4. Türk Patent Ödülleri Töreni - Son Dakika
Güncel

4. Türk Patent Ödülleri Töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yeni kadro talebimize hükümetimizden olumlu yanıt geldi.

09.04.2015 13:47

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,  "Yeni kadro talebimize hükümetimizden olumlu yanıt geldi. Önümüzdeki süreçte Türk Patent Enstitüsü (TPE) kadrosu çok daha güçlenecek ve yurtdışına yaptırmak durumunda kaldığımız pek çok hizmeti de kendi imkanlarımızla yapmaya başlayacağız" dedi.

Işık, Sheraton Otel'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen 4. Türk Patent Ödülleri Töreni'nde,  sanayi politikası ile yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi artırarak ekonominin rekabet gücünü geliştirmeyi, bilgi tabanlı, yüksek katma değerli ekonomiye geçişi hızlandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'nin dünya pazarlarında kalıcı yer edinebilmesi, ürün kalitesi ve çeşitliliğiyle tercih edilir bir ülke olabilmesinin, üretimde kalite artışına, marka ve tasarıma bağlı olduğuna işaret eden Işık, "Böylesi bir nitelik artışı bizim ülke olarak yürüyüşümüzü koşuya dönüştürecek ve hedeflerimizi gerçekleştirmemize büyük katkı sağlayacaktır. Uluslararası alanda ileri bir demokrasi, temel hak ve özgürlükler yanında gelişmiş, nitelikli bir ekonomi bizim temel gücümüz olmaya devam edecektir" diye konuştu.

Işık, marka, patent, tasarım, faydalı model gibi yenilikçi alanlarda son 12 yılda gösterilen başarıları daha ileriye götürmek ve sınai mülkiyet sistemini güçlü ekonominin en önemli bileşeni yapmak istediklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"140 yıldan fazla zamandır yürürlükte olan sınai mülkiyet sisteminin yasal ve kurumsal altyapısında, son 20 yılda önemli değişiklikler yaşandı. Bugün birçok kurum ve kuruluşumuzun görev ve sorumlulukları çerçevesinde katkı sağladığı sınai mülkiyet sistemini başarılı şekilde işletiyoruz. Bu arada patent yasamızın günün koşullarına uyarlanması noktasında, 23. ve 24. dönemde hazırlıkları yapılan ve Genel Kurul düzeyine gelen yasamızın yeni dönemde oluşacak Meclis'te, süratle ele alınacağına inanıyoruz."

- "Bürokrasiyi azaltma çalışmalarını başlattık"

Işık, 2015 yılı başında hizmetlerin etkinliğini artırmak için TPE bünyesinde de bürokrasiyi azaltma çalışmaları başlattıklarını anlattı. Bu çerçevede, mevzuatın sadeleştirilmesi, elektronik ortama aktarılabilecek hizmetlerin belirlenmesi ve vatandaş odaklı yaklaşımın geliştirilmesi konusunda önemli aşama kaydettiklerini belirtti.

TPE'nin uzman kapasitesini son 4 yılda 2,5 kat artırarak, tescil faaliyetlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini sağladıklarını vurgulayan Işık, "Yeni kadro talebimize hükümetimizden olumlu yanıt geldi. Önümüzdeki süreçte TPE kadrosu çok daha güçlenecek ve yurtdışına yaptırmak durumunda kaldığımız pek çok hizmeti de kendi imkanlarımızla yapmaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.

- "Patent Borsası" ile ilgili çalışmalar sürüyor

Patentlerin kullanım alanlarında önemli değişiklikler meydana geldiğine dikkati çeken Işık, patentlerin daha kolay nakde dönüştürülmelerini, ticari meta olarak alınıp satılabilmelerini ve bankalar nezdinde teminat olarak gösterilmelerini sağlayacak "Patent Borsası" ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini anlattı. Böylece işletmelerin kullanabilecekleri kredi hacminde önemli artış meydana geleceğini ve patentlerin stratejik değerinin artacağına işaret eden Işık, şöyle konuştu:

