Bu Para Dünyayı Yok Edecek - Son Dakika
Finans

Bu Para Dünyayı Yok Edecek

Bu Para Dünyayı Yok Edecek

Kulağa aşırı gibi gelebilir ama bu açıklama piyasaların yakın takipte olduğu bir isimden geliyor

01.11.2012 02:45

Kulağa aşırı gibi gelebilir ama bu açıklama piyasaların yakın takipte olduğu bir isimden geliyor.

Gloom Boom ve Doom raporunun yaratıcısı Marc Faber, merkez bankalarının ekonomilere enjekte ettiği paranın dünya ekonomisi yok etmeye başladığını savundu.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Önce FED ardından Avrupa Merkez Bankası onu takip eden ve dün ikinci kez gevşemeye giden Japon Merkez bankası piyasalara para enjekte eden bankalardan sadece bir kaçı. Dün itibariyle İsrail Merkez Bankası faiz oranlarını indirirken Hindistan Merkez Bankası zorunlu karşılıkları değiştirdi. Yine aynı gün Macaristan'dan faiz oranlarının 25 baz puan düşürüldüğü haberi geldi.

The Lira'nın haberine göre; arka arkaya atılan bu adımlar ekonomilerde kısa dönemli soluklanmaya neden olsa da artık zarar verdiği yönünde algı güçleniyor.

Özellikle para birimleri arasındaki dengesizliğin sosyal kargaşalara neden olduğunu kaydeden Faber, merkez bankalarının dünyayı yok ettiği fikrinin ağır gelebileceğini fakat sosyal yapıda büyük tahribat bıraktığına dikkat çekiyor.

Merkez bankalarının hamlelerinin risk olarak öne koyduğu bir başka nokta ise finans tarihinin en büyük kredi enflasyonun oluşturması. Societe Generale'den Dylan Grice piyasalara enjekte edilen likidite ile faiz oranlarındaki değişimin kredi enflasyonunu desteklediğini kaydederken bu enflasyonun tüketici fiyatlarında değil varlık fiyatlarında kendisini gösterdiğine dikkat çekiyor.

Peki bu noktadaki kim kazanıyor diye bakıldığında elinde varlıkların çok olduğu kimselerin bu işten karlı çıktıkları gözleniyor. Varlıklar tarafında oluşan eşitsizlik servet eşitsizliğine neden olurken, sosyal karmaşanın fitilini ateşliyor.

Karmaşada ise ironik bir şekilde enflasyon kurtarıcı olarak görülüyor. Enflasyonun daha sonra rahat kontrol altına alınacağı düşüncesi ile parasal genişleme hamlelerinden çekinilmezken, bu sayede borçların daha acısız bir şekilde ortadan kalkacağı inancı hakim.

Ama merkez bankaları ve ekonomistlerin aynı sayfada olmadığı gözleniyor. Enflasyonun yakıcı bir yanı olduğunu belirten ekonomistler ekonomik aktivite bazında da sıkıntıların olacağı belirtiliyor.

İnsanların paraya olan güveninin kırıldığı kaydedilirken, insanların birbirlerine inancının da büyük hasar aldığına dikkat çekiliyor.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Finans Bu Para Dünyayı Yok Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement