Volga Nehri'nin Suları Çöpe Aktı - Son Dakika
Ekonomi

Volga Nehri'nin Suları Çöpe Aktı

Volga Nehri\'nin Suları Çöpe Aktı

FAO'nun yayımladığı israf raporuna göre, her yıl 1,3 milyar ton gıda çöpe atılırken, israf edilen gıdaları yetiştirmek, işlemek ve ulaştırmak için Avrupa'nın en uzun nehri Volga'nın yıllık akışı kadar su harcanıyor Türkiye'de de son yıllarda özellikle ekmek israfı konusunda bilinçlendirme çalışmaları.

23.12.2013 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞENUR SAĞLAM - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayımladığı israf raporuna göre, her yıl 1,3 milyar ton gıda çöpe atılırken, israf edilen gıdaları yetiştirmek, işlemek ve ulaştırmak için Avrupa'nın en uzun nehri Volga'nın yıllık akışı kadar su harcanıyor.

AA muhabirinin FAO tarafından hazırlanan "Gıda İsrafının Ayakizi Raporu"ndan derlediği bilgilere göre, dünya üzerinde üretilen yiyeceklerin üçte birine karşılık gelen 1,3 milyar ton gıdanın yüzde 54'ü kötü hasat yöntemleri ve depolama sorunları nedeniyle üretim aşamasında, yüzde 46'sı ise ürünlerin dağıtımı ve tüketimi sırasında israf ediliyor. Yüksek gelirli ülkelerde israfın büyük bölümü tüketici tarafında yaşanırken, düşük gelirli ülkelerde üretim sürecindeki kayıpların daha yüksek olması dikkati çekiyor.

Söz konusu raporda, maliyeti yıllık 750 milyar doları bulan gıda israfının, Türkiye'nin veya İsviçre'nin 2011 rakamlarıyla milli gelirine eşit olduğu vurgulanıyor. Her gün 870 milyon kişinin yatağa aç girdiğinin belirtildiği raporda, israf edilen gıdaları yetiştirmek, işlemek ve ulaştırmak için harcanan su miktarının ise Avrupa'nın en uzun nehri olan Volga'nın yıllık su akışı olan 250 kilometreküpe eşdeğer olduğu ifade ediliyor.

Türkiye'deki yıllık israfın boyutu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, Türkiye'de yıllık 103 milyon 197 bin tonluk bitkisel üretimin, 3 milyon 476 bin tonu üretimde, 4 milyon 988 bin tonu kullanımda olmak üzere toplam 8 milyon 464 bin tonu tüketilemeden kaybediliyor.

Türkiye'de de son yıllarda özellikle ekmek israfı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılırken, toplam israfın boyutunun çok daha çarpıcı boyutlarda olduğu belirtiliyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, FAO raporunun, gıda israfının boyutlarını göstermek açısından çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'deki gıda israfının da raporda açıklanan verilere paralel olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yıllık israfın boyutunun Gayri Safi Milli Hasılasının 4'te 1'ine ulaştığına dikkati çeken Akgül, "Gıda israfında ekmeğin sembol olduğunu varsayarsak, Türkiye her gün yaklaşık 4 milyon civarında yani İzmir'in nüfusu kadar ekmeğini israf ediyor. İsraf edilen bu kaynaklarla, 3 milyon derslikli 180 bin okul, 3,5 milyon yataklı 12 bin hastane yapılabilir ve ya 78 milyon vatandaşa yıllık 3 bin liranın üzerinde vatandaşlık geliri verilebilirdi" diye konuştu.

İsrafın sadece gıda boyutuyla sınırlı olmadığını, dünya su potansiyelinde de ciddi sıkıntılar bulunduğunu dile getiren Akgül, Türkiye'nin etrafı denizlerle çevrili, su zengini bir ülke olarak kabul edilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Akgül, dünya su rezervlerinin sadece binde 3'ünün kullanılabilir olduğununa dikkati çekerek, "2030'da 80 milyonun üzerine ulaşacak Türkiye'yi ciddi bir su sorunu bekliyor. Yapmamız gereken, dünyada 1,5 milyar insanın açlık sınırının altında, Türkiye'de ise 10 milyon insanın yoksulluk sınırı altında olduğunu düşünerek, gereksiz, amaçsız, israfa yol açacak tüm yaklaşımlardan vazgeçmeliyiz. Aile içi eğitimden başlayarak, israfı önlemeyi bir hayat felsefesi olarak algılamalı ve yaygınlaştırmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

"Halkı tüketim alışkanlıkları konusunda bilgilendirmek gerekiyor"

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü de, gıda israfını engellemek için üretimi azaltmak ya da tüketilemeyen gıda maddelerini bir değere dönüştürmek gerektiğini ifade etti.

Gıda israfı sorununun aynı zamanda üretim teknikleri sorunu olduğunu vurgulayan Güllü, biyoçeşitliliğin korunması ve artırılması, ekosistemin öz kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması için sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemine işaret ederek, bu sayede işçilik, ilaçlama ve gübre maliyetlerinin en aza indirilmesinin sağlanacağının altını çizdi.

Kamu spotları, çeşitli kurslar ve seminerlerle halkı tüketim alışkanlıkları konusunda bilgilendirmek ve tüketecekleri kadar satın almaya yönlendirmek gerektiğine işaret eden Güllü, şunları kaydetti:

"Tüketimin azalmasıyla değişen arz talep dengesi sonucu, üretimin doğrudan azaltılması sağlanabilir. Üretilmiş olan gıda maddelerinin tüketim miktarları çeşitli yöntemlerle öngörülerek, tüketilemeyecek olanlar maddi sıkıntı içindeki bölgelere dağıtılabilir. Dünyada büyük bir nüfusun açlık sınırında olduğu düşünülürse, tüketilemeyen ürünlerin paylaşım yoluyla değerlendirilmesi medeniyete yaraşır bir çözüm olacaktır. Zamanında tüketilmediği için biyolojik bozunuma uğrayan, iklim değişikliğine, su kaynaklarının israfı ve kirletilmesi gibi çevresel probleme dönüşen gıda maddeleri ise anaerobik üretim teknikleri ile ısı ve enerjiye dönüştürülerek değerlendirilebilir. Biyogaz eldesi olarak bilinen bu yöntemle yemek atıkları metan gazına dönüştürülmekte ve çeşitli yöntemlerle iyileştirilerek doğal gaza yakın bir verime sahip olmaktadır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Volga Nehri'nin Suları Çöpe Aktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement