6 Ayda 135 Kilodan 70 Kiloya İndi - Son Dakika
Güncel

6 Ayda 135 Kilodan 70 Kiloya İndi

6 Ayda 135 Kilodan 70 Kiloya İndi

Bursa'da özel bir tıp merkezinde mide küçültme ameliyatı olan 22 yaşındaki Asım Ak, diyetisyen kontrolünde 6 ayda 135 kilodan 70 kiloya düştü.

26.04.2014 16:36  Güncelleme: 17:01

Bursa'da özel bir tıp merkezinde mide küçültme ameliyatı olan 22 yaşındaki Asım Ak, diyetisyen kontrolünde 6 ayda 135 kilodan 70 kiloya düştü.

TÜRKİYE'DE OBEZİTE SORUNU

Çağımızın tehlikeli hastalıklarından biri olan obezite, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılmaya devam ediyor. Son yıllarda çocuklarda da sık görülmeyen başlanan obezite, uzmanları da harekete geçirdi. Özel Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, Türkiye'de zamanla yayılmaya başlayan obezite sorununa dikkat çekti. Türkiye'de de obezite oranlarının tehlike sınırlarında olduğunu belirten Topal, "Dünyadaki obezite dağılımında son yapılan araştırmalara göre obezite oranında Meksika 1'inci, Amerika 2'nci sırada. Türkiye ise yüzde 33.4 oranı ile  6'ıncı sırada. Dünya ortalamasına göre bu oran çok tehlikeli. Cinsiyet oranına baktığımızda kadınların yüzde 44'ü obezite hastası" dedi.

"TÜRKİYE'DE MARMARA BÖLGESİ BİRİNCİ"

Türkiye'de obezite oranının yüksek olduğu bölgelerden birinin Marmara Bölgesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Ersun Topal, "30 aile hekiminin katılımı ile yapılan hasta kitle endeksi araştırmalarında Marmara Bölgesi yüzde 33 çıktı. Bursa'nın oranı ise yüzde 30,3. Diğer şehirlere oranla Bursa şu anda tehlike çanlarının çaldığı illerden birisi olarak gösteriliyor" diye konuştu.

"EGZERSİZ VE DİYETİN ETKİSİ YÜZDE 2"  

Obezite tedavisinde diyet ve egzersizin yüzde 2'lik bir etkiye sahip olduğunu savunan  Op. Dr. Topal, beden kilo endeks değeri 25'i aşan hastalar da belli bir dönemden sonra diyet ve sporun yeterli olmadığını vurguladı. Beden kitle endeksinin 40'a yaklaştığı hastalarda mide küçültme ameliyatlarını uyguladıklarını anlatan Op. Dr. Topal, "Obezite tedavisi uzmanlık ve ekip işi gerektiren bir tedavi. Ben ve beş arkadaşım obezite tedavisinde vatandaşlarımıza en doğru tedaviyi uygulamak için çabalıyoruz. Şu ana kadar 50'ye yakın hastayı ameliyat ettik. Hastalarımız ameliyatın ardından bir iki ay içinde yaklaşık 20 kilo kaybettiler. Ameliyatın ardından 2 sene sonra her hastamız normal olması gereken kilolarına ulaştı" dedi.

"MİDE 80 MİLİLİTRE KAPASİTESİNE DÜŞÜRÜLÜYOR"

Op. Dr. Topal, kapalı olarak gerçekleştirilen ameliyat sonrasında midenin bir çay bardağı olan 80 mililitre kapasitesine düşürüldüğünü kaydetti. Ameliyatın tehlikeleri hakkında da değerlendirmede bulunan Op. Dr. Topal, her ameliyatta olan risklerin bu tür ameliyatlardan da bulunduğunu söyleyerek, en büyük riskin mideye atılan dikişlerin patlaması olduğunu dile getirdi.

135 KİLODAN 70 KİLOYA

Ekibin ameliyat ettiği hastalardan biri olan 22 yaşındaki Asım Ak, tedaviye başlamadan önce 135 kilo olduğunu ifade etti. Ak, yapılan ameliyatın ardından 6 ay içinde uzman diyetisyen kontrolünde 70 kiloya kadar düştüğünü dile getirdi.

Başarılı bir ameliyat geçiren 26 yaşındaki Zeynep Kurt ise, ameliyatın ardından 103 kilodan 72 kiloya düştüğünü belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 6 Ayda 135 Kilodan 70 Kiloya İndi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement