Fener Rum Patriği Bartholomeos, Hristiyanlar ve Müslümanların Bizans ve Osmanlı'da aynı coğrafyada bir arada yaşadığını belirterek, "Ortaçağ'da da Bizans ve İslamiyet arasında kültürel işbirliği olmuştu. Dolayısıyla diyalog, farklılıkların üstesinden gelinmesine yardımcı olacak. İçimizdeki barışı keşfetmek de bizi küresel barışa götürecek" dedi.
Marmara Grubu Vakfı tarafından gerçekleştirilen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde "Yerelden Küresele Diyaloğun Barıştaki Önemi" başlıklı oturumda konuşan Bartholomeos, barışın, kültürel ve ekonomik diyaloğun öneminden bahsetti.
Bartholomeos, insanın iç barışının önemli olduğunu vurgulayarak, toplumların savaş ve şiddetten uzak durması gerektiğini ifade etti.
Barış ve diyalog peşinde koşarak yaşam tarzını tehdit eden her şeyden kurtulmanın mümkün olduğunu dile getiren Bartholomeos, şöyle devam etti:
"Barış diyaloğu insanın kendi içinde başlamalı. İnanç toplulukları ve liderler olarak diyalog yoluyla barışa ulaşma sorumluluğumuz var. Kültürler, dinler ve uygarlıklar arasında açık diyaloğa inanıyoruz. Hristiyanlar ve Müslümanlar Bizans ve Osmanlı'da aynı coğrafyada bir arada yaşadı. Tek tanrılı dinin yöneticileri tarafından da desteklendiler. Ortaçağ'da da Bizans ve İslamiyet arasında kültürel işbirliği olmuştu. Dolayısıyla diyalog, farklılıkların üstesinden gelinmesine yardımcı olacak. İçimizdeki barışı keşfetmek de bizi küresel barışa götürecek."
"Şiddet, ikili ve bölgesel problemlere cevap değildir"
Eski İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de barışın önemine değindi.
Barışın, her toplum için ulaşılmasını öngördükleri en önemli hedeflerden biri olduğunu belirten Muttaki, "Bugün, uluslararası topluluğun ortak bilgeliği sayesinde ülkeler, kendi farklı kültürleriyle uyum içinde ortak bir gelişme gösterecekler. Kalkınma ve gelişmede de her toplumun hedefi olmak zorundadır" diye konuştu.
Muttaki, barış olmazsa kalkınmanın da olmayacağına inandığını dile getirdi.
Suriye'de ihtilafın sürmesinin bölgesel çatışmaya yol açtığını belirten Muttaki, "Barışı ve kalkınmayı engelleyecek hareketler herhangi bir tarafa kazanç sağlamayacaktır. Şunu iyi bilmemiz gerekir; şiddet, ikili ve bölgesel problemlere cevap değildir. Şiddet, bölgesel ve küresel çözümler için de doğru çözüm olmamıştır. Uluslar da adalete dayalı bir barışı talep etmektedir" ifadelerini kullandı.
Oturumu, farklı ülkelerden çok sayıda din adamı ve bürokrat izledi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 'Ortaçağ'da Bizans ve İslamiyet Arasında İşbirliği Olmuştu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?