TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Ekonomi

TBMM Kit Komisyonu

TMO Genel Müdürü Köse: "2014 alım döneminde 173 bin ton mısır ve 16 bin ton haşhaş alımı yapılmış olup karşılığında üreticilere 169 milyon lira ödeme yapıldı" "Tahminlerimize göre bugün itibariyle (Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası) kampanyanın başladığı günden bu güne kadar milli ekonomimize katkısı.

14.01.2015 18:59

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Mesut Köse, "2014 alım döneminde 173 bin ton mısır ve 16 bin ton haşhaş alımı yapılmış olup karşılığında üreticilere 169 milyon lira ödeme yapıldı" dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT)  toplantısında TMO'nun 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin hesapları görüşülerek, ibra edildi.

Toplantıda konuşan Köse, 2014 yılında buğday üretiminin 19 milyon ton, arpa üretiminin 6,3 milyon ton, çeltik üretiminin 830 bin ton, mısır üretiminin ise 5,95 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirterek, bu veriler bir önceki yılla kıyaslandığında üretimde mısır hariç, olumsuz hava koşullarından kaynaklanan bir azalış olduğunu bildirdi.

Köse, hububat üretimindeki azalışın, özellikle Türkiye'nin hububat üretiminde ilk sırada yer alan İç Anadolu ile Çukurova Bölgelerinde yaşandığına dikkati çekerek, diğer bölgelerde üretimde kayda değer bir düşüş olmadığını, bilakis Marmara Bölgesinde buğday üretiminde yaklaşık yüzde 15 artış gerçekleştiğini kaydetti.

Kalite yönüyle bakıldığında, başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere buğday kalitesinin genelde yüksek olduğu, üretimde artış yaşanan Marmara Bölgesi ve bazı lokal kesimlerde ise buğday kalitesinin geçen dönemin altında olduğunu ifade eden Köse, şöyle konuştu:

"TMO tarafından, 2011, 2012 ve 2013 alım dönemlerinde toplam 4,4 milyon ton buğday, 169 bin ton arpa, 1,5 milyon ton mısır, 54 bin ton çeltik ve 66 bin ton haşhaş alımı yapılmış olup karşılığında üreticilere toplam 4 milyar lira ödeme yapılmıştır. Ayrıca aynı dönemde toplam 1,2 milyon ton emanet buğday, 178 bin ton arpa, 247 bin ton emanet mısır ve 3 bin 600 ton emanet çeltik alımı gerçekleşti. 2014 alım döneminde ise 173 bin ton mısır ve 16 bin ton haşhaş alımı yapılmış olup karşılığında üreticilere 169 milyon lira ödeme yapıldı. 2013 ve 2014 alım dönemlerinde çeltik, 2014 alım döneminde ise hububat piyasa fiyatları Kurumumuzun öngördüğü fiyatların üzerinde seyrettiğinden müdahale alım fiyatları açıklanmadı. Stoklarımızdaki fındıkların tamamı tasfiye edildi."

- "Ürün fiyatları, spekülatif dalgalanmalara da maruz kaldı"

Köse, dünyadaki iklimsel değişiklikler neticesinde üretimde yaşanan dalgalanmalara ilave olarak uluslararası hububat piyasalarını etkileyen bazı faktörlere dikkati çekerek, "Son yıllarda hububat ürünleri başta olmak üzere bitkisel ürünler, yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir hammadde olarak kullanılmaya başlanmış ve hububat ürünleri emtia piyasaları için değerli bir yatırım aracı haline gelmiştir. Bu gelişmeler neticesinde ürün fiyatları, spekülatif dalgalanmalara da maruz kalmıştır" ifadesini kullandı.

Muhtemel olumsuz hava koşullarının neden olabileceği spekülatif dalgalanmaların önüne geçmek ve piyasa istikrarı sağlamak amacıyla bir dizi tedbirler aldıklarını dile getiren Köse, bu kapsamda, 2013-2014 satış döneminde kurumun stoklarında yer alan 1 milyon 980 bin ton buğday,  1 milyon 428 bin ton mısır, 91 bin ton arpa, 2 bin 500 ton çavdar, 39 bin 860 ton pirinç ve 9 bin ton çeltik satışı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Köse, kuruluşumuz tarafından alınan tedbirler neticesinde, üretimimizdeki düşüşe rağmen piyasalarda ürün arzı ve fiyat istikrarı yönüyle kayda değer bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, lisanslı depoculuğa uygun, yeni modern depolama ve ürün kurutma tesisleri yatırımları ile TMO'nun 4 milyon tonluk depolama kapasitesinin 5 milyon tona çıkarılması için çalışıldığını bildirdi.

Bu kapsamda, kurum tarafından 2012 yılında yapımına başlanan 300 bin ton kapasiteli depoların tamamlanarak kullanımına başlandığını ifade ederek, 2013 yılında yapımına başlanan 120 bin tonluk depoların yapım işi ve 150 bin tonluk depoların ihale çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Kurum olarak tasarruf kavramını eyleme dönüştürebilmek için "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nı başlattıklarını vurgulayan Köse, şunları kaydetti:

"Araştırma sonuçlarına göre, çöpe atılmaktan kurtarılan ekmeğin parasal karşılığı 300 milyon lira, tüketim azalışından sağlanan tasarrufun karşılığı 2,5 milyar lira olup sonuç olarak milli ekonomimizde yıllık 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı. Kampanya temelde 1 yıllık olarak planlanmış olmasına rağmen, toplumdan gördüğü geniş ilgi nedeniyle günümüze kadar da sürdürüldü. Tahminlerimize göre bugün itibariyle kampanyanın başladığı günden bu güne kadar milli ekonomimize katkısı 5,1 milyar lirayı buldu.

Sayıştay'ın 2008-2009 yıllarına ilişkin müşterek tespit tutanakları doğrultusunda belirlenen görev zararları nedeniyle Hazine Müsteşarlığı'ndan alacakların tahsil edilmesine ilişkin önerisini yanıtlayan Köse, Hazine ile görüşmelerinin sürdüğünü, bu alacakların çözümlenmesi hususunda görüşmelerinin olumlu sürdüğünü belirtti.

Komisyonda, TMO'nun 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin hesapları görüşülerek, ibra edildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement