Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Halil Afşarata, afetlerin sonuçlarının travmatik olduğunu, bundan etkilenen insanların çok iyi anlaşılması gerektiğini belirtti.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Afetler, travmalar ve psikolojik danışma" temalı "5. Ulusal Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Uygulama Kongresi", Konyaaltı ilçesindeki bir otelde başladı.
Afşarata, kongrede, afetler ve acil durumların insanlarda sadece fiziki ve ekonomik değil, travmatik ve dramatik de bir takım psikolojik etkiler yarattığını söyledi.
Özellikle afet sonrası rehabilitasyon sürecinin üzerinde titizlikle durulması gerektiğine işaret eden Afşarata, "Türkiye'nin ortak vicdanını temsil eden AFAD, sadece maddi kayıplarla değil, manevi kayıplarla da ilgilenmektedir" dedi.
Afet ve acil durumların bir bütün olarak değerlendirilmesi, afet öncesi, sırası ve sonrası olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Afşarata, bu alandaki çalışmaları içeren Türkiye Afet Müdahale Planı'nın ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin katkıları alınarak hazırlandığını bildirdi.
"İnsanları anlayamazsak faydalı olamayız"
Müdahale esnasında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rol ve sorumlulukları plan içinde tanımladıklarını anlatan Afşarata, "Rolleri tanımlarken insanın sosyal, fiziki ve psikolojik bütünlüğünü göz önünde bulundurarak oluşturduğumuz hizmet grupları içine psiko-sosyal çalışma hizmet grubunu da dahil ettik. Çünkü afetlerin sonuçları travmatiktir. O insanları anlayamazsak yeterince faydalı olamayız ve sağlıklı bir toplumun inşasına gereken katkıyı sunamayız" diye konuştu.
Afşarata, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden kazalarında psiko ve sosyal müdahalelerde afetzedelerin yanlarında olduklarını dile getirdi. Afetzedelere müdahale ederken tekrara düşmemek, unutulmuş, müdahale edilmemiş alan bırakmamak için sürecin başlangıcında ilgili paydaşlarla planlama yaparak görev dağılımını netleştirdiklerini vurgulayan Afşarata, "Soma'da bin 533 bireysel görüşme gerçekleştirdik, 91 grup çalışmasıyla 703 kişiye ulaştık ve 266 ev ziyaretinin gerçekleşmesini sağladık" dedi.
Afşarata, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere de yardımda bulunduklarına değindi. 10 ilde 22 kamp oluşturulduğunu, bu kamplarda psiko-sosyal müdahaleler verildiğini anlatan Afşarata, bu alanda çalışanlara yönelik uzmanlık alanı ile mesleki yeterlilik konusunda eğitimler verildiğini kaydetti.
"Güçleniyoruz ama daha yolumuz uzun"
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR-DER) Genel Başkanı Prof. Dr. Filiz Bilge de psikolojik desteğin öneminin özellikle Soma faciasından sonra daha iyi anlaşıldığını söyledi.
Soma'da meydana gelen maden faciasından sonra yaşanan travmalarda psikolojik yardım konusunda eksiklikleri, zayıf yönleri gördüklerine dikkati çeken Bilge, "Güçleniyoruz ancak önümüzde yapılacak çok şey var, yolumuz uzun, daha çok güçlenmek zorundayız" ifadesini kullandı.
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman, afetlerden sonra karşılaşılan sorunlar arasında nitelikli insan bulunmaması ve organizasyon eksikliği olduğunu gözlemlediklerini belirtti.
Türkkahraman, kongrenin afetler sonrası verilecek psikolojik destek çalışmalarında hem bilime hem de afet sonrası karşılaşılacak sorunlara ışık tutacağına işaret etti.
Akdeniz Üniversitesi PDR Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Erol Öngen, afetler sonrası travmalarla mücadele konusunda psikolojik desteklerin önemli olduğunu kaydetti.
Eğitim, sağlık, adalet, emniyet, askeri, aile ve sosyal hizmet gibi birçok alanda çalışan psikolojik danışmanların katıldığı kongre, 6 Aralık'a kadar devam edecek. - Antalya
Son Dakika › Güncel › 5. Ulusal Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?