28 Şubat İddianamesi Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

28 Şubat İddianamesi Kabul Edildi

28 Şubat İddianamesi Kabul Edildi

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi 28 Şubat iddianamesini kabul etti.

06.06.2013 13:53  Güncelleme: 14:21

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasının iddianamesi tamamlanarak Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Yaklaşık 15 gündür iddianameyi değerlendiren mahkeme, 103 asker hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan 28 Şubat davasını kabul etti.

28 Şubat iddianamesinde, 130 şüphelinin 7'si hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti. 103 şüpheli hakkında ise TCK'nın 147. maddesinde belirtilen 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan cezalandırılması talep edilmişti.

İDDİANAMEDE NE VARDI?

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından tamamlanan 28 Şubat soruşturmasının iddianamesi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmuştu.

ÇİLLER İDDİANAMEDE "MÜŞTEKİ"

Ortaklarını merhum Necmettin Erbakan ve eski Başbakan Tansu Çiller'in oluşturduğu Refahyol hükümetinin 1997 yılında düşürülmesine teşebbüs edildiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından başlatılan 28 Şubat soruşturmasının iddianamesi tamamlanarak TMK'nın 10. Maddesiyle görevli 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin hazırladığı iddianame bin 309 sayfadan oluşuyor ve 103 kişi hakkında ceza isteniyor. İddianamenin mahkeme tarafından incelenmesinin ve kabul etmesinin ardından yargılama başlayacak. Bir numaralı şüphelisinin eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın olduğu bin 309 sayfalık iddianamede, 75'i tutuklu 103 şüpheli ile 480 müşteki yer alıyor. İddianamenin suçlanan 2. sırasındaki isim ise Batı Çalışma Grubu'nu kurduğu belirtilen emekli Orgeneral Çevik Bir. 28 Şubat sürecinin başbakanı olan merhum Necmettin Erbakan'ın Refahyol hükümetindeki ortağı eski Başbakan Tansu Çiller ise iddianamede "müşteki" sıfatıyla yer alıyor.

SORUŞTURMA SUÇ DUYURUSU İLE BAŞLADI

28 Şubat soruşturması, Nisan 2011'de bir avukatın suç duyurusu üzerine başlatıldı. Soruşturmada TMK'nın 10. Maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili görevlendirildi. Bilgili, onlarca ismin ifadesini aldığı soruşturmasına Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen Batı Çalışma Grubu'na (BÇG) ilişkin belgelerle yön verdi.

Savcı Bilgili, ilk gözaltı talimatını BÇG Kriz Masası ve BÇG'ye giriş kartı verilen askerlere yönelik olarak yaptı. 12 Nisan 2012'de başlayan gözaltı kararında gözaltına alınan 28 kişiden 9'u 14 Nisan'da tutuklandı. Tüm bu operasyonlar sonucu, tümü emekli 10 orgeneral, 1 oramiral, 10 korgeneral, 2 koramiral, 10 tümgeneral, 6 tuğgeneral, 20 albay, 2 binbaşı, 2 yüzbaşı ile tümü muvazzaf olmak üzere 5 tuğgeneral, 6 albay, 1 astsubay tutuklanarak Sincan F Tipi Cezaevine gönderildi. Gözaltına alınan ve tutuklanan tek sivil isim ise eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz oldu.

ÇİLLER MAĞDUR SIFATIYLA İFADE VERDİ

Soruşturmada, 28 Şubat döneminde Refahyol hükümetinin ortağı eski Başbakan Tansu Çiller, mağdur sıfatıyla Savcı Bilgili'ye ifade verdi. Çiller'e, savcılıkta kendisine BÇG belgelerinin gösterildi. Çiller de Savcı Bilgili'ye, "Ben bu belgeleri görünce çok şaşırdım. Dört bir yanımın bu kadar kuşatıldığını bilmiyordum" dedi. Soruşturma kapsamında TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in bilgisine de başvuruldu. Bilgili, Akşener'e Batı Çalışma Grubu'na yönelik bilgiler sordu. Soruşturma kapsamında "Köstebek" davasının 1 numaralı sanığı Kadir Sarmusak ve eski RP'lilerin de aralarında bulunduğu birçok siyasetçi mağdur sıfatıyla ifade verdi. Savcılık soruşturması sürerken, aynı zamanda Meclis'te kurulan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'da 28 Şubat sürecine ilişkin birçok kişiyi dinledi. Komisyon, raporunu tamamladıktan sonra savcılığa da gönderdi.

KARADAYI TUTUKLANMADI

Soruşturma devam ederken tutuklu olarak Sincan F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir, "Karadayı da soruşturma kapsamına alınmalıdır" diyerek savcılığa yazı yazdı. Savcı Bilgili, 3 Ocak 2013'te dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında gözaltı talimatı verdi. İstanbul'da gözaltına alınan ve Ankara'ya getirilen Karadayı, savcılık tarafından tutuklanması istemiyle sevk edildiği özgürlük hakimliğinden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bilgili, 2011 yılında başlattığı soruşturmada iddianameyi tamamladı ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekiliğine sundu. İddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede 75'i tutuklu olmak üzere toplam 103 şüpheli yer aldı. İddianamede sanıklara "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek, darbeye teşebbüs etmek" suçlaması yöneltildi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 28 Şubat İddianamesi Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement