Türkiye 'Zirve'ye Çıkacak, Yatırım ve Büyümemiz Sürecek - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye 'Zirve'ye Çıkacak, Yatırım ve Büyümemiz Sürecek

Türkiye \'Zirve\'ye Çıkacak, Yatırım ve Büyümemiz Sürecek

Dünyanın İkinci Büyük Kimya Şirketi Dow'un Kökleri İstanbul'a Uzanan Yunan Asıllı Doğu Avrupa ve Yakındoğu Başkanı Kostas Katsoglu, "Türkiye Kolay Bir Ülke Değil Ama Bölgedeki Tek Gerçek Demokrasi ve Liberal Ülke. Eninde Sonunda Zirvedesiniz. Bölgeye Açılan Güvenli Liman Sizsiniz. Türkiye'deki Gelişmelere Bağlı Olarak Büyük Planlarımız Var" Dedi.

16.05.2009 01:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın ikinci büyük kimya şirketi Dow’un kökleri İstanbul’a uzanan Yunan asıllı Doğu Avrupa ve Yakındoğu Başkanı Kostas Katsoglu, "Türkiye kolay bir ülke değil ama bölgedeki tek gerçek demokrasi ve liberal ülke. Eninde sonunda zirvedesiniz. Bölgeye açılan güvenli liman sizsiniz. Türkiye’deki gelişmelere bağlı olarak büyük planlarımız var" dedi.

SU, gıda, ulaşım, sağlık, kişisel bakım, inşaat ve boya dahil birçok sektör için üretim yapan 58 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük ikinci kimya şirketi olan Dow’un Doğu Avrupa ve Yakındoğu Başkanı Kostas Katsoglu, "Türkiye kolay bir ülke değil ama bölgedeki tek gerçek demokrasi ve liberal ülke. Eninde sonunda zirvedesiniz. Bölgeye açılan güvenli liman sizsiniz. Türkiye’deki gelişmelere bağlı olarak büyük planlarımız var" dedi.

40 milyon dolar yatırım

Gebze Dilovası’ndaki tesislerinde bugüne kadar 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Katsoglu, 40 milyon dolarlık kapasite artırma yatırımına hazırlandıklarını söyledi. "Türkiye için iyimserim" diyen Katsoglu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, kendisinin yanında çevre ülkelere uzanan bir köprü. Biz de varlığımızı güçlendirmek istiyoruz. Türkiye’de ileride daha fazla üretime gerek duyacağız. Bu yeni yatırımlar yapmamız demek."

Uzmanlaşma muhteşem

Türkiye’nin bulunduğu bölgede tek gerçek demokrasi ve liberal ekonomi olduğunu belirten Katsoglu, "Bu sizi benzersiz kılıyor. Ekonomik destek ile demokrasiyi güçlendirebilirsiniz. Yaşadığımız ekonomik krizde Ukrayna’nın batma noktasına geldiği görülüyor. Türkiye ona kıyasla çok daha iyi durumda. Türkiye’de borçlu bir ülke ama başarılı olacağından eminim" dedi. Katsoglu, 600 milyon dolar ciro yaptıkları Türkiye’nin Rusya ve Polonya ile birlikte sorumlu olduğu bölgedeki en önemli ülke olduğuu da vurgulayarak, Türkiye’nin üretimde ciddi bir uzmanlığa sahip olduğunu, eşsiz ürünler yaparak çok avantajlı konuma geçebileceğini söyledi.

Kimsenin küresi yok

Kostas Katsoglu, ekonomik krizin kimsenin beklemediği bir anda ortaya çıktığını belirterek, "Kimsenin geleceği gördüğü bir küresi yok. 29 yıldır Dow’dayım; böyle bir kriz görmedim. 2008’in son çeyreği son 25 yılın en kötü üç ayıydı. Ben en kötüyü geride bıraktığımızı sanıyorum" dedi. Dow, 2008 yılında 2007’ye kıyasla yüzde 10-12’lik bir büyüme kaydettiklerini belirterek gelişen pazarların iyi performans gösterdiğini vurguladı. Kimya şirketlerinin kriz etkilerini 6 ay öncesinden hissettiğini vurgulayan Katsoglu, bu yıl cirolarının yüzde 15-20 gerileyebileceğini söyledi.

Türk ve Yunan yönetici azlığı salaklıktan değil

COCA-Cola’nın başına Muhtar Kent’in geçmesinden övgüyle söz eden Kostas Katsoglu, "Fakat dünyada az sayıda Türk ve Yunan yönetici var. O kadar güzel iki ülkeye sahibiz ki, kimse bırakıp gitmek istemiyor. Yani Türk ve Yunan yönetici azlığı salaklıktan değil. Hatta global şirketlerin başında İspanyol ve İtalyan yöneticileri de az görürsünüz. Yine aynı neden" diye konuştu.

Kapiyi kapatip yukari çik

SELANİK doğumlu Kostas Katsoglu’nun babası doğduğu İstanbul’u 1917’de terk etmiş. Kostas Katsoglu’nun eşi de Mudanya kökenli Rum bir aileden geliyormuş. Kostas Katsoglu, şunları anlattı: "Bir gün eşim bana ’Kapiyi kapatip, yukari çik, ne demek? Annem ve babamdan aklımda kalmış bir cümle; anlamını bilmiyorum’ dedi. Türk dostlarıma sorup öğrendim. Oğlumun en yakın arkadaşı da Türk. Biz hep birbirimizi buluruz."

58 milyar dolar cirosu 46 bin çalışanı var

Herbert H. Dow 1897 yılında Michigan’da dünyanın en büyük ikinci kimya şirketinin temelini attı.

58 milyar dolar cirosu ve dünya genelinde 46 bin çalışanı bulunuyor.

Kuzey Amerika, Avrupa, Latin Amerika, Asya Pasifik, Hindistan, Orta Doğu ve Afrika’ya kadar tüm dünyada 160’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor.

Su, gıda, ulaşım, sağlık, tıp, kişisel bakım ve ev bakımı, yapı, inşaat, boya ve daha birçok sektör için üretim yapıyor.

Sandalyeden yapay böbreğe kadar pek çok ürün için üretimi var.

Rohm and Haas’ı 18.3 milyar dolara aldı

DOW Chemical, global ekonomik kriz döneminde Rohm and Haas’ı 18.3 milyar dolar satın alarak nisan ayı başında dikkatleri üzerine çekmişti. Kostas Katsoglu, iki şirketin en iyi sınıf teknolojileri, geniş coğrafi erişim ve güçlü pazar kanallarını birleştirmesiyle 14 milyar dolarlık ürün ve hizmet alanı zenginleşmiş bir iş portföyü yarattığını söyledi. Katsoglu, sağlam şirket olmak için alımı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye 'Zirve'ye Çıkacak, Yatırım ve Büyümemiz Sürecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement