Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkelere göre daha istikrarlı bir görünüm sergilediği kaydedildi.
Bu istikrarlı görünüm sayesinde Türkiye ekonomisinin küresel ekonomideki bozulmadan kaynaklı dış şokların olumsuz etkisini minimize ettiği belirtilen raporda, büyüme hızının, Türkiye'deki ekonomik faaliyetlerin diğer gelişmiş ülkelere göre farklılığını ve ekonomik yapının dinamizmini göstermesi açısından önemli bir gösterge olduğu ifade edildi.
Bu yıl küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle 2011 yılındaki yüksek cari açığa önlem olarak, Türkiye ekonomisinin, ekonomik büyüme ve cari açık arasında tercih noktasına geldiğine işaret edilen raporda, hem büyümedeki artışın devam ettirilmesi hem de cari açığın azaltılması yönünde bir politika tercih edildiği belirtildi.
Bu amaçla iç talebin daraltıldığı ve gelişmiş ülkelerde uygulananın aksine sıkı para politikası izlendiği, bu sayede iç ve dış talebin dengelenerek ekonominin yumuşak iniş sürecine girdiği kaydedildi.
-Beklentiler olumlu-
Raporda, son iki yıldır sürekli olarak artan ihracatın, 2012 yılı ilk çeyreğinde, Türkiye ekonomisinde büyümenin dinamiği haline geldiği ve ihracatın yaklaşık yarısının gerçekleştiği Avrupa Birliği ülkelerinde meydana gelen talep daralmasının olumsuz etkilerini azaltmak için pazar çeşitliliği sağlanarak, bu bölgede meydana gelen düşüşün negatif etkisinin telafi edildiği bildirildi.
Küresel sorunların dış talebi sınırlamaya devam edebileceği ifade edilen raporda şunlar kaydedildi:
"Fakat Türkiye ekonomisi döviz kuru hareketlerinin sağladığı rekabet avantajı ve pazar çeşitlendirmesi ile yılın ikinci yarısından itibaren daha hızlı büyüyecektir. 2012 yılı ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmekte ve ihracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 yılı ilk çeyrek büyümesine ilişkin verileri de iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğiliminin süreceği ve cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği belirtilmiştir. Ayrıca 2012 yılında Orta Vadeli Programda ekonomik büyüme için hedeflenen yüzde 4 oranı üzerinde bir büyüme oranının gerçekleşme olasılığının çok yüksek olacağı beklenmektedir."
Muhabir: Merve Özlem Çakır
Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Seta'nın 'Gsyh 2012 Birinci Çeyrek Değerlendirmesi' Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?