Yen Düştü, Piyasalar Coştu - Son Dakika
Ekonomi

Yen Düştü, Piyasalar Coştu

Yen Düştü, Piyasalar Coştu

Global Borsalar Bayram Yerine Döndü. Japon Yeni'ndeki Tarihi Düşüş ve Faiz İndirimine Yönelk Beklentiler Piyasaları Coşturdu

30.08.2007 11:16

Global borsalar bayram yerine döndü. Japon Yeni'ndeki tarihi düşüş ve faiz indirimine yönelk beklentiler piyasaları coşturdu

ABD borsalarında salı günü yaşanan çöküşün izleri dün silinirken, Asya ve Avrupa'da da hızlı yükselişler izlendi. Türkiye'de ise 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bugün işlem yapılmıyor.

Global piyasalarda dalga boyu giderek yükseliyor. Bir önceki gün yüzde 2 düşen ABD borsaları dün bu kayıplarını telafi ederken, yatırımcılar da bu dalgalı hareketlere alışmış görünüyor. ABD'de Dow Jones yüzde 1.9 artışla 13 bin 289 puana çıkarken, S&P 500 yüzde 2.2, Nasdaq yüzde 2.5 değer kazandı. Asya borsaları da ABD'deki yüksek kapanışların ardından benzer bir performans gösterdi. Aynı zamanda Esprit ve Cannon gibi şirketlerden gelen beklentilerin üzerindeki kar rakamları Japon Nikkei endeksini yüzde 0.9 yukarı taşıdı. Morgan Stanley Asya-Pasifik endeksi yüzde 0.8, Hong Kong Hang Seng endeksi de yüzde 2.3 değer kazandı.

YEN'DE TARİHİ DÜŞÜŞ

Piyasalarda yaşanan hareketi değerlendiren uzmanlar, Japon Yeni'ndeki düşüşe dikkat çekiyor. ABD'de kredi piyasasına ilişkin tedirginliklerin azalması ile beraber Japon Yeni'ndeki satışların yatırımcıların 'carry trade' şansını artırdığını belirten uzmanlar, beraberinde de borsalara yüklü alımlar geldiğini söylüyor.

Dün Japon Yeni dolar ve euro karşısında son yılların en büyük düşüşlerini gerçekleştirdi. Dolar Yen karşısında son iki yılın en yüksek yüzdesel artışını kaydederken, yüzde 1.7 değer kazandı. Benzer şekilde eurodaki artış da son üç yılın en yüksek rakamı olan yüzde 2.2 olarak gerçekleşti.

Joseph Stevens araştırma direktörü Donald Selkin, Yen'de gerçekleşen büyük düşüşün yatırımcılara başka alanlara yatırım yapmak için güven verdiğini söyledi.

BERNANKE MORAL VERDİ

Global piyasalarda yaşanan coşkunun diğer bir nedeni de FED Başkanı Bernanke'nin açıklaması oldu. Bernanke'nin Demokrat Senatör Charles Schumer'e gönderdiği mektupta FED olarak piyasaları çok yakından izlediklerini ve gerekli durumlarda adım atacaklarını açıklaması, bi önceki gün yaşanan tedirginliği tamamen unutturdu. Bu açıklamadan FED'in faiz artırım ihtimalinin yüksek olduğunu anlayan yatırımcılar, borsalarda sert bir yükselişin gerçekleşmesini sağladı.

Channel Capital Management direktörü Douglas Roberts, yatırımcıların salı günü fazla bir reaksiyon verdiğini ve dün de bunu farkettiğini söyledi. Church Capital Başkanı Greg Church ise bu yükselişin yeni bir dönemin başlangıcı olarak algılanmaması gerektiğini belirtirken, "yatırımcılar son iki gündekine bezer dalgalara karşı hazır olmalılar" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yen Düştü, Piyasalar Coştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement