Kompost, esas itibariyle her türlü organik atığın bir araya getirilerek, çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübreleme yöntemidir. Kompost yapmak kulağa zor ve uğraştırıcı gelse de aslında oldukça basit ve pratik bir işlemdir. İşte evde kompost yapmanın basit ve pratik püf noktaları!
Gıda Atıklarını Değerlendirmenin En Kolay Yolu
Her yıl binlerce gıda ne yazık ki çöpe atılıyor. Kompost yapmak evdeki gıda atıklarını değerlendirmenin en pratik ve güzel yollarından biri! Gelin kompost yapmanın inceliklerine birlikte bakalım. Toprağın su tutma kabiliyetini ve verimini arttıran kompost, gıda atıklarının çöp olmasının da önüne geçer.
Kompost Nasıl Hazırlanır?
Kompost işlemi gıda atıklarının çürütülmesi ile gerçekleştirilir. Bu nedenle atıklarınızın hava ile karışması gerekmektedir. İşe bir çöp kutusu edinerek başlayabilirsiniz. Çöp kutunuza delikler açın. Bu delikler hava girmesini sağlayarak atıkların daha kolay çürümesini sağlayacaktır.
Kompost yapma işlemi için yeşil ve kahverengi gıdalar kullanılmaktadır. Yeşil kompost azot bakımından zengin malzemeleri içermektedir. Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzemeler ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzemeler olmalıdır. Çürüme işlemini hızlandırmak için bir miktar su da eklenmelidir.
Kompost işlemi için önce var kahverengi, sonra yeşil malzemeler konulur. Bu işlem kap dolana kadar devam ettirilir. Karışımın çürüme işlemini hızlandırmak için su eklenebilir ancak karışımın çok ıslak olmaması gerekir. Eğer çok ıslandıysa üzerine biraz kahverengi atık ekleyebilirsiniz.
Yeşil komposta konulabilecek malzemeler sebze meyve kabukları ve artıkları, taze ot ve çimenler,çay atığı, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarıdır. Kahverengi komposta konulabilecek malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, talaş, kuru yapraklar ve samandır.
Kompost Yapmanın Püf Noktaları
Sağlıklı bir kompost yapmanın yolu doğru malzemeleri, doğru oranda koyabilmekten geçmektedir. Bazı maddelerin asla komposta eklenmemesi gerekir. Bunlar, yağlı yiyecekler, çay ve kahve poşetleri ve tabi ki plastikler malzemelerdir.
Komposttaki su oranı da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Kompostunuza çok su eklerseniz mikroorganizmalar boğulur ve ölürler. Atıklarınız gübreye dönüşmez ve çürürler. Sağlıklı bir komposta dokunulduğunda ılık olmalıdır.
Kompostunuz ısı vermeyi bırakıp böceksiz, hoş kokulu bir hal aldığında hazır hale geldi demektir. Elde etmiş olduğunuz gübreyi çiçeklerinizin toprağına ekleyebilirsiniz.
Evinizde kompost hazırlayarak gıda artıklarının çöpe dönüşmesinin önüne geçebilir, doğa dostu bir adım atabilirsiniz.
yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.
Son Dakika › Emlak › Kompost Nedir ve Evde Kompost Nasıl Yapılır? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?