Türkiye Kimya Sektör Şurası - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Kimya Sektör Şurası

Türkiye Kimya Sektör Şurası

Türkiye Varlık Fonu Danışmanı M. Hayati Öztürk, kimya sektörünün önemine vurgu yaparak, "Kimya sanayi, imalat sanayinin hepsiyle ilintisi olan bir sanayi. Dünyada kimya sanayinin girmediği bir imalat sanayi yok." ifadesini kullandı.

12.03.2021 17:32  Güncelleme: 02:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Varlık Fonu Danışmanı M. Hayati Öztürk, kimya sektörünün önemine vurgu yaparak, "Kimya sanayi, imalat sanayinin hepsiyle ilintisi olan bir sanayi. Dünyada kimya sanayinin girmediği bir imalat sanayi yok." ifadesini kullandı.

Kimya Sektör Platformu Başkanı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İKMİB'in 17'nci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde iki yılda bir yapılan "Türkiye Kimya Sektör Şurası" kapsamında "Pandeminin dünya ve Türkiye kimya sektörüne etkileri ve gelecek beklentileri" oturumu Altınbaş Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Programda konuşan Öztürk, kimya sektörünün salgın döneminde verdiği sınavın çok farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ekonomik olarak baktığımızda, doğal olarak bu dünyada müthiş bir daralmayı yanında getirdi. 2020 yılında yüzde 5'lere varan bir daralma bu 6-7 trilyon dolarlık bir küçülme anlamına geliyor. Dolayısıyla kimya sanayide buradan etkilenmek durumundaydı. Çünkü kimya sanayi, imalat sanayinin hepsiyle ilintisi olan bir sanayi. Dünyada kimya sanayinin girmediği bir imalat sanayi yok yüzde 96'sı."

Salgın döneminde tedarik güvenliğinin ne kadar kritik ve önemli olduğunun ortaya çıktığını belirten Öztürk, "Bazı ülkelerin ilaç ve aktif ilaç malzemelerini tıbbi malzemeleri ihraç etme konusundaki kısıtlamaları, yasakları hatırlıyoruz." dedi.

Öztürk, söz konusu sürecin bazı önemli karar noktaları getirdiğine dikkati çekerek, "Bunlardan birisi tedarik güvenliği, bir diğeri sürdürülebilirlik, iklim değişikliği bunun getirdiği tehditler ve fırsatlar.Bir diğeri de bugün çokça gündeme geldi yeni teknolojiler işte bunun başında da dijitalleşme." değerlendirmesinde bulundu.

Petrokimya alanında Türkiye'nin önünde önemli imkanlar olduğuna dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Geleceği etkileyecek bir önemli gelişmede artık yakıt bazlı rafineriler dünyanın gündeminde olmayacak daha çok petrokimyaya hammadde üreten rafineriler gündeme gelecek biz buna ikinci kuşak rafineriler diyoruz. Bugün bunlar yüzde 40-50'liler düzeyinde hammadde veriyor. 10-15 yıl sonra bu oran yüzde 80'lere çıkacak bunlarda 3'üncü kuşak rafineriler olacak.Dolayısıyla Türkiye'nin önünde bu perspektifte önemli imkanlar var."

"Kimya sanayi devlet politikası olmalı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk de programda yaptığı konuşmada "Türkiye'nin pandemi sonrasında uygulanacak bir kimya sanayi devlet politikası olmalı" ifadesini kullandı.

Geri dönüşüm teknolojilerinin Türkiye'de geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Erk, "Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde kimya sanayinde ürün inovasyonu gerekli. Bunun haricinde dijital yetkinliklerimizi arttırmalıyız. Ar-Ge ve inovasyon sayısal değil, nicelik kazandırmalıyız. Daha ziyade ürün geliştirme merkezleri değil hakiki anlamda Ar-Ge ve inovasyon merkezleri." değerlendirmesinde bulundu.

Erk, Türkiye'nin salgın sonrasın dönemde uygulanacak bir kimya sanayi devlet politikası olması gerektiğini belirtti.

Tedarik zinciri ve sürdürülebilirliğin önemine vurgu yapan Erk, "Tedarik güvenliği olmazsa olmazımız.Bizim vazgeçemediğimiz ekonomik bir bölge var o da Avrupa Birliği, mutlaka ilişkilerimiz daha iyileştirilmeli teşvik edilmeli. Gümrük Birliği hizmetler ve tarım ürünleri açısından mutlaka zenginleştirilmeli" ifadesini kullandı.

"Kimya sektörü için çok şanslı bir dönem"

Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Erceber de konuşmasında, "Türk sanayisinin artık Avrupa'yla Amerika'yla bütünleşik bir şekilde ve onların mevzuatlarına uygun bir şekilde hareket ederek, işbirliklerini geliştirmesi gerekiyor.Yolumuz bu şekilde olmak zorunda diye düşünüyorum. Çünkü kimya gelecek, ülkemizin ve bütün ekonomilerin geleceği bunda. Çok hızlı ve akıllı projeler yaratmak lazım." ifadesini kullandı.

Erceber, Türkiye açısından büyük bir ivme yaratacak büyük bir sanayi potansiyelini gerçekleştirmenin ilk adımlarını atmak için çok uygun bir zaman olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İhracat siparişleri 2021'in başından beri neredeyse yağıyor Türkiye'ye.Açıkçası kimya sektörü için çok şanslı bir dönem.Bunu fırsata çevirmek çok doğru bir hareket olur. Hem sanayiciler olarak hem üst yönetim olarak politikacılar hükümet ve bakanlıklar nezdinde ciddi bir işbirliğiyle ülke menfaatine olan her şeyin yerine getirilmesi lazım.Bu şekilde sanayinin dönüşümü, Yeşil Mutabakat, sınırda karbon ayarlama mekanizması bütün bunların bir havuzun içinde değerlendirip hiç birisinin eksik kalmaması gerekiyor.Türkiye'de yatırım için yeni bir hamle yeni bir ufuk açmak gerekiyor.Büyük bir ivme yaratacak büyük bir sanayi potansiyelini gerçekleştirmenin ilk adımlarını atmak için çok uygun bir zaman."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Kimya Sektör Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    14:10 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı Mahallesi'nde çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da çiftçilere destek verdiklerini belirtti.

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:59 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Forum, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konularında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement