Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarımsal Üretim Kayıt Sistemiyle (TÜKAS) tarımsal ve hayvansal verileri tabletler üzerinden alacaklarını, bunların yüzde 100 güvenilir veriler olduğunu belirterek, çiftçilerin sorunlarını tabletler üzerinden anında iletebileceğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Eker, gelecek günlerde hizmete açılacak tarım sayım merkezinde incelemelerde bulundu. Buradaki konuşmasında, deneme aşamasındaki TÜKAS'ın hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada Bakanlık olarak bir devrim gerçekleştireceklerini belirten Eker, Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen tablet uygulamasıyla tüm Türkiye'de arazide çalışan personelin uydu üzerinden aktif olarak izlenebileceğini, ayrıca hayvan ve parsel sayıları ile bitki çeşitliliği gibi birçok veriye de anlık olarak ulaşabileceklerini ifade etti.
Programla TARGEL personelinin köylerde daha verimli çalışacağını dile getiren Eker, 10 bin TARGEL personeline tablet dağıtıklarını bildirdi.
Eker, "Tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz. Ayrıca arazide çalışan personelimizin girdiği bilgiler arayüz üzerinden merkeze aktarılacak. Yani tabletten girilen bilgiler bize aynı anda aktarılmış olacak. Bizde böylece doğru bilgiye anında ulaşabileceğiz. Bu projeyle tarımda, hayvancılıkta, bitki çeşitliliğinde doğru veriler elde edeceğiz. Doğru veri olmadan doğru politika yürütemeyiz" ifadelerini kullandı.
"Çiftçiye bire bir rehberlik" -
Tarımsal verilerde yüzde 100 güvenilir data kullandıklarını vurgulayan Eker, sistemin geçici olmayacağına dikkati çekti. TARGEL personelini ilk defa 2006 yılında görevlendirdiklerini belirten Eker, "Teknik personelin il merkezinde oturmasını istemedik. Çalışanlarımızın bire bir çiftçilerimize rehberlik etmesini istedik. Tablet uygulamasıyla, mühendis arkadaşımız arazide çalışırken çiftçimizin kendisine aktardığı sorunu internet portalı üzerinden aynı anda biz de öğrenebileceğiz. Böylece çiftçinin sorunlarına daha hızlı çözümler üretebileceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Eker, veri aktarım sürecinde sıkıntılar yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek için deneme aşamasında olduklarını, uzman personele tabletlerini dağıttıklarını ve 2 hafta içerisinde büyükbaş hayvan varlığının yaklaşık 1/6'sının da kaydedildiğini bildirdi. Bu sistemle tarımsal ve hayvansal verilerin yanında Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin de kayıt altına alınacağını anlatan Eker, çalışanların arazide gördüğü bir kelebek, arı veya kuş türlerinin fotoğrafını anında merkeze aktarabileceğini, bu türlerin görülme tarihinin bilinmesiyle gelecekte iklim değişikliği çalışmalarında da bu verilerin büyük yardımının olacağını vurguladı.
Bakan Eker, sistem üzerinden izlenen, Diyarbakır Bismil'de görevli bir çalışanı cep telefonundan arayarak mühendisin o an nerede olduğuna dair anlık denetim yaptı. Telefona şaşıran mühendis, uygulamanın verimliliği hakkında Eker'e bilgi verdi. Çiftçilerin bazı konularda özellikle vergi korkusu nedeniyle hayvan sayısını bildirmede çekinceler yaşadığının belirtilmesi üzerine Eker, çiftçiyi ikna etme konusunda personele önemli görevler düştüğünü söyledi. Eker, başarı dileklerini de iletti.
Sistem için 10 bin tablet -
Tarımla teknolojiyi bir araya getirecek uygulamayla elindeki tabletlerle anlık veri aktarımı imkanı bulan 10 bin kişilik uzman kadro, çiftçilerin sorunlarını anında merkeze iletebilecek. Böylece Bakanlık yüzde 100 güvenilir tarımsal ve hayvansal veriye ulaşıp tüm Türkiye'nin tarımsal ve hayvansal envanterini de çıkarmış olacak. Genel tarım sayımının yapılması ve kayıt sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için hayata geçirilecek sistemin denemelerine başlanırken, sistem özel mobil uygulamanın yüklendiği 10 bin tablet vasıtasıyla ve TARGEL personeli, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sistem sorumlularının katkılarıyla uygulanacak.
Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen proje için Bakanlık köylerde görev yapmak üzere 10 bin TARGEL personeline tabletler dağıttı. Tabletler aracılığıyla çiftçiye anında ulaşmayı hedefleyen Bakanlık çiftçiye yönelik tüm yayım hizmetleri, bilgi akışını de tabletler üzerinden sağlanacak. Söz konusu uygulamayla TARGEL personelinin sahadaki çalışmaları canlı olarak izlenirken tablet üzerinden personelle bağlantılı kurulabilecek. Bu sistemle ekim alanları, alet ve ekipman sayıları, hayvan sayıları rahatlıkla tespit edilecek
Sahada çalışan personel tabletler üzerinde veri girişi yapmanın yanında tarlada, bahçede, köyde gördüğü kelebeğin, kuşun, fotoğraflarını da merkeze iletebilecek. Böylece Türkiye'nin sadece tarımsal ve hayvansal envanteri çıkmayacak aynı zamanda Türkiye'nin biyoçeşitliğinin de envanteri çıkarılmış olacak. Bu proje kapsamında tarım sayımını etkin bir şekilde takip edebilmek, sahada karşılaşılan sorunları giderebilmek, anlık veri izleyebilmek için Bakanlık tarafından "Komuta Kontrol Merkezi" oluşturulurken bir videowall ile tüm operasyonlar anlık olarak takip edilecek.
Çağrı ve çözüm merkezi gibi çalışacak olan Komuta Kontrol Merkezinde şimdilik 16 uzman personel ve yardımcı 60 kişilik personel çalışacak. Merkeze sahadan iletilen sorunlar anlık değerlendirilip çözüme kavuşturulabilecek. Yine merkeze aktarılan veriler kayıt altına alınıp, tasnif edilip, istatistiksel dökümü yapılacak. Herhangi bir yanlışlıkta sahadaki personel anında uyarılacak. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'nin Tarımsal ve Hayvansal Envanteri Çıkarılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?