Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk tasarımının küresel bir marka olması vizyonuyla hazırlanan ve 2017-2019 yıllarını kapsayan Tasarım Strateji·si· ve Eylem Planı'nın, gelecek günlerde Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunulacağını belirterek, Plan kapsamında 22 eylemi· uygulamaya koymayı hedeflediklerini ifade etti.
Özlü, Bakanlıkta düzenlenen "Türk Tasarım Danışma Konseyi 16. Toplantısı"na katıldı.
Konseyin 2009'da kurulduğunu hatırlatan Özlü, tasarım alanında söz sahibi ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin yarışa geç başladığını söyledi. Bu alanda yarışa geç başlamanın geç kalındığı anlamına gelmediğini dile getiren Özlü, Türkiye'nin pek çok alanda olduğu gi·bi· tasarım konusunda da rakipleriyle arasındaki mesafeyi kapatacak güce ve potansiyele sahi·p olduğunu vurguladı.
Özlü, Türkiye'nin 2010-2017 arasında tasarım alanında toplam 376 ödülle dünyada 5. sırada yer aldığını kaydederek, "Ülkemi·zi·n tasarım başvurularına baktığımızda da 40 bini aşan tasarım başvurusu yapılmıştır. Türki·ye'nin, başvuru sayısında Avrupa'da 3'üncü, dünyada 5'inci sırada olduğunu görmekteyiz. Bizim i·çi·n gerçek anlamda başarı ölçütü, tasarımı Türki·ye markasına ve ekonomisine değer katacak bir araca dönüştürmekti·r." diye konuştu.
Tasarımlarla ilgili çok önemli düzenlemeleri içeren Sınai Mülkiyet Kanunu'nun da yasalaşmasıyla sınai· mülkiyet sisteminde yeni bir sayfa açıldığına dikkati çeken Özlü, Türkiye'nin sınai mülkiyet alanında güçlü bi·r yasal zemine kavuştuğunu vurguladı.
"68 firmaya tasarım merkezi· belgesi· veri·ldi"
Özlü, 2014-2016 yıllarını kapsayan ilk tasarım strateji belgesinin uygulanmasıyla önemli kazanımlar elde edildiğini dile getirerek, "Bakanlığımız tarafından tasarım merkezi belgesi verilen firma sayısı çok kısa sürede 68'e ulaştı. KOSGEB girişimci·li·k desteğinden 2014-2016 yılları arasında 261 tasarım ofisi faydalandı. Aynı yıllar arasında endüstriyel uygulama programı kapsamında 579 işletmeye 55 milyon lira tutarında destek verildi." ifadesini kullandı.
Türk tasarımının küresel bir marka olması vizyonuyla hazırlanan ve 2017-2019 yıllarını kapsayan Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı'nı gelecek günlerde Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunulacağını bildiren Özlü, bu kapsamda 22 eylemi uygulamaya koymayı hedeflediklerini kaydetti. Özlü, strateji belgesi kapsamında hayata geçirilecek eylemlerle kamu ve özel sektörün tasarım yöneti·m, üreti·m ve kullanım kapasitesini geliştirmeyi,
tasarım destekleri·ni·n etki·nli·ği· artırmayı ve tasarım alanında gi·ri·şi·mci·li·ği· desteklemeyi·,
tasarım alanında i·nsan kaynağı kapasi·tesi·ni· ve ni·teli·ği·ni· artırmayı, Türk tasarımının ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünü ve bi·li·ni·rli·ği·ni· artırmayı, tasarıma i·li·şki·n bi·lgi· ve veri· kapasi·tesi·ni· geli·şti·rmeyi· amaçladıklarını vurguladı.
Yeni· strateji· belgesi· kapsamında Kültür ve Turi·zm Bakanlığı ile tasarım müzesi kurmayı hedefledi·klerini açıklayan Özlü, "Türki·ye dış ti·caret açığını tasarımla ve markayla kapatacak potansi·yele sahi·pti·r. Ülkemi·zde ortaöğreti·m sevi·yesi·nde 28 meslek alanında tasarım eği·ti·mi· veri·lmektedi·r. Üni·versi·teler bünyesi·nde yer alan meslek yüksekokullarında i·se 9 farklı türde, toplam 221 ön li·sans programı mevcuttur. Bu programlardaki· doluluk oranı yüzde 95 düzeyi·ndedi·r. Yi·ne li·sans düzeyi·nde 27 farklı türde tasarımla i·lgi·li· program bulunmaktadır. Bu anlamda artık çocuklarımıza, gençleri·mi·ze 'i·cat çıkarma' demek yeri·ne, üreti·me, tasarıma teşvi·k edeli·m." değerlendirmesinde bulundu.
"Alman firmalarına soruşturma açılması söz konusu değil"
Özlü, konuşmasının ardından bir basın mensubunun, "Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Alman firmalarının yatırım konusunda çekimser davranmaları gibi bir risk olup olmadığını" sorması üzerine, konunun hükümet nezdinde ve en üst seviyede değerlendirildiğini söyledi.
Hiçbir Alman firması için soruşturma açılmasının söz konusu olmadığının altını çizen Özlü, "Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar vardır. Bununla ilgili çalışmaları İçişleri Bakanımız değerlendirdi. Şu kadarını söyleyeyim. Alman firmalarıyla ilgili Türk güvenlik birimlerinin bir soruşturma açması asla söz konusu değil." şeklinde konuştu.
Özlü, anılan firmaların bir kısmının yaklaşık 100 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterdiklerine dikkati çekerek, bu firmaların faaliyetlerinin ilgili kanunlar ve mevcut güvenlik kurallarına göre devam ettiğini kaydetti. Alman firmalar ile ilgili bu firmaların terör örgütleriyle irtibatlı olduklarına dair araştırma da yapılmadığını vurgulayan Özlü, "Geçen 100 yılda Alman firmaları nasıl Türkiye'de faaliyet gösterdiyse, ekonomiye katkıda bulundularsa gelecek dönemde de aynı faaliyetlerini çok rahat bir şekilde, Türkiye'nin hukuk ve güvenlik sistemi içinde, sürdürebileceklerine inanıyorum. Dolayısıyla bir risk, sorun görmüyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
Son Dakika › Ekonomi › Türk Tasarım Danışma Konseyi 16. Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?