Yamula patlıcanı çiftçinin yüzünü güldürdü - Son Dakika
Ekonomi

Yamula patlıcanı çiftçinin yüzünü güldürdü

Yamula patlıcanı çiftçinin yüzünü güldürdü

Mor, beyaz çizgili yapısı, çekirdeksiz olması ve kendine has aromasıyla bilinen Yamula patlıcanı, bu yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen piyasadaki fiyatlarıyla çiftçinin yüzünü güldürdü.

17.09.2020 10:59  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mor, beyaz çizgili yapısı, çekirdeksiz olması ve kendine has aromasıyla bilinen Yamula patlıcanı, bu yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen piyasadaki fiyatlarıyla çiftçinin yüzünü güldürdü.

Kente yaklaşık 43 kilometre uzaklıktaki Yemliha Mahallesi'nde üretilen ve Coğrafi İşaret Tescil Belgesi sahibi olan Yamula patlıcanı, yıllardır bölge halkına önemli gelir kaynağı sağlıyor.

Mart ayında ekilen ve kısa süre önce hasadına başlanan Yamula patlıcanında istenen rekolte alınamasa da önceki yıllara göre fiyatlarda yaşanan artış çiftçiyi oldukça memnun etti.

Çiftçi Seyit Duran, AA muhabirine, Yamula patlıcanının çocuk gibi her zaman ilgi istediğini ve geleneksel bir lezzet olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yamula patlıcanı için mart ayında ekime başlanır. Daha sonra damlaması çekilir ve yaklaşık 15 gün tohum toprakta yattıktan sonra 3 sefer sulaması yapılıp çillendikten sonra çapaya başlanır. Çapa işi de yaklaşık 2 ay sürer. Sadece böcekler için ilaç kullanılır, başka ilaç kullanılmaz. Bir de fenni gübre kullanılır. Yamula patlıcanının kendine has aroması vardır. Bizim bu bölgede herkes bilir. Yamula patlıcanının aromasını hiçbir patlıcan tutmaz. Bizim buradan başka yerlere tohum götürdüler ama aynı aromayı yakalayamadılar. Yamula patlıcanı Türkiye'de bir tanedir. Bu dedelerimizden kalma bir gelenek. Çok eskiye dayanır, tohumu da dışarıdan gelmez."

Bu sene patlıcanın para kazandırdığını anlatan Duran, "Bu sene verim düşüktü ama fiyatlar çok şükür iyiydi. Kilogramı en düşük 1,9 liradan halde satılıyor, 4 liraya kadar da çıktı. Geçen senelerde 80 kuruşa kadar düşmüştü, bu sene iyi çok şükür. Tabii fiyatların çok yüksek olması vatandaş için iyi değil 3 kilo alacaksa 1 kilo alıyor. Bu seneki ürünlerden de fiyatlardan da çiftçi olarak memnunuz." dedi.

Duran, Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve hale verilen patlıcanların Yozgat, Nevşehir ve Niğde'ye de gönderildiğini kaydetti.

"100 dönüm patlıcan ekildiyse bunun yarısı kurudu"

Kurutması, közlemesi, reçeli ve turşusu da yapılan patlıcanı yörede herkesin az da olsa ektiğini anlatan Duran, "Eken herkes bakımlarını iyi yapmıyor. Çapası zamanında yapılmayıp, gübresi ve suyu iyi verilmeyince patlıcanda verim olmaz. Bu sene de iyi bakım olmadığından, aynı tarlalara ekildiğinden kuruma yaptı. Yani 100 dönüm patlıcan ekildiyse bunun yarısı kurudu. Üretim azaldı. Üretim azalıp talep çoğalınca fiyatlar yükseldi." diye konuştu.

Fatma Günkoğlu da yaklaşık 30 yıldır patlıcan ektiklerini ancak 5 yıldır profesyonel olarak bu işe başladıklarını ifade etti.

Patlıcan üretiminin zorlu bir iş olduğunu ve kadınların daha çok çalıştığını aktaran Günkoğlu, şöyle devam etti:

"Bize önemli bir gelir kaynağı, bununla geçimimizi sağlıyoruz. Karlı iş. Önceden para etmiyordu ama bu yıl iyi para kazandırdı. Yamula patlıcanı bize dedelerimizden miras kalan bir gelir kaynağı. Yamula patlıcanı çekirdeksiz olur. Tohumunu bile biz satın almayız kendimiz çıkarırız. Bizler dedelerimizden kalan patlıcan tohumlarını kullanırız, hiç dışarıdan almayız."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yamula patlıcanı çiftçinin yüzünü güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement