Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayı itibarıyla mandalina ve limon hasadıyla birlikte 2013-2014 narenciye sezonunun başladığını belirterek, narenciyenin yaklaşık 3,5 milyon ton üretim, 1 milyar doları aşan ihracatla, yaş sebze ve meyve ihracatının lokomotifi olduğunu bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin dünya narenciye üretiminin yüzde 2,75'ini karşıladığını ve dünya sıralamasında 10'uncu sırada yer aldığını kaydetti.
Dünya turunçgil üretiminde Çin'in, 29 milyon 440 bin ton ile ilk sırada yer aldığını ifade eden Bayraktar, bu ülkeyi, 22 milyon 17 bin 646 tonluk üretimiyle Brezilya'nın, 10 milyon 702 bin 964 tonluk üretimiyle ABD'nin izlediğini belirtti.
Ülke ekonomisine olan katkısının yanı sıra narenciyenin içerdiği organik asitler ve vitaminler (C ve B) bakımından beslenmedeki öneminin büyük olduğuna işaret eden Bayraktar, "Vücutta toksinlerin atılmasında önemli rol oynadığı ileri sürülmektedir. Gribal enfeksiyonlara dayanıklılık sağlamada, bedeni ve zihni yorgunlukların giderilmesinde, diş etlerini güçlendirmede oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle havaların soğumaya başladığı şu günlerde vücut direncinin artırılmasına katkı sağlayan önemli bir ürünümüzdür" ifadelerini kullandı.
Beklentiler
Binbir emekle işletmesine bakan, artan girdi fiyatları karşısında üretime devam eden, hasat zamanını dört gözle bekleyen üreticilerin emeğinin karşılığını alabilmeleri için ihracat iadelerinin bir an önce açıklanarak, ödemelerin peşin olarak yapılması gerektiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tanıtım faaliyetleri ile iç tüketimin artırılması, dış pazarda rekabet gücümüzün artırılması, üreticilerimizin rekabet edebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi, gübre, mazot gibi üretim girdilerinin desteklenmesinin yanı sıra ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurların da desteklenerek girdilerdeki KDV oranlarının indirilmesi, marka oluşturulması, yeni pazarlar bulunarak ihracatın artırılması, üretimden pazarlamaya kadar olan bütün aşamalarda eğitim ve yayım faaliyetlerine ağırlık verilmesi, ürün ve kalite kaybı olmaksızın daha uzun sürede ürün arzının sağlanması, üreticinin kayba uğramaması bakımından depolamaya özel önem verilmesi, soğuk hava depolarının artırılması, üreticilerimizin pazarlama problemlerinin çözümü bakımından, üretici birliklerinin finansman bakımından güçlendirilerek daha aktif hale gelmelerinin sağlanması, bu üretim dalından menfaat elde eden tüm taraflar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması önemli beklentilerimizdir."
Bayraktar, eylül ayı itibarıyla mandalina ve limon hasadıyla birlikte 2013-2014 narenciye sezonunun başladığını belirterek, narenciyenin yaklaşık 3,5 milyon ton üretimi, 1 milyar doları aşan ihracatıyla yaş sebze ve meyve ihracatının lokomotifi durumunda olduğunu bildirdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.