Türkiye Sigorta Birliği ve Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu'nun (GFIA) G-20 kapsamında düzenlediği konferansta sigortacılığın küresel hedefleri masaya yatırıldı.
Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı kapsamında, Türkiye Sigorta Birliği ve Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu (Global Federation of Insurance Associations - GFIA) işbirliğinde 'Insurance and the G-20 Goals/Sigorta ve G-20 Hedefleri' başlıklı konferans bugün düzenlendi. G-20 gündeminde de yer alan yatırım, uygulama ve kapsayıcılık gibi küresel sigortacılık piyasalarını yakından ilgilendiren konuların 4 ana başlıkta ele alındığı konferansın açılış konuşmalarını Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu Başkanı Dirk Kempthorne ve Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger gerçekleştirdi.
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger; konferansla ilgili değerlendirmesinde, "Ülkemizin dönem başkanlığındaki 2015 yılında G-20'nin öncelikleri kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olarak özetleniyor. Sigorta sektörü olarak biz de bu 3 önceliğin vazgeçilmez parçalarından biriyiz. Bu nedenle sigorta sektörünü yakından ilgilendiren yatırım, uygulama ve kapsayıcılık konularının ele alınacağı 'Insurance and the G-20 Goals/Sigorta ve G-20 Hedefleri' isimli konferansı düzenledik. Sonuç olarak yerel ve küresel düzeyde sektörümüze vurgu yaparak, sektörümüzün bu çerçevedeki rolüne değindik. Başta politika yapıcı kamu kesimi olmak üzere finans sektöründeki paydaşlar ve reel ekonominin temsilcilerini bir araya getiren konferansın çıktıları Türkiye'nin G-20 nihai raporunda da yer alacak" dedi.
Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu Başkanı Dirk Kempthorne, konuşması sırasında istikrar ve güvencenin anahtarı olan sigorta sektöründe uzun vadeli politikaların üretilmesi gerekliliğinin altını çizdi. Kempthorne, Türkiye'de genç bir nüfusun olduğunu fakat ileride bugünün gelişmiş ülkeleri gibi emekli insan sayısının artacağını ve emekli-çalışan dengesinin hükümetlerce iyi sağlanamaması sebebiyle büyük sorunlar doğuracağını belirtti. Bireysel emeklilik sisteminin bu noktada büyük önem taşıdığını ve zaman içinde hükümetlerin sırtındaki yükü azaltacağını söyleyen Kempthorne, bu vesileyle sağlam temeller üzerinde gelişen sigorta sektörünün, hükümetlerin, sektörün ve özellikle de vatandaşların yararına olduğunun altını çizdi.
Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç ise, G20'nin 2015 ajandasının 3 ana unsuru olan uygulama, kapsayıcılık ve yatırımı konu edindiği konuşmasında, sigorta sektörünün ülke ekonomilerindeki istikrar sağlayıcı unsur olarak öneminden bahsetti. Kadınların, gençlerin ve göçmenlerin ekonomiye olan entegrasyonunun daha etkin bir şekilde sağlanmasının G20 için önemli olduğunu belirten Genç, konuşmasının sonunda katılımcılara ve toplantıda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Konferanstaki panellerde ele alınan 4 ana başlık ise şöyle sıralandı;
ALTYAPI YATIRIMI: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR
Altyapı yatırımlarının finansmanı, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde en önemli konular içerisindedir. Bu tip yatırımların uzun vadeli finansmanı, projelerin sağlıklı yürümesinin yanı sıra yaratacağı istihdamı da arttırıcı etki yapacaktır. Altyapı yatırımlarının en kolay finansman yolu ise altyapı fonlarının oluşturulması ve yatırımcılara sunulmasıdır. Bu noktada sigorta ve emeklilik sektörleri, gerekli olan fonu yüksek miktarda ve uzun vadede sağlama kapasiteleri ile katkı sağlayabilecektir.
FELAKETLERDEN KORUNMA
Kırılgan kesimler için sigorta- Sigortanın kapsayıcılığının arttırılması ve toplumun tüm kesimlerine ulaşması, düşük gelirli kimseler için oluşturulan sigorta ürünleri ile tekafül esaslı ürünlerin tasarlanarak sigortalılara sunulması ile mümkündür.
YAŞLANAN NÜFUSUN SİGORTALANMASI
Çağımızda birçok ülke yaşlanan nüfus olgusuyla karşı karşıya kalmaktadır. Şu anda genç nüfus sahibi ülkelerin de 20-30 yıllık dönemler içerisinde yaşlı bir nüfusa sahip olacağı tahmin edilmektedir. Sosyal güvenlik sistemine aşırı yük getiren bu olgunun çözümü, sigorta ve emeklilik sektörlerinin sunduğu ürünler, kişilerin yaşlılıklarında da belirli bir standart sahibi olmalarına imkan tanıyacaktır.
G-20'YE YÖNELİK B-20 TAVSİYELERİ
Sigorta ve emeklilik sektörleri faaliyetlerinin spesifik esaslar dahilinde yürütüldüğü, yürürlüğe girecek olan düzenlemeler tasarlanırken dikkate alınmalıdır. Özellikle varlık ve yükümlülük değerlemesi ve sermaye yeterliliği gibi alanlarda sigorta ve emeklilik şirketlerinin uzun dönemli yükümlülükler üstlendiği göz önünde tutularak diğer ticari şirketlerden farklı değerlendirilmesi yerinde olacaktır. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Sigorta ve G-20 Hedefleri Tartışıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?