10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika
Güncel

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği ve Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Soydan: "Yalnızca yaklaşık 4 bin gazeteci 212 sayılı Yasa'dan yararlanabilmektedir.

10.01.2014 15:15

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği ve Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, sadece yaklaşık 4 bin gazetecinin 212 sayılı Yasa'dan yararlanabildiğini ve gazetecilerin bir kısmının da kayıt dışı çalıştırıldığını bildirdi.

Soydan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme görevi olan gazetecilerin basın özgürlüğü sorununun devam ettiğini belirtti.

10 Ocak 1961'de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak'ın "Çalışan Gazeteciler Günü" ya da "bayramı" olarak anıldığını aktaran Soydan, şunları kaydetti:

"53 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanlar, ekonomik ve sosyal haklarını, iş güvencesi ve sendikal haklarını kullanamaz hale gelmiştir. Ülkemizde yaklaşık 80 bin kişi aktif olarak gazetecilik yapıyor. Yalnızca yaklaşık 4 bin gazeteci 212 sayılı Yasa'dan yararlanabilmektedir. Gazetecilerin bir kısmı da kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Bu insani değerlere ve hukuka aykırıdır. Fikir işçisi olarak çalışan herkesin 212 sayılı Yasa'ya göre iş sözleşmelerinin yapılması şarttır. 53 yıldır yürürlükte olan yasa sürekli ihlal edilmektedir.

Beklentimiz, Türkiye'nin üyesi olmayı istediği Avrupa Birliği kriterlerine uygun ve gazetecilerin mahkum edilmemesini sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasıdır.  Bu duygu ve düşüncelerle, kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek için her ortamda ve her koşulda, sorumluluk duygusuyla hareket ederek, toplumun haber alma ihtiyacını yerine getirme çabası içerisinde olan meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, saygılar sunarım." - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement