AB ile 17. Fasıl Açılıyor - Son Dakika
Güncel

AB ile 17. Fasıl Açılıyor

AB ile 17. Fasıl Açılıyor

Brüksel'de Türkiye-AB Hükümetler arası Katılım Konferansı'nda Ekonomik ve Parasal başlıklı 17. Fasılın müzakerelere açılma görüşmelerinde bulunan AB Bakanı Volkan Bozkır ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ortak basın toplantısı düzenledi.

14.12.2015 13:10

Brüksel'de Türkiye-AB Hükümetler arası Katılım Konferansı'nda Ekonomik ve Parasal başlıklı 17. Fasılın müzakerelere açılma görüşmelerinde bulunan AB Bakanı Volkan Bozkır ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Bozkır vizesiz geçişler konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "İnşallah 2016 yılının Ekim ayında vizeler kalkacak ve Türkiye vatandaşları Schengen bölgesine vizesiz girebilecek" dedi.

"28 Avrupa ülkesinin üyelik olan hedefini gerçekten paylaşma hedefini açıklayan bir başlangıç." ifadelerini kullanan Bozkır Türkiye'nin bu konuda ilerleme sürecinin önemine değinerek "17 faslın yanında önümüzdeki yıl başka bir faslın da açılmasını ümit ediyoruz." dedi.

Reformların Ocak'ta yasalaşacağını belirten Bakan, "Reformlar için tek bir paket halinde 11 yasanın Meclis'te sunularak ocak ayında yasalaştırılması kararı aldık" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de kalıcı refah ve istikrarın önemine değinerek, "bir ülkede fiyat istikrarı varsa o ülkede kalıcı refah yaratmak mümkün. Kalıcı refah için Türkiye olarak bizden beklenen adımları atmak için çok önemli çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Türkiye birçok konuda AB ile uyum içinde olduğunu vurgulayan Şimşek, "Türkiye bu sene AB standartları anlamında sıfır bütçe açığı verecek" dedi. Şimşek ayrıca, "Umuyorum ki yapısal reformlarla birlikte enflasyonu tek hanelerde tutacak ve faizi de AB standartları düzeyine indireceğiz." dedi.

"Türkiye bu fasılla önemli bir aşama kaydettiği tescilleniyor." diyerek sürecin önemine değinen Şimşek, Gümrük Birliği'nin konusunda hedeflerini de açıkladı. "Gümrük Birliği'nin kapsamını genişletmek ve entegrasyonu derinleştirmek istiyoruz." diyen Şimşek, "Son 15 yılda Türkiye AB ile arayı hızlı bir şekilde kapatmıştır, önümüzdeki dönemde de bu yakınsama süreci devam edecektir" şeklinde konuştu.

Türkiye hem bütçe açığını hem de kamu borçlarını milli gelire oranla Maastricht kriterlerini tatmin ettiğini belirten, Şimşek kamu borcunun Milli gelire oranının yüzde 34 olduğunu ve diğer iki kriterin ise enflasyon ve faiz oranlarıyla ilişkili olduğunu söyledi. Bakan Şimşek "Enflasyonu kalıcı düşürme imkanımız olacak" diyerek devletin bu yıl sıfır bütçe açığı vereceğini belirtti. - Ksel

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AB ile 17. Fasıl Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement