Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Türkiye'de son yıllarda tohumculuk sektöründe sıçrama yaşandığını belirterek, "2004'te 145 bin ton olan tohum üretimi 1 milyon tona yaklaşmıştır." dedi.
Üniversite yerleşkesindeki Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu'nda düzenlenen "Tohumculuk Sektörünün Beklentileri ve İşbirliği Olanakları" konulu panelde, bilim insanları ile ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren tohumculuk şirketlerinin temsilcileri bir araya geldi.
Panelde, tohumculuk sektörünün başta Ar-Ge olmak üzere, üniversitelerden eğitim ve diğer beklentileri, iş birliği olanakları değerlendirildi.
Prof. Dr. Karayel, burada yaptığı konuşmada, çarpık yapılaşma ve sanayileşmenin gelişmesiyle birçok alanın tarımsal kullanımdan çıktığını, tarımsal üretimi artırmanın tek yolunun verimlik olduğuna değindi.
Tarımsal faaliyette ilaçlama, gübreleme ve sulama gibi girdilerin yanında tohumculuğun da üretimi artıran önemli bir girdi olduğuna işaret eden Karayel, eskiden sadece bitkisel üretim materyali olarak bilinen tohumun artık gıda güvenliğinin temel noktası haline geldiğini vurguladı.
Karayel, "Son yıllarda bitki ıslahında, biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle sektörün önemi daha da artmıştır. Tohum artık endüstriyel bir ürün haline dönüşmüştür. Tohumculuk artık ülkelerin milli gelirine katkı sağlıyor, rekabet gücünü artırıyor. Kamu tekelinde olan tohumculuk sektörünün 2004'te çıkarılan kanundan sonra özel vizyon kazanmasıyla ciddi bir sıçrama yapmış, üretim ve gelir miktarı önemli artış göstermiştir. 145 bin ton olan tohum üretimi 1 milyon tona yaklaşmıştır. Türkiye'de 2004'te 100 civarında olan firma sayısı, günümüzde 700'ü aşmıştır. Bu sektörde önemli bir gelişme olduğu açıktır. Özellik sektörün daha da gelişmesi, ülkemizin uluslararası piyasada rekabet gücünün daha da artırılması için Ar-Ge yatırımları önemlidir. 2016 yılında tohum ithalatımız hala 240 milyon dolar civarındaydı. Bunun yüzde 57'sini sebze tohumu oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Güçlü iş birliğine ihtiyaç var"
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal da tarım alanlarının daralmasıyla tohumculuk sektörünün daha da önemli hale geldiğini, güçlü ve istikrarlı bir tohum politikasına sahip ülkelerin tarımda dönüşüm yapabildiğini aktardı.
Türkiye'nin tohum ihtiyacının karşılanması ve küresel piyasalarda rekabet edebilir hale gelmesi için üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörün güçlü iş birliğini yapması gerektiğini belirten Ünal, yerli tohumu artırmak adına yapılan çalışmaların önemine işaret etti.
Üniversite sektör iş birliğine önem verdiklerinin anlatan Ünal, Türkiye'nin tarımına yeni projelerin kazandırılması için Ar-Ge altyapılarını sektörle paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Tohum Üretiminde Sıçrama Yaptı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?