Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dün 7 bakan tarafından imzalanan ve gece yarısı da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan "2023 500 Milyar Dolar İhracat Strateji Belgesi"nin devlet projesi haline geldiğini bildirdi.
TİM'in 19'uncu olağan genel kurulunda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm dünyanın bir değişim sürecinden geçtiğini, bilgi teknolojileri, inovasyon ve nitelikli beşeri sermayenin, ülkelerin sahip olduğu en büyük güç haline geldiğini söyledi.
Dünya ülkeleri teknolojik atılımın alt yapısını kurarken, Türkiye'nin bu süreçte geç kalamayacağını kaydeden Büyükekşi, "21. yüzyılda söz sahibi olmamız, büyük bir atılım yapmamıza bağlı. Yeni bir hamle alanı oluşturmalıyız" dedi.
Yeni dinamiklere ulaşmanın yolunun yeni bir anayasadan geçtiğine dikkati çeken TİM Başkanı, sivil, insan haklarına saygılı ve özgürlükleri daha da genişleten, tüm Türkiye'yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Büyükekşi, "Ülkemizde barışı, kardeşliği, birlikteliği tesis edecek, ayrım yapmaksızın tüm kesimleri kucaklayacak, demokrasi ve insan haklarına saygılı, herkesin bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymasını sağlayacak sivil bir anayasaya ihtiyacımız var" diye konuştu.
-Bilgi, zeka ve inovasyona önem veren yeni bir anlayış-
Türk insanının yıllardır çocuklarını "icat çıkarma, eski köye yeni adet getirme" cümleleri ile büyüttüğünü anlatan Mehmet Büyükekşi, bugüne kadar genç nüfusun üretken ve inovatif potansiyelinin açığa çıkarılamadığını dile getirdi.
Büyükekşi, toplumun tüm katmanlarında oluşan eski paradigma ve bunu ödüllendiren anlayışlar yerine, bilgi, zeka ve inovasyona önem veren yeni bir anlayışı inşa etmek zamanı geldiğini vurguladı.
Buradan yola çıkarak Türkiye'nin duygusal zeka denizini harekete geçirdiklerini, tasarım yarışmaları ve Ar-Ge proje pazarları düzenlediklerini kaydeden Büyükekşi, "Bu kültürü oluşturabilirsek, koyduğumuz iktisadi hedeflerin kat be kat üstüne çıkmanın yanında, medeniyetler kaynaşmasına önderlik eden ve dünya tarihini yeniden yazan ülkeler arasında olmamız hayal değildir" dedi.
-Türkiye ihracat yapmayı öğrendi
Bugün itibariyle Türkiye'de ihracat yapmayan ilin kalmadığını, 1 milyar dolardan fazla ihracat yapan il sayısının geçen sene 16'ya çıktığını ve Türkiye'nin ihracat yapmayı artık öğrendiğini kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu:
"2011 yılında 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdık. 2012 yılında 150 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bu yılın ilk 5 ayında ihracatımız yüzde 10,5 artış gösterdi ve yaklaşık 60 milyar dolar oldu. Aynı dönemde ihracatımız artmaya devam ederken, ithalatın azaldığına dikkatinizi çekmek istiyorum. Dünyada kriz sürerken, Avrupa'da her gün bir ülkenin lideri seçimle değişirken, güneyimizdeki ülkelerde problemler yaşanırken, biz son 12 ayda 140 milyar doları geçtik. Bu rakamlara ulaşmamız, hedeflerimize ne kadar sağlam adımlarla ilerlediğimizin bir kanıtıdır.
Dün 7 bakan tarafından çok hızlı bir şekilde imzalanan ve gece yarısı da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan, 2023 500 milyar dolar İhracat Strateji Belgesi'nin devlet projesi haline geldiğini de açıklayan Büyükekşi, 3 yıldan beri üzerinde çalıştıkları 100'den fazla toplantı ve binden fazla katılımcıyla büyük emek verdikleri projenin hak ettiği değeri bulduğunu bildirdi.
Yeni teşvik sistemini de değerlendiren Büyükekşi, yeni teşvik sisteminin stratejik ve büyük ölçekli yatırımları teşvik edeceğini, dış ticaret ve cari açığı azaltacağını söyledi.
TİM olarak Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifini desteklemeye devam ettiklerini de ifade eden Büyükekşi, "AB üyeliğinin Türkiye'yi daha modern, daha demokratik ve daha güçlü bir yapıya kavuşturacağına inanıyoruz. Bu hedefler doğrultusunda yürütülen politikaları destekliyoruz" dedi.
Muhabir : Bülent Karaaslan - Recep Demir
Yayıncı : Hamdi Ateş - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Tim Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?