TUĞBA YARDIMCI - Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç, yaz aylarındaki sıcak gündeme rağmen, sermaye piyasasını olumlu etkileyen çok güzel gelişmeler kaydedildiğini belirterek, "Bireysel emekliliğe otomatik katılım, Türkiye Varlık Fonu'nun kurulması ve birtakım vergisel düzenlemeler oldu. Bunun etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğiz diye düşünüyorum." dedi.
Finans Bilim Platformu tarafından Trabzon'da organize edilen, "20. Finans Sempozyumu"na katılmak için kente gelen Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kasım ayının ilk haftasında İstanbul'da Sermaye Piyasaları Kongresi'nin yapılmasının planlandığını, kongrenin ana temasının "Güçlü Sermaye Piyasaları, Güçlü Türkiye" olarak belirlendiğini söyledi.
Kongrede hem yurt dışından hem yurt içinden piyasa katılımcılarıyla politika yapıcılar ve akademisyenleri bir araya getirmeyi planladıklarını dile getiren Koç, "Her kesimden ilgilinin bir arada bulunacağı kongrede, ülkemize dair kendi içimizde konuştuğumuz belli başlı sorunlarını tartışarak, bir sonuca gitmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.
Kongreyi düzenli hale getirmeyi hedeflediklerini anlatan Koç, etkinliği zaman içinde uluslararası boyuta taşımayı da arzu ettiklerini bildirdi.
Koç, kongrenin ana temasını "Güçlü Sermaye Piyasaları, Güçlü Türkiye" olarak belirlediklerini yineleyerek, bu tercihin nedenine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Güçlü Sermaye Piyasaları, Güçlü Türkiye dememizin sebebi şu; esasen bizim ülkemiz hızlı büyüyen bir ülke. Kalkınmanın finansmanı, büyümenin finansmanı çok önemli. Normal yollar ve bankacılık sistemiyle bunun finansmanı bir yere kadar geldi. Biz özellikle uzun vadeli yatırımlara, projelere artık sermaye piyasalarından da kaynak sağlanması gerektiğini düşünüyoruz, ancak böyle ülkenin kalkınmasının sürekli hale geleceğini düşünüyoruz."
"Türkiye Varlık Fonu'nun kurulması çok heyecan verici"
Koç, yaz aylarında gündem çok sıcak olmasına rağmen sermaye piyasasını olumlu etkileyen çok güzel gelişmeler yaşadığına işaret ederek, "Bireysel emekliliğe otomatik katılım, Türkiye Varlık Fonu'nun kurulması ve birtakım vergisel düzenlemeler oldu. Bunun etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğiz diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.
Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasını çok önemli bulduğunu belirten Koç, şöyle devam etti:
"Tasarruf denildiğinde, genellikle özel tasarrufları dikkate alırız, kamusal tasarrufları pek dikkate almayız. Esasen çok önemli bir yerdir kamusal tasarruflar ve ilk defa kamusal tasarruflar için böyle bir yer oluşturuldu. Geçmişte özelleştirme gelirleri doğrudan doğruya bütçe açıklarını finanse etmek için kullanılırdı, ancak artık hükümet 'bizim bütçe açığını finanse etmemize gerek yok, çünkü finanse edecek bütçe açığımız yok. Dolayısıyla biz bunu ayrıca değerlendirmeliyiz.' diyor."
Koç, dünyada da bu tür örneklerin uygulandığına dikkati çekerek, "Doğal kaynaklara dayalı olanı da var, normal bizim gibi başka kaynaklardan gelenleri de var. Önemli olan bunun nasıl kullanılacağı, bir yöntem olarak nasıl bir model olacağı. Bu paranın yönetiminin nasıl yapılacağı ve nerelere aktarılacağı önemli." dedi.
Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasına ilişkin kanunun içeriğine de değinen Koç, kanunun bir güzel yanının sermaye piyasalarını, diğer güzel yanının ise proje finansmanını işaret etmesi olduğunu söyledi.
Koç, söz konusu fonun kurulmasını çok heyecan verici bir gelişme olarak gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Biz, kamuda bu tür şeyler olduğu zaman hep sermaye piyasalarının burada rol alması için çaba gösteririz, fakat bir şekilde o girmezdi. Bu sefer bizim bir çabamız olmadan yani piyasa oyuncularının, piyasa katılımcılarının bir çabası olmadan karar vericiler, politika yapıcılar bunu buraya koydular. Kanunun gerekçesi içinde, sermaye piyasalarının desteklenmesi ve derinliğinin artırılması yazıyor. Bundan dolayı ayrıca mutluyuz."
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Koç Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?