Bu imzayla holding önümüzdeki 2 yıl içinde kadın çalışan sayısını 3 kat artırmayı hedefliyor.
Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından Yıldızlar Yatırım Holding, "BM Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri"ni imzalayarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik taahhüt vermiş oldu.
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ile BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulan Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs), kadının iş dünyasında ve toplumdaki yerinin güçlendirilmesi için yol gösterici prensiplerden oluşuyor.
Yıldızlar Yatırım Holding, "Eşitlik İş Demektir" alt başlığı ile bilinen Birleşmiş Milletler Kadınları Güçlendirme İlkeleri Bildirisi'ni imzalayarak, kadın-erkek eşitliğine verdiği önemi kanıtlamış oldu.
Konuyla ilgili hassasiyetlerine vurgu yapan Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız; "Güçlü ekonomilerin yapılandırılması, adil ve istikrarlı toplumların oluşturulması, sürdürülebilir bir dünyanın inşa edilmesi kadınlar olmadan mümkün değil" diyor. "Kadınlara ve erkeklere eşit fırsatlar sunmak; kadınların ekonomik yaşamın her seviyesinde var olmalarını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz sektör, erkek istihdamının yoğun olduğu bir alan. Bu tür sektörlerde dinamiklerin değişmesine ve kadınların farklı yeteneklerinden faydalanmaya odaklanıyoruz. Bu amaçla BM Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri'ni imzalayarak, bu konudaki kararlılığımızı ispatlamış olduk" diye ekliyor.
KADIN ÇALIŞAN SAYISI 3 KATINA ÇIKACAK
Bu ilkeleri imzalayarak, taahhüt ettikleri ilkeleri ise Hakkı Yıldız şu şekilde özetliyor: "Kadınların ülke ekonomisine katkısı çok önemli, fakat ülkemizde kadınların işgücüne katılma oranı maalesef yüzde 30 seviyelerinde. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 60'lara ulaşıyor. Yıldızlar Yatırım Holding olarak; istihdamda tanınan eşit hakların bizim ve toplumumuzun ilerlemesinin ön koşulu olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek istiyoruz. Bizler her sene yatırım yapan bir kuruluşuz. Çalışmalarımızın büyük çoğunluğu bu zamana kadar endüstriyel odaklı ilerledi. Şirketlerimiz endüstriyel tesislerden oluştuğu için, şu anda kadın çalışan sayımız az. Bu imza ile bu konudaki çalışmalarımız hız kazanacak. Önümüzdeki iki yılın sonunda kadın çalışan sayımızı mevcut sayının üç katına çıkarmayı hedefliyoruz. Gelişmişliğin en büyük göstergelerinden birisinin kadın çalışan sayısındaki artış olduğuna inanıyoruz."
EĞİTİM VE BURSLARDA KIZ ÖĞRENCİLERE ÖNCELİK
Önümüzdeki dönemde çalışanlara cinsiyet eşitliği konusunda eğitim vermeyi de amaçladıklarından bahseden Yıldız, "Kariyer olanaklarında fırsat eşitliği sunmayı hedeflediğimiz gibi yönetici seviyesindeki kadın istihdamını da artırmaya odaklanıyoruz. Bu süreçte müşteri, bayi, tedarikçilerimizin de cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmesine yönelik eğitimler düzenleyeceğiz" diye ekliyor.
Öte yandan her yıl lise ve üniversite öğrencilerine burs verdiklerini de açıklayan Yıldız, "Burs verdiğimiz çocuklarımızın büyük çoğunluğunu kız öğrenciler oluşturuyor. Kendi okullarımız da bulunmakta ve okullarımızdan gelen öğrencilerimize fabrikalarımızda staj imkanı sunuyoruz. Amacımız stajyer seçiminde kız öğrencilere ağırlık vermek yönünde olacak. Eşdeğer iş için; performans, sürdürülebilirlik ve verimliliğe bağlı olarak eşit maaşı kesinlikle destekliyoruz" diye vurguluyor.
TÜRKİYE, DÜNYADA EN FAZLA WEP İMZACISINA SAHİP 3. ÜLKE KONUMUNDA
WEPs, özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden birisi ve 7 ilkeden oluşuyor. Bunlar; cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik oluşturulması; işte kadınlara ve erkeklere adil bir şekilde muamele edilmesi; tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması; kadınlar için eğitim, mesleki eğitim ve kariyer gelişiminin teşvik edilmesi; kadınları güçlendiren; girişim geliştirme, tedarik zinciri ve pazarlama uygulamalarının benimsenmesi; toplumsal girişimler ve savunma yoluyla eşitliğin geliştirilmesi; Cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişmelerin ölçülmesi ve kamuoyuna açık olacak şekilde raporlanması maddelerini içeriyor.
WEPs'in 2015 sonu itibariyle dünya çapında 1200'den fazla imzacısı bulunuyor. 3 Ağustos 2016 rakamlarına göre 99 imzacıya sahip olan Türkiye, dünyada en fazla WEP imzacısına sahip 3. ülke konumunda.
Son Dakika › Ekonomi › Yıldızlar Yatırım Holding, BM Kadınların Güçlenmesini İstiyor! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?