TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Ekonomi

TBMM Kit Komisyonu

TİGEM Genel Müdürü Bilden: "Kuruluşumuz tarafından yapılan yatırımlarla dağıtılan sertifikalı hububat tohum miktarı son 5 yılda 2 kattan fazla artırılarak 2012 yılında 164 bin ton ve 2013 yılında 175 bin ton olarak gerçekleşti.

29.01.2015 19:13

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, kuruluş tarafından yapılan yatırımlarla dağıtılan sertifikalı hububat tohum miktarının son 5 yılda 2 kattan fazla artırılarak 2012 yılında 164 bin ton ve 2013 yılında 175 bin ton olarak gerçekleştiğini belirterek, "2014 yılında ise yaşanan kuraklığa rağmen 150 bin ton sertifikalı hububat tohum dağıtımı gerçekleştirilebilecek şekilde üretim yapıldı ve dağıtımı devam ediyor" dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Toplantısı'nda TİGEM'in 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin hesapları görüşülerek ibra edildi.

Toplantıda konuşan Bilden, kuruluş tarafından yapılan yatırımlarla dağıtılan sertifikalı hububat tohum miktarının son 5 yılda 2 kattan fazla artırılarak 2012 yılında 164 bin ton ve 2013 yılında 175 bin ton olarak gerçekleştiğini belirterek, "2014 yılında ise yaşanan kuraklığa rağmen 150 bin ton sertifikalı hububat tohum dağıtımı gerçekleştirilebilecek şekilde üretim yapıldığını ve dağıtımın devam ettiğini söyledi.

Bilden, meyve üretiminin temel girdisi olan virüsten ari sertifikalı fidan taleplerinin karşılanması amacıyla başlatılan projenin uygulanmasının sonucunda 60 milyon adet sertifikalı fidan üretilerek, Türkiye ekonomisine yaklaşık 150 milyon liralık bir katma değer sağlanacağını vurguladı.

Sığırcılık ihtisas alanı olarak belirledikleri 12 işletmelerinde 5 ırk ve 11 bin baş ana kadro olmak üzere toplam 25 bin baş hayvan varlığı ile damızlık sığır yetiştiriciliği faaliyetlerinin sürdürüldüğünün altını çizen Bilden, damızlık koyun yetiştiriciliğinin de 9 işletmede 10 ırk ve 69 bin ana baş olmak üzere toplam 125 bin baş damızlık hayvan varlığı ile sürdürüldüğünü kaydetti.

-Komisyonda TİGEM'in çalışmaları memnuniyet ile karşılandı

Sayıştay'ın sözleşmeli personellerin imkanlarının artırılması ve özlük haklarında iyileşmeler yapılması noktasındaki önerisine yanıt veren Bilden, TİGEM'de görev yapan personelin sosyal haklarının iyileştirilmesi amacıyla 2012-2015 yıllarını kapsayan TİGEM'in yeniden yapılandırılması kapsamında söz konusu personele ikramiye ve teşvik primi verilmesine ilişkin girişimlerinin olduğunu ancak Hazine Müsteşarlığının "eşit işe eşit ücret" prensibine aykırılık teşkil edeceği neticesiyle önerinin geri çekildiğini belirtti.

Bilden, Ceylanpınar Tarım İşletmeleri üzerinde yerleşik düzene geçmeye çalışan göçer grupların işletme arazisi dışında iskan edilmelerine ilişkin öneriyi de yanıtladı.

Göçer grupların iskanı için Ceylanpınar İşletmesinden 140 bin 299 dekar arazinin Ceylanpınar Mal Müdürlüğü'ne devredildiğini belirten Bilden, Şanlıurfa Valiliği tarafından ilgili kanun kapsamında göçer ailelerinden hak sahibi olanların netleştirilmesi ve hak sahipliği kesinleşenlere verilecek arazinin ifrazına ilişkin çalışmaların devam ettiğini, bu konuda 3 ay içerisinde sonuç alınabileceğini kaydetti.

Toplantıda iktidar ve muhalefet milletvekilleri TİGEM'in çalışmalarına ilişkin duydukları memnuniyeti ve destek sözlerini dile getirdi.

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay da Türkiye'de tarıma daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement