7 Asırlık Köy Devletin Zirvesini Ağırlamak İstiyor - Son Dakika
Güncel

7 Asırlık Köy Devletin Zirvesini Ağırlamak İstiyor

7 Asırlık Köy Devletin Zirvesini Ağırlamak İstiyor

7 asırlık Cumalıkızık köyünde vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ı ağırlamak istiyor.

01.10.2013 09:30  Güncelleme: 09:32

Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örneklerini 7 asırdır koruyan Cumalıkızık köyünde vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamak istiyor.

Osmanlı devletinin kuruluş dönemlerinde Uludağ eteklerine kurulan Kızık köylerinden Cumalıkızık, film platosu olma özelliğini taşıyor. 1986 yılında Osmancık filmiyle tanınmaya başlayan, birçok dizi ve belgesele ev sahipliği yapan köy, sanatçıların da klip çekmek için gözde mekanlarından birisi oldu. Dayanıklılığıyla meşhur kestane ağacından yapılan tarihi binalar günümüze kadar gelmeyi başardı. 6 yıl önce Yıldırım Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Anıtlar Kurulu'nun destekleriyle binaları tek tek elden geçen köy, yerli ve yabancı turistlerin de uğrak mekanı haline geldi. Yaklaşık 307 tarihi evin bulunduğu köye, dünyanın dört bir yanından gelen turistler, 7 asırdır ayakta kalan evlere şahitlik ediyor.

Birçok siyasi parti genel başkanını ağırlayan Osmanlı köyü Cumalıkızık'ta evlerin arasından akan sular hoş bir görüntü oluşturuyor. Bir vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık'ta köylü kadınlar da dernek kurarak, köyün tanıtımına katkı sağlıyor. Cumalıkızık Muhtarı Ahmet Kuş, tarihi köyde 6 sene önce projesi başlatılan restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Köyde restorasyon gerekiyordu. 1,5 yıl önce çalışmalar başladı. Yaklaşık 13 evde tadilat var. Restorasyonlar böyle mi oluyor bilmiyoruz, bize göre çok ağır gidiyor. Restorasyonun güzel bir çalışma olduğunu biliyoruz, hatta mübalağa olmasın, evlerimiz bir 700 yıl daha yaşayacak. Eğer biraz daha seri olunursa ve hızlandırılırsa iyi olur. Çünkü bir taraftan da evlerimiz yıkılmakta. Halkın bu restorasyonları yapması mümkün değil. Onarımı 300-400 bin lirayı geçen evler var. Bu proje sayesinde devlet bunları ücretsiz restore ediyor" dedi.

"EVLERİN HEPSİ KESTANE AĞACINDAN YAPILDI"

Ona yakın tescilli olmayan binada dış cephe giydirme çalışmasının yapıldığını, 13 tescilli binada restorasyonun sürdüğünü kaydeden Ahmet Kuş, şöyle devam etti:

"İnşallah bir an önce bu çalışmalar hızlandırılır da biz de sağlıklı evlerimize kavuşmuş oluruz. Burada 307 evimiz var. Bunların yüzde 85'i tescilli. Bu yükü taşıyan kereste, kestane ağacıdır. Yine aynı şekilde çok uzun ömürlü olan kestane ağaçlarıyla binalar restore ediliyor."

Cumalıkızık olarak hedeflerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamak olduğunu kaydeden Kuş, "Şimdiye kadar önemli şahsiyetleri köyümüzde ağırladık. Birçok siyasi parti genel başkanı köyümüzü ziyaret etti. Ama Allah nasip ederse sayın başbakanımız ve culhurbaşkanımızı buraya davet ediyoruz. 'Türkiye'nin incisi' Cumalıkızık'ı görmelerini ve bize misafir olmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

KÖY DEĞİL, FİLM PLATOSU

Kuş, tarihi köyün birçok belgesele, klibe ve diziye ev sahipliği yaptığını ifade ederek, "Köyümüz 1986 yılında Osmancık filmiyle üne kavuşmaya başladı. Ardından Kurtuluş ve Bulgar Zulmü gibi tarihi filmler çekildi. Kınalı Kar ve Yeşeren Düşler gibi diziler köyümüzü tercih etti. 30'un üzerinde sanatçının klipleri ve birçok belgesel köyümüzde yapıldı. Allah nasip ederse, dünya mirası olan UNESCO'ya adaylığımız söz konusu. Bu yüzden 2014'te de UNESCO üyesi olmayı hedefliyoruz" dedi.

Cumalıkızık'ın kuruluşu yaklaşık 1300'lü yıllara denk geliyor. Köyde, tarihi doku çok iyi korunurken, Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze kadar ulaşmayı başardı. Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan Cumalıkızık adıyla anılan köy, tarihi dokusuyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Ünlü "Cumalıkızık evleri" moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılır, genelde üç katlı olurken, üst katlardaki pencereler kafesli veya cumbalı. Köyde, Bizans devrinden kalma bir kilise kalıntısı da bulunuyor. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 7 Asırlık Köy Devletin Zirvesini Ağırlamak İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement