TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin dünyada ve Avrupa'da rüzgar enerjisi potansiyeli olarak iyi bir noktada bulunduğunu belirterek, 2023'e kadar bu alanda 26 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini ifade etti.
Altunbaşak, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünde kurulan Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi'nin (RİTM) tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişme hızına paralel olarak enerji ihtiyacının da hızla arttığını, enerji ihtiyacında 10 yıl sonra yüzde 90 oranında artış beklediklerini kaydetti.
Türkiye'de enerji ithalatı için geçen yıl 60 milyar dolar ödendiğini vurgulayan Altunbaşak, 2023 yılında bu rakamın 106 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğünü söyledi. Altunbaşak, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden olması gerektiğine işaret ederek, "Enerji ihtiyacımızın yüzde 32'sini doğalgazdan, yüzde 27'sini petrolden, yüzde 15'ini de taş kömüründen sağlıyoruz. Bu üç kaynağın hepsini neredeyse ithal ediyoruz. Bu hammaddeler Türkiye'de yok ama bunların yerine kullanabileceğimiz enerji kaynaklarımız var. Güneşimiz, rüzgarımız, suyumuz var. Elektrik üretimindeki yenilenebillir enerji kaynağını yüzde 5 artırsak, 2023'te 3 milyar dolar Türkiye içinde kalacak" diye konuştu.
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında rüzgarın, uygulama kolaylığı, maliyeti ve geri ödeme süresi açısından bir adım önde olduğunu belirten Altunbaşak, dünyada rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) kapasitesinin her sene yüzde 25 oranında arttığını kaydetti. Altunbaşak, dünyada 150 bin RES bulunduğunu, Türkiye'deki rüzgar santrallerinin ise bu rakamın yüzde 1'ine karşılık geldiğini söyledi.
Türkiye'nin dünyada ve Avrupa'da potansiyel olarak iyi bir noktada bulunduğunun altını çizen Altunbaşak, 2023'e kadar bu alanda 26 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini ifade etti.
"Türkiye'de Rüzgardan Üretilen Elektriksel Güç İçin İzleme Tahmin ve Yönetim Sistemi" projesiyle RES'lerin Türkiye Elektrik Sistemine entegrasyonunun sağlanmasını amaçladıklarını dile getiren Altunbaşak, şöyle devam etti:
"Serbest piyasada fiyatlamanın oluşması için her bir RES için 48 saatlik rüzgardan üretilecek elektriksel gücü tahmin etmeye çalışıyoruz. Dünyada farklı ülkelerde bu sistemler var, ancak biz hem yerli hem de daha iyi bir sistem geliştirdik. Bunu başkalarından satın almayı tercih etmedik. Bizim geliştirdiğimiz sistem milli."
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da, söz konusu projenin 2010'da yürütülmeye başlandığını anımsatarak, iki aşamalı olarak planlanan projenin birinci aşamasının tamamlandığını ve ikinci aşamasının gelecek yıl tamamlanacağını kaydetti.
Şu anda 20'yi aşkın rüzgar santralinin RİTM'e bağlı bulunduğunu belirten Yazar, bu sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini bildirdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tübitak Başkanı Altunbaşak Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?