Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Türkiye, ABD'li ve Rus şirketlerle Kuzey Irak'ta petrol ve gaz arama gibi farklı projelere girebilir. Bu sene bu kapsamda Kuzey Irak'ta kamu şirketleri ve özel şirketlerle ticari sözleşmeler imzalanabilir" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Reuters'a verdiği demeçte, Erdoğan ile ABD ziyareti sırasında gerçekleştirilen enerji görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini belirterek, Kuzey Irak'ta ABD'li ve başka şirketlerle ortak çalışma yapılabileceğini bildirdi. ABD'de herkesin birbiriyle ortaklık yaptığına işaret eden Yıldız, sınırlandırılmış bir bölge olmadığını ve Türkiye'nin ABD'li ve Rus şirketlerle Kuzey Irak'ta petrol ve gaz arama gibi farklı projelere girebileceğini dile getirdi. Kuzey Irak tarafının da bu tür arama projelerinde ortak olabildiğini ve bu çerçevede üçlü-dörtlü ortaklık oluşabileceğini ifade eden Yıldız, Irak'tan Türkiye'ye yönelik yapılması muhtemel boru hatları konusunda ise, "Şu anda Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı (kapasite olarak) tamamlanmadan yeni bir petrol boru hattı anlamlı değil. Bu hat dolduktan sonra Irak'ın normalleşmesi için yeni boru hattı yapılabilir" dedi.
Yıldız, Irak'ın ürettiği petrol ve doğalgazı ihraç etmek istemesi durumunda Türkiye'nin buna yönelik pozitif tutumunu sürdüreceğine dikkati çekerek, "Irak'ın petrol üretim kapasitesinin artması ve günlük 6-7 milyona çıkması öngörülüyor da, neden bunların sevkiyatı öngörülmesin? Irak kendi iç ihtiyacından fazlasını satacak. Güneydense güneyden, kuzeydense kuzeyden bu petrolü ihraç edebilirler. Basra'nın kapasitesi sınırlı. Onlar güney-kuzey yönlü boru hattı istiyor, biz de buna sıcak baktığımızı zaten ilettik" ifadelerini kullandı.
ABD'deki temasları sırasında Irak'taki projeleri ABD'li meslektaşlarıyla görüştüklerini bildiren Yıldız, Türkiye'nin Irak'taki projelere kayıtsız kalmasının söz konusu olamayacağını ilettiklerini bildirdi. Gerek petrol, gerek doğalgazla alakalı olarak kamu ve özel şirketlerin Kuzey Irak'ta özel hukuk hükümlerine tabi olarak sözleşmelerini yapabildiğini hatırlatan Yıldız, "Bunlar tartışılıyor, ABD'de de bu tartışılıyor. Hukuki statüsü nedir, hukuka uygun mudur değil midir? Buna nihai nokta, hidrokarbon yasasıyla konulacak. Türkiye bir hukuk devletidir ve hukukun dışında davranmaz" dedi.
"TÜRKİYE, IRAK ANAYASASI'NDA YER ALAN HAKLAR DOĞRULTUSUNDA DAVRANACAK"
Türkiye'nin Irak anayasasında yer alan haklar doğrultusunda davranacağını, buna aykırı bir durumun söz konusu olamayacağını belirten Yıldız, şunları kaydetti: "ABD'li meslektaşlarımızın bunu gayet iyi anladığını gördüm. Türkiye oraya kafasında tereddütlerle gitmedi, tereddütlerini gidermek için de gitmedi. ABD'ye kendi yaptığımız işler ve bölgedeki işlerle alakalı değerlendirmeleri paylaşmak için gittik. Ben bu ilişkilerin stratejik ve model ortaklık çerçevesinde enerji sektörüyle daha da gelişeceğine inanıyorum."
Yıldız, ABD'deki temaslar sırasında burada söz konusu olabilecek modelleri konuştuklarını bildirerek, "Bazen kamu, bazen yarı kamu, bazen tamamen özel şirketlerle bunu yapıyoruz; bunu hem Türkiye için hem de üçüncü ülkeler için de söylüyorum. ABD'de kamu şirketi yok, tamamen özel sektörle yapıyor. Farklı modellerle, petrol ve doğalgaz konularında bir araya gelebileceğimizi konuştuk. Çok olumlu bir görüşme oldu"
dedi.
İRAN'DAN PETROL MİKTARINI AZALTMA TALEBİ YOK
ABD'nin İran'dan alınan petrol seviyesinin daha düşürülmesi yönünde talebi olmadığını belirten Yıldız, şu anki seviyelerde Türkiye'nin petrol ihtiyacının karşılandığını belirtti. Yıldız, "İran'dan aldığımız petrol seviyesini daha azaltmayı düşünmüyoruz" dedi.
Yıldız, ABD'li birkaç firmadan Türkiye'de kaya gazı aramak için
talep geldiğini ve bu şirketleri Türkiye'ye davet ettiğini de bildirerek, "Bize teknoloji getirebilecek kim varsa burada olmasını isteriz. Onlar gelince biz kendi sahalarımızı açarız. Bu sene adım atabiliriz" ifadelerini kullandı.
Türkiye, nükleer programı nedeniyle İran'a ambargo uygulayan ABD'nin talepleri doğrultusunda İran'dan petrol alımını azaltmıştı. Tüpraş'ın
İran'dan petrol alım miktarı geçen yılın son çeyreğinden itibaren kontrat seviyesinin yaklaşık yüzde 40 altına düşerek yıllık 5.0-5.4 milyon ton aralığına gerilemişti. Bu miktar, Türkiye'nin toplam ham petrol ithalatının yüzde 15-20'sini oluşturuyor. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Taner Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?