Denizli'nin kendine has kırmızı termal suyu ile ünlü Karahayıt beldesi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile turizm atağına geçiyor.
TOKİ'nin, Karahayıt Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi ile kendine has kırmızı termal suyuyla ünlü belde, termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelecek. Pamukkale'ye iki kilometre mesafede bulunan Karahayıt'ta uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile fay hattı üzerinde bulunan konutlar, işyerleri ve pansiyonlar yıkılıp; depreme dayanıklı bölgede, yöresel mimaride yeni bir yaşam alanı oluşturacak.
FAY HATTINDAKİ KONUTLAR YIKILIYOR
Karahayıt'ta gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi 27 hektarlık alanı kapsıyor. Proje alanında, fay hattı üzerinde 160 hak sahibine ait konut, iş yeri ve pansiyonlar yer alıyor. Bazı yapılarda ise işyeri, konut ve pansiyon bir arada bulunuyor. Proje çerçevesinde öncelikle fay hattı üzerinde bulunan bu binalar yıkılıp, depreme dayanıklı bölgede yeni bir yaşam alanı inşa edilecek.
YÖRESEL MİMARİDE 258 KONUT
Uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle yöresel mimaride, bölgenin değerlerini yansıtan 258 konut inşa edilecek. İlk etapta ihalesi gerçekleştirilen, 42'si 1+1, 90'ı 2+1 ve 126'sı 3+1 olmak üzere 258 konut ile birlikte 24 derslikli ilköğretim okulu, 4 iş yeri ile 20 termal pansiyon inşa edilecek.
40 TERMAL PANSİYON
Karahayıt'da uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin ikinci etabında ise termal turizmde kullanılmak üzere 20 pansiyon daha yapılacak. Böylelikle TOKİ bölgede 660 odalı toplam 40 termal pansiyon inşa etmiş olacak. Ayrıca 16 iş yeri de ikinci etapta bölgeye kazandırılacak. Termal pansiyonlar Karahayıt'ın termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesinde önemli katkı sağlayacak.
TERMAL SU KONTROL ALTINA ALINACAK
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Karahayıt beldesinin en önemli özelliği olan kırmızı termal su, yılın her mevsimi kaynağından 58 derece sıcaklıkla yeryüzüne ulaşıyor. Termal su içinde barındırdığı zengin mineraller ile hastalara da şifa dağıtıyor. Karahayıt, sağlık turizminden bölgede bulunan pansiyonlar aracılığı ile faydalanıyor. Ancak fay hattı üzerine inşa edilen mevcut pansiyonlar tarafından kullanılan termal su, kayıt dışı ve kontrolsüz olarak sağlık turizmine sunuluyor. Proje ile fay hattı üzerinde çarpık yapıların, hem fay kırığından uzaklaştırılarak depreme dayanıklı yeni yapılar inşa edilmesi, hem de termal suyun kayıtlı ve kontrollü bir şekilde kullanılmasının sağlanması amaçlanıyor.
TOKİ 570 BİN KONUT RAKAMINA ULAŞTI
TOKİ, 58, 59, 60 ve 61. Hükümetlerin "Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği" kapsamında 81 il ve 800 ilçede, 2 bin 592 şantiyede, toplam 570 bin konut rakamına ulaştı. Konutların yüzde 85'i sosyal konut niteliğindedir.
Gecekondu dönüşüm kapsamında 70 bin 933, afet kapsamında 37 bin 688, Tarım köy uygulaması olarak da 5 bin 584 konut inşa edilmiştir. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › TOKİ'den Termal Pansiyon - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?