Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Mehmet Şengül, iş insanlarına 'İşe Giriş Bildirgesi', 'İşyeri Bildirgesi' ve 'İşten Ayrılış Bildirgesi' cezalarının tebligat tarihinden 15 gün içinde ödenmesi halinde cezalara dörtte bir oranında indirim uygulandığını söyledi.
Rusya krizi ve turizm endüstrisinde yaşanan sorunlar nedeniyle Antalya'nın bu sene radikal bir sorunla karşı karşıya olduğunu, krizlerin işsizlik ve beraberinde diğer sosyal sorunları da getireceğinin altını çizen ANSİAD Üyesi Turizmci Dr. Yusuf Örnek, kış döneminde başta Antalya ve kıyı kentleri olmak üzere SGK priminde muafiyet sağlanması önerisinde bulundu.
Başkanlığını ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan'ın yaptığı kahvaltılı toplantıda "Asgari Ücret ve İdari Para Cezaları" hakkında konuşan SGK İl Müdürü Mehmet Şengül, "Belgelerin, yasal süresi geçtikten sonra işverenler tarafından kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, İşe Giriş Bildirgesi, İşyeri Bildirgesi ve İşten Ayrılış Bildirgesi cezaları dörtte bir oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanır. Ayrıca yüzde 25 peşin ödeme indirimi de uygulanacağından toplam indirimler sonrası ödenecek miktarın yüzde 18,75'i ödenmektedir. Bu da idari para cezalarında ciddi bir indirim anlamı taşımaktadır. Kayıt dışı çalışanın tespiti sonucu uygulanan idari para cezasının dörtte bir oranına indirilerek ödenmesi mümkün olmamaktadır" dedi.
Medyada turizm ve tarım sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle bu durumdan en çok etkilenen ilin Antalya olduğu şeklinde ifadeler yer aldığını dile getiren SGK İl Müdürü Mehmet Şengül, turizm ve tarım sektörü sigortalı sayısında geçen sene Kasım ayıyla karşılaştırıldığında ciddi bir fark olmadığını belirterek, turizm ve tarım sektörlerinde henüz Aralık ayı verileri teslim edilmediği için konuyla ilgili yorum yapmanın erken olduğunu bildirdi.
"DEVLET SİGORTA PRİMİ AFFI YAPMAZ, SADECE İNDİRİM VE ERTELEMELER OLUR"
Devletin sigorta primi affı yapmadığını, sadece indirim ve ertelemeler olduğunu vurgulayan Mehmet Şengül, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Kurum, sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi için ilgililerden prim almak zorundadır. Primlerin Yasal süresinde esastır. Ancak, primlerin yasal süresinde ödenmemesi halinde 5510 sayılı Kanunun 89'uncu maddesi gereğince gecikme zammı ve cezası ile birlikte ödenmesi gerekmektedir. Primlerin ödenmesinin aylarca geciktirilmesi neticesinde ilgililerin ödeyeceği prim yükü artmaktadır. Devlet artan bu primlerin tahsili amacıyla özel Kanunlar çıkarmaktadır. Geçmişten bu güne kadar yapılan bu yöndeki kanunları incelediğimizde hiçbir zaman prim aslının tahsilinden vazgeçilmediği veya prim aslının azaltılarak tahsili yoluna başvurulmadığı görülecektir.
ANSİAD Üyesi Turizmci Dr. Yusuf Örnek ise, turizmin başkenti Antalya'nın şu an yaşanan sorunlar nedeniyle radikal bir durumla karşı karşıya olduğunu, özellikle turizm ve tarım sektöründe ciddi mağduriyetler yaşandığını belirterek, şu öneride bulundu:
"Rusya ile yaşadığımız kriz nedeniyle bu sene Antalya radikal bir durumla karşı karşıya kaldı. Turizm sektöründe geçen sene kışa göre daha fazla mağduriyetler yaşayacağız. Sosyal Güvenlik Kurumu neden SGK priminde indirime gitmiyor? 20 trilyon transfer harcaması olan devlet kış aylarında çalışmakta olan işletmelere muafiyet sağlasa turizme bağlı bütün sektörleri ve kıyı kentleri rahatlatır. Herkes nefes alır. Bu sosyal bir sorundur."
"SURİYELİLERİN ÇALIŞMASI KONUSUNDA İSTİHDAM KOTASI VAR"
SGK İl Müdürü Mehmet Şengül, bir iş insanının Suriyeli vatandaşların çalışma durumu hakkındaki sorusunu şöyle yanıtladı:
"Suriyelilerin çalıştırılması için e-devlet üzerinden çalışma izni başvurusunun yapılması gerekmektedir. Suriyeliler için geçici koruma kayıt tarihinden itibaren en erken 6 ay sonrasında çalışma izni başvurusunun işverenler tarafından yapılması gerekmektedir. Mevsimlik tarım ve hayvancılık iş yerlerinde çalışanlar çalışma izni muafiyeti kapsamında olmaktadırlar. Muafiyet için İl Valiliği'ne başvurulması gerekmektedir. İstihdam kotası vardır. Geçici koruma sağlananların sayısı iş yerinde çalışan Türk işçi sayısının yüzde 10'unu geçmeyecektir. Toplam işçi sayısı 10 sigortalının altında olanlar için en fazla bir yabancının çalışmasına izin verilmektedir. Geçici koruma sağlananların ücreti asgari ücretin altında olmayacaktır."
Şengül, yine bir iş insanının "Bir çalışan kaç emekliyi finanse eder?" sorusunu "Aktif olarak çalışan kişilerin emekli olan yani pasif konuma geçenlerin sayısına oranı aktif/pasif oranı olarak ifade edilmektedir. Bir emeklinin emekli aylıklarının finanse edilmesi için 3,6 çalışanın olması gerekmektedir. 2015 yılı Ekim ayı verilerine baktığımızda ülkemizde aktif/pasif oranının 1,96 olduğu görülmektedir. Bu oran Antalya ilimizde ise 2,80 olarak kayıtlarda yer almaktadır" şeklinde yanıtladı.
Akra Barut Otel'de düzenlenen kahvaltıya ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, SGK İl Müdürü Mehmet Şen, SGK İl Müdür Yardımcısı Adem Bahadır Ulu, SGK Muratpaşa Merkez Müdürü Haluk Bilgiç, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve ANSİAD Üyesi iş insanları katıldı. Kahvaltılı toplantı, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. - ANTALYA
Son Dakika › Ekonomi › Sgk Antalya İl Müdürü Mehmet Şengül Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?