"2011 yılında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulumuzda alınan karar kapsamında, geçtiğimiz yıl şubat ayında bu konuda önemli bir mevzuat düzenlemesini yasalaştırdık. Bu düzenlemeyle birlikte, patentlerin lisanslanması, devri veya satışından ya da patentli buluşun üretim ve pazarlama yoluyla  elde edilen kazançtan yüzde 50 kurumlar vergisi veya gelir vergisi alınmayacak. Ayrıca lisans ve devir işlemleri de Katma Değer Vergisinden istisna tutulacak. 2006 yılından bu yana uyguladığımız TÜBİTAK patent başvuru teşvik programını geçtiğimiz yılın başında revize ederek uygulamaya koyduk. KOSGEB aracılığıyla, KOBİ'lerimize yönelik sınai mülkiyet teşviklerimizi çeşitlendirmeye ve desteklerin kapsamını genişletmeye devam ediyoruz."

"İhracatta kilit faktör tasarım"

Işık, ihracattaki kilogram başına fiyatın 1,7 dolardan 3 dolara çıkaracak kilit faktörün "tasarım" olduğunu söyledi. Tasarım, Ar-Ge ve ihracat yapan firmaların daha fazla kar ettiklerini vurgulayan Işık, tasarımcı-işletme ilişkisini geliştirecek teşvikler ve mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Türk Tasarım Konseyi bünyesinde hazırlanan Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında 34 eylemi eş zamanlı olarak uyguladıklarını belirten Işık, tasarım ofislerini Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceklerini kaydetti. En az 10 tasarımcı çalıştıran firmalara "Tasarım Merkezi" belgesi vererek, firmaları desteklerden yararlandıracaklarını belirten Işık, ödül alan firmaları, üniversiteleri, buluş sahipleri ve araştırmacıları tebrik etti.

Ödüller

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan da Türk sanayi ve teknolojisini küresel rekabette öne çıkarmak, dünyada sınai mülkiyet haklarının gelişimi için örnek ve model kurum olma vizyonuyla TPE'nin ülkenin 2023 hedeflerine uyumlu bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Işık, sahiplerine ödülleri takdim etti. Ödül alanlar şöyle:

Ödül

Ödül alan kuruluş/şahıs

Ödül alan

1

Patent Ligi 1. si

Arçelik Anonim Şirketi

Mustafa Koç

2

Patent Ligi 2. si

Ford Otomotiv Sanayi Anonim Şirketi

Mustafa Koç

3

Patent Ligi 3. sü

Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme AŞ

Kaan Terzioğlu

4

Patent Ligi 4. sü

Erdal Can Alkoçlar

Erdal Can Alkoçlar

5

Patent Ligi 5. si

Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ

Kudret Önen

6

En Fazla Uluslararası Patent Başvurusu Yapan Firma

Arçelik Anonim Şirketi

Mustafa Koç

7

En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite

İstanbul Üniversitesi

Prof. Dr. Mahmut Ak

8

En Fazla Patent Başvurusu Yapan Kadın Buluşçu

Gonca Gül Metozade

Gonca Gül Metozade

9

En Fazla Marka Başvurusu Yapan Firma

BİM Birleşik Mağazalar AŞ

Galip Aykaç

10

En Fazla Uluslararası Marka Başvurusu Yapan Firma

World Medicine İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ

Sohrap Mammadov

11

Uluslararası Markalaşmaya En Fazla Yatırım Yapan Firma

Türk Hava Yolları

İlker Aycı

12

Yılın Sanat Markası

Diriliş Ertuğrul Dizisi

Mehmet Bozdağ

14

Uluslararası Kamu Markası

TİKA

Serdar Çam

15

En Fazla Tasarım Başvurusu Yapan Firma

Zorluteks Tekstil Ticaret ve Sanayi AŞ

Ahmet Nazif Zorlu

16

En Fazla Uluslararası Tasarım Başvurusu yapan Firma

Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ

Ahmet Nazif Zorlu

17

Ülkemizde En Fazla Coğrafi İşaret Tescili Yapan Şehir

Kayseri

Mahmut Hiçyılmaz

18

Marka Şehir

Gaziantep

Fatma Şahin

Kaynak: AA - AkHaber.com

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement