Sabancı Üniversitesi tarafından ihdas edilen "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri", Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi the Seed'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Törende konuşan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, geçen 7 yılda Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü'nün konularının büyük bir çeşitlilik gösterdiğini belirterek, Türkiye çalışmalarının irdelendiği ödülün konusunun bu sene Türkiye'nin geleceği için çok önem taşıyan bir alana, demokrasi alanına kaydırılarak "Demokraside Denge ve Denetleme: Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Türkiye" olarak belirlendiğini söyledi.
Güler Sabancı, 2013 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri'nin, Türkiye'deki dönüşüm sürecinin karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmasını hedeflediğini ifade etti.
Ödüller
Bu yıl ilk defa verilen Jüri Ödülü'ne "uluslararası saygınlığa sahip platformlarda yaptığı yayınlar ve bu alanda gerçekleştirdiği, Türkiye'nin durumuna ilişkin karşılaştırmalı incelemeler" dolayısıyla İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun layık görüldü.
"Dayanıklı Bir Demokrasi İnşası: Türkiye Deneyimine Karşılaştırmalı Bakış" başlıklı makaleleriyle Meral Uğur Çınar (The New School Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Bölümü) ve Kürşat Çınar (Ohio State Üniversitesi, Siyaset Doktora Programı), "Demokrasiye Geçiş ve Yükselen Çoğunlukçuluk Dalgası: Yunanistan ve Türkiye Örneklerinin Karşılaştırması" başlıklı makalesiyle Ioannis N. Grigoriadis (Bilkent Üniversitesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü) ve "Liberal Anayasal Demokrasi ve Popülist İtirazların Paradoksları" başlıklı makalesiyle de Yunus Sözen (Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü) ödül aldı.
"Meslek hayatımın en onur verici eseri"
"Jüri Özel Ödülü"ne layık görülen Prof. Dr. Ergun Özbudun, ödülün, uzun meslek hayatının en onur verici eserlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu yılın ana teması olarak seçilen olan denge ve denetim konusu, özellikle Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu şartlar bakımından fevkalede isabetli bir seçimdir. Çünkü demokrasi denge ve denetim rejimidir. Anayasacılık akımının gerisinde yatan temel düşünce, devlet iktidarını sınırlandırarak birey hürriyetini güvence altına almaktır. Bunun için kuvvetler ayrılığı prensibi temel bir rol oynamıştır. Bunun için bütün demokratik sistemler bakımından hayati önem taşıyan frenler ve dengeler sistemi ortaya konmuş ve geliştirilmiştir. Bunlarsız bir demokrasi tasavvur etmek mümkün değildir."
Törene, merhum Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Sevil Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker katıldı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 8. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?