Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 2011 yılı TÜİK rakamlarının, Türkiye'de çalışma potansiyeline sahip 29 milyon kadından yalnızca 7 milyonunun çalışma imkanı bulabildiğini gösterdiğini belirtti.
Karadere, "Bu tablo da, henüz değerlendirilmeyen işgücü potansiyelimizin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
Garanti Bankası'nın, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği
(KAGİDER) işbirliğiyle, bu yıl 6.'sını düzenlediği "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması"nda ödüller sahiplerini buldu.
Ödül töreninde konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ülkenin geleneksel ataerkil yapısının da etkisiyle, iş hayatında erkek istihdamının daha yüksek olduğunu gördüklerini söyledi.
Kadın girişimcilerin sayısının ise gelişmiş ülke standartlarının altında kaldığını ifade eden Karadere, "2011 yılı TÜİK rakamları, Türkiye'de çalışma potansiyeline sahip 29 milyon kadından yalnızca 7 milyonunun çalışma imkanı bulabildiğini gösteriyor. Bu tablo da, henüz değerlendirilmeyen işgücü potansiyelimizin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Biz, bu potansiyeli fırsata dönüştürmek amacıyla kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyor, girişimciliklerini destekliyoruz" diye konuştu.
-"Daha kadın dostu, daha dinamik bir ekonomi"-
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan da, Türkiye'de kadın girişimci olmanın, ataerkil kalıpların dışında olmak anlamına geldiğini ifade ederek,
"Türkiye'de kadın girişimci olmak demek, gerektiğinde aileye, bazen de eşe rağmen başarmak demek. Toplumsal yargıların ve normların dışına çıkmak, sistemi dönüştürmek demek. Bu yüzden yarışmadaki dönüştürücü güç çok önemli. Ülkemizin ekonomisini daha kadın dostu, daha dinamik ve daha adil yapacak güç, aslında sizlerden, girişimcinin gücünden geliyor" şeklinde konuştu.
Capital, Ekonomist ve PCnet dergilerinin Yayın Direktörü Rauf Ateş de, yarışmanın birkaç kişilik kadın girişimcinin katılımıyla başladığını anlatarak,
"Şimdi 6 binli rakamlara ulaştık. Ancak, rakamsal büyümenin yanında, bir başka önemli gelişmenin de altını çizmek gerekiyor. Artık giderek daha fazla, bir zamanlar 'erkek işi' gibi görünen alanlarda da kadınların şirket kurduğunu görüyoruz. Üstelik geçmişe oranla daha büyük cirolarla yarışmaya katılıyorlar" bilgisini verdi.
Bu arada, gecede, Epsa Yalıtım Ambalaj Yapı Kimyasalları'nın sahibi Nurcan Özdemir, "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" ödülünü aldı.
Mardin taşına ün kazandıran Yasemin Kalya, "Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci"; genetik laboratuvar hizmetleri sunan işletmesiyle Gülay Özgön ise
"Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci" ödülüne layık görüldü.
"Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" seçilen Özdemir 20 bin lira, "Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci" ödülüne layık görülen Kalya 15 bin lira, "Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci" ödülüne layık görülen Özgön ise 15 bin lira para ödülünün de sahibi oldu.
Muhabir: Semra Orkan
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › 'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?