1979 Kâbe Baskını yayınlandı. - Son Dakika
Güncel

1979 Kâbe Baskını yayınlandı.

1979 Kâbe Baskını yayınlandı.

Aşırı dinci bir grup Kasım 1979'da Kabe'yi bir baskınla ele geçirmiş ve iki hafta süren işgal, etkileri bugün de süren uluslararası bir olaya dönüşmüştü.

09.03.2016 13:22

Yaroslav Trofimov, adeta bir romancı dikkatiyle, 1979 Kâbe Baskını'nı gerçeklerin art arda sıralandığı bir belge kitabı olmaktan çıkararak bir rehbere dönüştürüyor. Karmaşanın içinde anlamı ortaya çıkaran bir rehbere.

Kendini Mehdi ilan eden bir kişi ve silahlı adamları binlerce hacının gözleri önünde İslâm'ın en kutsal mekanını neden işgal etti? Bu adamlar kimdi? Suudi hanedanı olayı nasıl karşıladı? Operasyonda neden Fransız komandolar kullanıldı? WSJ Ortadoğu muhabiri Yaroslav Trofimov, Arapça bilgisiyle ve hem görgü tanıklarına hem de yazılı kaynaklara olan erişimiyle titiz bir araştırma ortaya koyuyor. Trofimov'un, gizliliği kaldırılan belgelerde ulaştığı bilgileri, bölge uzmanlığında harmanlayıp son derece akıcı bir üslupla yazdığı kitap bu ve benzeri sorulara cevap vermekle kalmıyor, aynı zamanda, yaşandığı dönemde olayın uluslararası konjonktürdeki yerini de tartışıyor. Konusunda tek, ödüllü bir kitap.

Yaroslav Trofimov 1969'da Kiev, Ukrayna'da doğdu ve New York Üniversitesi'nde gazetecilik ve siyasi bilimler okumadan önce çocukluğunu Madagaskar'da geçirdi. 1999'da katıldığı Wall Street Journal gazetesinin Ortadoğu ve Asya muhabirliğini yaptı, 2015 yılına kadar da gazetenin Pakistan ve Afganistan temsilcisiydi. 1999-2007 yıllarında Arapça bilgisinin de yardımıyla bölgenin birçok ülkesinde bulundu ve Suudi Arabistan başta olmak üzere, Irak ve Afganistan savaşları hakkında haber yaptı. 2005 yılında yazdığı ilk kitabı Faith at War, Lettre Ulysses Award for Literary Journalism ödülüne aday gösterildi ve Washington Post tarafından yılın en iyi kitaplarından biri olarak seçildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 1979 Kâbe Baskını yayınlandı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement