Tümsiad Genel Başkanı Dr. Hasan Sert Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tümsiad Genel Başkanı Dr. Hasan Sert Açıklaması

Tümsiad Genel Başkanı Dr. Hasan Sert Açıklaması

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Dr.

09.11.2012 15:50

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, 2023 yılına 11 yıl kaldığını belirterek, "İhracat hedefine ulaşılması için ihracatın her yıl ortalama 30 milyar dolar artması gerekiyor" dedi.

Sert, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) ortaklaşa düzenlediği "Gelişmekte Olan Ekonomilerde Kriz Sonrası Finans, Ticaret ve Yatırım: Sürdürülebilir Büyüme Modelleri ve Yaratıcı Endüstrilerin Rolü" konulu konferansta konuştu.

Ülkelerin gelişmesinin ticarete ve para kazanmalarına bağlı olduğunu kaydeden Sert, sürdürülebilirlik için Türkiye'nin performansını hiç düşürmeden koşturması gerektiğini belirterek, "Türkiye, enflasyonu yüzde 7 civarında disipline etmiş, işsizliği yüzde 8 civarına çekmiş, kalkınmayı yüzde 4 civarında oturtmuş. Bunlar güzel şeyler" dedi.

Türkiye'nin 145 milyar dolarlık ihracat rakamını 52 bin ihracatçı ile yakaladığını aktaran Sert, bundan sonra ihracatçı sayısının en az 100 bine çıkması ve girişimcilerin sayısının artması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de 175 civarında üniversite olduğunu ve 59 bin ilkokul olduğunu anımsatan Sert, buralardan Türkiye için fayda üretilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya üzerinde her gün 60 bin uçağın uçtuğu bilgisini veren Sert, bu uçakların 25 bin tanesinin AB üzerinden uçtuğunu dile getirdi.

Bu uçakların içinde binlerce iş adamı, akademisyen ve öğrencinin uçtuğunu kaydeden Sert, konferanstakilere "Siz bu uçakların içinde olacak mısınız yoksa olmayacak mısınız- Bu ihracatı yapacak 100 bin kişinin içinde olacak mısınız, olmayacak mısınız- Eğer siz olmazsanız, biz kalkınması düşük kimselerle bu işleri yürütmeye kalkarız. Dolayısıyla 2023'teki 500 milyar dolarlık hedefe yaklaşamayız. 2023'e 11 yıl kaldı ve ihracat hedefine ulaşılması için ihracatın her yıl ortalama 30 milyar dolar artması gerekiyor" şeklinde konuştu.

-"Türkiye işsizlik sorununu çok kısa sürede çözen nadir ülkelerden birisi"-

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, son global krizin en önemli sebeplerinden bir tanesinin finansal piyasalarda döviz işlem hacmimin 1,5 trilyon doları geçmesinin olduğunu belirterek, bu durumun paradan para kazanmayı teşvik eden bir durum olduğunu söyledi.

Buna karşın bir günlük mal ve ticaret hacminin 25 milyar doları daha bulmadığını ifade eden Kalsın, bu krizin karakteristiğine bakıldığında ilk etapta bir mortgage krizi gibi göründüğünü dile getirdi.

Krizin bireyleri alternatif pazar arayışlarına ittiğini belirten Kalsın, krizin Türkiye'nin daha başka pazarlara açılması için ışık verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin işsizlik sorununu çok kısa sürede çözen nadir ülkelerden birisi olduğunu aktaran Kalsın, Türkiye'nin son 10 yılda İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri ile olan ticaretinin yüzde 12'den yüzde 24'e çıktığını anımsattı.

-"4 saatlik uçak mesafesinde 3 milyar insana ulaşılması imkanına sahibiz"-

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye'nin 375 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu anımsatarak, "Bu şu demek; gelirimiz 150 milyar dolar, giderimiz 250 milyar dolar. Bunun tersine dönmesi lazım" dedi.

Bu tersine dönüldüğü zaman Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girebileceğini belirten Koca, o zaman Türk insanının eğitim kalitesinin, iş tutuşunun ve yaşam kalitesinin farklılaşacağını aktardı.

Bugün Türkiye'de Atatürk Havalimanı'ndan uçağa binildiğinde 4 saatlik uçak mesafesinde 3 milyar insana ulaşılması imkanına sahip olunduğunu belirten Koca, bunun önemli bir nimet olduğunu ifade etti.

2001 krizine kadar AB'nin yüzde 56'sına mal satabildiklerini belirten Koca, Afrika ve Ortadoğu olmak üzere diğer ülkelere gidildiğini ve orada yapılabilecek iş kabiliyetlerinin öğrenildiğini söyledi.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tümsiad Genel Başkanı Dr. Hasan Sert Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement