Türkiye Genç Ekonomi Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Genç Ekonomi Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: "12 yılı geride bırakan Genç MÜSİAD, yaşına oranla pek çok projeyi hayata geçirmiş ve adeta MÜSİAD bünyesindeki ağabeylerine nazire yapacak noktaya gelmiştir" İTO Başkanı Çağlar: "Gençler, kendi iş yerlerini açmak ya da kendi işlerini yürütmek konusunda daha istekliler"

26.03.2014 09:54

Genç MÜSİAD tarafından ilki organize edilen Türkiye Genç Ekonomi Başarı Ödülleri (TÜRGEB) sahiplerini buldu.

"www.turgeb.com" internet sitesi üzerinden 28 bin 698 kişinin oy kullanarak 8 farklı dalda yılın en iyilerinin seçildiği organizasyonda Yılın Genç Girişimcisi Semih Çalışkan, Yılın Genç Profesyonel Girişimcisi Halil Aydoğan, Yılın Genç Ekonomi Akademisyeni Ahmet Alptekin Topçu, Yılın Üniversite Ekonomi Kulübü-Topluluğu Ticaret Üniversitesi, Yılın Genç Sosyal Girişimcisi Merve Armağan, Yılın Genç Mucidi Abdullah Akın, Yılın Sınır Tanımayan Girişimcisi Fatih Özkentli oldu. Genç MÜSİAD Özel Ödülü'ne ise Zeliha Kurt ve Reyhan Bayramoğlu layık görüldü.

Ödül töreninde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, kuruluşundan bugüne yaklaşık 24 yılı geride bırakan MÜSİAD'ın hedeflerinden birisinin de milletinin temel değerlerine bağlı müteşebbis bireylerin yetişmesine destek olduğunu söyledi.

Olpak, bir insanın ömründe 12 yılın bir şeyler üretmek adına erken bir yaş sayılabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ancak, yaklaşık 12 yılı geride bırakan Genç MÜSİAD, bu 12 yılda yaşına oranla pek çok projeyi hayata geçirmiş ve adeta MÜSİAD bünyesindeki ağabeylerine nazire yapacak noktaya gelmiştir. Bugün bizi bir araya getiren TÜRGEB, yani Türkiye Genç Ekonomi Başarı Ödülleri de bu projelerden sadece biridir. Bugün Türkiye, genç ve dinamik nüfusu ile dünyanın parlayan yıldızıdır ve burada bulunan, girişimci yönü ağır basan Türk gençleri, sadece ülkemizde değil dünyada da çok büyük başarılara imza atıyor. Bununla iftihar ediyoruz. Belki de bu beklentinin ana sebeplerinden birisi, onların genç olmalarında gizlidir. Klasik bir örnek olacak ama Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşı hatırlayın, acaba Fatih bu fethi 50'li yaşlarda düşünür müydü? Gerçi, ömrü 50 yaşları görmeye de vefa etmedi."

Hem edebiyatın hem de kültürel değerlerin önemli simalarından olan Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Akif Ersoy'un, gençlerden beklentilerini aktardıkları metinlerinde en önemli ortak noktanın, daha cesur, daha atik ve daha iddialı bir gençlik olduğunu anlatan Olpak, her ikisinin de geçmişten çıkardıkları dersler üzerinden gençlikten yapılmamışı yapmalarını istediklerini hatırlattı.

"Gençlere güveniyorum ve 'icat çıkarın' diyorum"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise özel sektörün dinamizminin tüm ülke ekonomileri için bir öncü kuvvet olduğunu belirterek, gelişmek isteyen her ülke için özel sektör ve bilhassa da genç girişimcilerin varlığının çok önemli olduğunu söyledi.

Son 11 yıldır Türkiye'de gözlenen ve dünyanın hayretle baktığı gelişmelerin altında bu gerçeğin yattığını anlatan Çağlar, "Son 10 yıllık süre zarfında devletimizin özel sektöre verdiği destekler ve iş alemine duyduğu güven ülke ekonomimizin büyüme oranlarına yansıdı. Küresel krizlere rağmen büyüme eğilimlerinden ödün vermeyen Türkiye tablosu bu sayede hayata geçti. Tabii bu başarılar kendiliğinden olmadı. Öncelikle iş aleminin önünü açan her siyasi karar, her ekonomik tedbir ve her yasal düzenleme elimizi güçlendirdi" diye konuştu.

Çağlar, Türkiye'nin genç bir ülke olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Nüfusumuzun önemli bir bölümü genç. 76 milyonluk nüfusun 44 milyon kadarı 35 yaşın altında. İş dünyası için bu çok büyük bir zenginlik. Risk almak, hızlı karar almak, cesur davranmak noktalarında genç iş adamlarımız en büyük sermayemiz. Yeniliğe giden yolda kapıları gençler açıyor. Gençlik hepimiz için umut, başarı demek, yarın demek. Eksiklikler de var tabii. Topluma baktığımızda risk almaktansa, geliri belli sabit bir iş gençlerimize ve ailelerine güven veriyor. Kendi işini yapma konusunda elimizi taşın altına koyamıyoruz. Bunları itiraf etmek lazım. Amerika'da, Avrupa'da her 100 insandan 10 tanesi, 12 tanesi girişimci oluyor. Ülkemizdeyse bu rakam 5-6 kişi civarında."

Çağlar, toplumda "sabit maaşın olsun da ne olursa olsun" anlayışının hakim olduğunu vurgulayarak, "Devlete kapağı atmak" mantığının makbul olduğunu belirtti.

Ancak, son yıllarda bu anlayışın giderek devreden çıktığına işaret eden Çağlar, "Girişimci sayımız artıyor. Gençler, kendi iş yerlerini açmak ya da kendi işlerini yürütmek konusunda daha istekliler. Dolayısıyla burada teşvik hususu devreye giriyor. Özellikle de gençlik, teşvik edilmeyi her zaman bekler. İstanbul Ticaret Odası olarak bizler de girişimcilik eğitimleri kanalıyla gençlerin azmini ve kararlılığını  artırma gayretindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ'lere verdikleri desteklerle özellikle genç girişimcilerin yolunu açmaya devam ettiklerine işaret eden Çağlar, MÜSİAD Gençlik Kurulu'nun bu umudun en önemli yansımalarından biri olduğuna dikkati çekti.

Çağlar, girişimcilik konusunda ödüllendirilmelerini bu dinamizmin güçlü bir örneği olduğuna vurgu yaparak, "Ben gençlere inanıyorum, güveniyorum. ve hep diyorum ki, icat çıkarın. Sıradan olmayın. Farklı projeler ve hatta yapılamayacağını düşündüğünüz tüm girişimcilik fikirlerinizle ilgili bana gelin. Çünkü farklı olmak geliştirir, ilerletir. Sizi ve ülkemizi bir adım öne götürür" şeklinde konuştu.

"Gençlerin muhakkak idealleri olması gerekir"

GENÇ MÜSİAD Başkanı Faruk Akbal da MÜSİAD'ın gençlerinin acımasız kapitalizmin, kıran kırana rekabetin, insanı insanın kurdu olarak gören anlayışın izinden değil, tıpkı abileri gibi kanaatin, bereketin, zühdün ve takvanın izinden gittiğini söyledi.

Akbal, MÜSİAD'ı ve onun devamı niteliğinde olan Genç MÜSİAD'ı ülke için değerli kılan özelliğin ekonomiye ve iktisada böyle farklı bir nazar ile bakması olduğunu belirterek, "Gençlerin muhakkak idealleri olması gerekir. Acıyla içinden geçtiğimiz bu dönemde, idealleri olmayan gençleri, sokaklarda, enerjilerini vandalizme, anarşizme harcarken buluyoruz. Peki, ne yapmalıyız  bu idealleri oluşturabilmek için? Ne yapmalıyız ki içine sürüklendiğimiz bu madde odaklı dünyada, gençlerimiz zamanın putlarını reddederek ideallerini koruyabilsinler" ifadesini kullandı.

Akbal, Genç MÜSİAD olarak idealler ortaya koyduklarını, projeler üretip başarılı şekilde nihayete erdirilmesi için gayret gösterdiklerini dile getirerek, her daim yeni fikirler ve projelerle önde olmak istediklerini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Genç Ekonomi Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement