Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması noktasında çalışmaların sürdüğünü ancak Türkiye'nin geriye kalan kriterleri yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.
AB Komisyonu, 18 Mart'ta Türkiye ve AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde vize serbestinin sağlanması için eksik kalan kriterlere ilişkin ara raporunu yayımladı.
AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, rapora dair basın toplantısında, mutabakatın somut sonuçlardan birisinin 13 Mayıs'tan sonra Türkiye üzerinden Yunanistan'a sadece 876 sığınmacıların gitmesi olduğunu söyledi.
462 sığınmacı iade edildi, 511 sığınmacı AB'ye yerleştirildi
AB'nin önceliğinin mutabakatın tam olarak uygulanması olduğunu kaydeden Avramopoulos, "Türkiye'den Yunanistan'a geçen sığınmacıların sayısı dramatik şekilde düştü. Mayıs ayındaki ortalama günlük geçiş sayısı 47 oldu. Türkiye Yunanistan'dan sığınmacıları almaya devam ediyor. 20 Mart'tan itibaren 462 düzensiz göçmen Türkiye'ye iade edildi. 511 kişi ise Türkiye'den AB ülkelerine yerleştirildi." dedi.
Türkiye'deki sığınmacılar için ayrılan 3 milyar avroluk fon konusunda da ilerleme kaydedildiğini söyleyen Avramopoulos, yaz sonuna kadar 1 milyar avroyu serbest bırakmayı hedeflediklerini ifade etti.
"Halen yapılması gereken işler var"
Tüm taraflarda mutabakatın tam olarak uygulanması ve işe yaraması noktasında ortak istek ve anlayış birliği olduğunu dile getiren Avramopoulos, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bazı alanlarda halen yapılması gereken işler var. Her iki taraf da verdikleri taahhütleri karşılamak için bu işleri yapmalı. Vize serbestisi konusunda Türkiye hala geriye kalan şartları yerine getirmek durumunda. Böylece Türk vatandaşları için vizeler yakında kaldırılabilir.
72 kriterden 65'i yerine getirildi. Bu hedefi (vize serbestisi) gerçekleştirmek için Türk yetkilileriyle çalışmalar devam ediyor. Türkiye, Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması için geriye kalan şartları yerine getirme taahhüdünde bulundu. Biz de Türkiye'den bu taahhüde bağlı kalmasını bekliyoruz."
"Teknik düzeyde görüşmeler gerçekleştirildi"
Vize serbestisi için nihai tarihin Türkiye'nin şartları yerine getirmesine ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin de teklifi onaylamasına bağlı olduğunu kaydeden Avramopoulos, 1-3 Haziran'da Ankara'da teknik düzeyde görüşmeler gerçekleştirildiğini ve AB Komisyonunun Türk yetkililerle yakın iletişim içinde olduğunu ifade etti.
İki taraf arasındaki ilişkilere değinen Avramopoulos, "Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de Avrupa Birliği'ne ihtiyacı var. Bu ilişki ortak uzun bir tarihin bir parçası. Ancak daha da önemlisi ortak perspektifin bir parçası. Ortak zorluk ve çözümleri daha geniş bir resim içerisinde ele almalıyız. Gördüğünüz gibi yavaş ancak istikrarlı şekilde birçok alanda ilerleme kaydediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Eksik kriterlerde 5+2 formülü
Raporda eksik kalan kriterler, Yolsuzlukla Mu¨cadele Ulusal Stratejisi'nin etkin s¸ekilde uygulanması, suc¸luların iadesi alanında AB üyeleriyle etkin bir is¸birligˆi, Europol ile operasyonel is¸birligˆi anlaşması, AB standartlarıyla uyumlu kis¸isel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, örgu¨tlu¨ suc¸lar ve tero¨rle ilgili kanunların AB'ye uygun hale getirilmesi olarak sıralandı.
Bunlar dışında, 1 Haziran'da yürürlüğe giren Geri Kabul Anlas¸ması'yla ilgili yasanın Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya başlaması ile içinde sahibinin yüz fotoğrafı ve parmak izi bilgisinin yer aldığı biyometrik pasaportların verilmesine dair kriterler ise zamana bağlandı.
Terör tanımı sorunu
AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.
Bu şartlar arasında yer alan terör tanımının değiştirilmesi, AB ve Türkiye arasında soruna neden olmuştu. Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonunun teklifini oylamama kararı almıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye'nin terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunun değiştirmeyeceğini ifade etmişti.
18 Mart'ta varılan anlaşma çerçevesinde Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılması planlanıyordu. Mevcut durumda bu tarih ötelenmiş oldu.
Son Dakika › Güncel › AB'den Yeni Vize Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?