Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"Henüz sulanamayan tarımsal alanlar sulamaya açılırsa, suyu tasarruflu kullanacak basınçlı sulama sistemleri hızlı bir şekilde yaygınlaştırılırsa, sulama barajları yatırımları bitirilirse kuraklığın tarıma etkisi en aza indirilir"

29.01.2014 14:30

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda kuraklığın önlenmesine ilişkin, "Henüz sulanamayan tarımsal alanlar sulamaya açılırsa, suyu tasarruflu kullanacak basınçlı sulama sistemleri hızlı bir şekilde yaygınlaştırılırsa, sulama barajları yatırımları bitirilirse kuraklığın tarıma etkisi en aza indirilir" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, tarımda kuraklığın önemli bir sorun olduğunu ve büyük ürün kayıplarına yol açtığını belirtti.

Tarımsal üretimin, tabiat şartlarına bağlı olarak gerçekleştirilen bir faaliyet olması nedeniyle iklim değişikliğinin olumsuzluklarından doğrudan etkilendiğine dikkati çeken Bayraktar, iklimdeki dengesizliğin sel, fırtına gibi doğal afetlere de neden olduğunu kaydetti.

Bayraktar, küresel ısınma tehdidi nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de sulama yatırımlarının öneminin arttığına dikkati çekti.

Türkiye'de gölet ve baraj yatırımlarının başlatılması ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Sulama Projesi (KOP) ve Doğu Anadolu Projesi'nin (DAP) bir an önce tamamlanması gerektiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre; 2012 sonu itibarıyla 284 baraj, 486 gölet olmak üzere toplam 770 tesis inşa edilerek işletmeye alındı. Sulama yatırımları, sağladığı doğrudan ve dolaylı istihdam, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi, enerjide dışa bağımlılığımız ve enerjinin dış ticaret açığına olan etkisi, yağlı tohum ithalatı için ödediğimiz döviz miktarı ve diğer pek çok yatırıma göre kendisini kısa zamanda amorti ettiği düşünüldüğünde oldukça karlıdır. İçme-kullanma, tarımsal faaliyet, sanayi suyu ihtiyacını karşılayan, enerji üretilmesini sağlayan su kaynaklarında sürdürülebilirliği, su kaynaklarımızın korunması ve suyun etkin olarak kullanılmasına bağlıdır. Mevcut kaynaklarımızı verimli kullanmamız zorunludur."

Türkiye'de tarımsal sulamanın genellikle "vahşi sulama" şeklinde yapılmasının su kayıplarını çok artırdığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sulama masraflarını azaltan, önemli derecede tasarruf sağlayan modern sulama sistemlerinin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Böylece kullandığımız toplam suyun yüzde 73'ünün tarımsal sulamada kullanıldığı düşünüldüğünde, yapılacak su tasarrufunun ne denli önemli olduğu görülecektir. Karık sulama yöntemine oranla, damla sulama yüzde 60, yağmurlama sulama sistemi yüzde 30 civarlarında su tasarrufu sağlıyor. Bu denli tasarruf sağlayan basınçlı sulama sistemlerinin kurulmasında faizsiz kredi uygulamaları olmasına rağmen sistem maliyetinin yüksek olması, çiftçilerimizin basınçlı sulama sistemi kurmalarını engelliyor."

Çiftçilerin kredi taksitlerinin ödemekte güçlük çektiğini savunan Bayraktar, "Bu nedenle su tasarrufu ve sulama maliyetinin düşürülmesi amacıyla basınçlı sulama sistemlerinin devlet tarafından kurulması sağlanmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Son aylardaki yağış ortalamasının yeterince gerçekleşmediğini kaydeden Bayraktar, son birkaç gündür ülkenin büyük bölümünde yağış alınmasına karşın, bu yağışların da henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını belirtti. Bayraktar, "Bitkinin önemli derecede suya ihtiyaç duyduğu yetişme evrelerinde yağışların yetersiz olması durumunda, bitkinin ihtiyacı olan suyun barajlardan karşılanmasıyla tarımsal üretimde azalmanın önüne geçilecektir" ifadesini kullandı.

Kuraklığın tarımsal üretime etkisinin azaltılmasının, yeni alanların sulamaya açılmasıyla sağlanabileceğini savunan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yapılan etütlere göre mevcut su potansiyeli ile teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek arazi miktarı 8,5 milyon hektar olarak hesaplanmıştır. Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar tarım alanının 5,73 milyon hektarı yani yaklaşık yüzde 67,4'ü sulamaya açılabilmiştir. Geri kalan 2,77 milyon hektarın da bir an önce sulamaya açılması ve bunun için gerekli sulama tesislerinin yapılması, tarımsal üretimde ihtiyacın karşılanması ve sanayinin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin üretiminde sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından oldukça önemlidir."

Basınçlı sulama sistemlerinin devlet tarafından finanse edilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, kuraklığa dayanıklı kültür bitkileri tarımının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement