Açık: Müslüman Olarak Muhasebemizi Yapmalıyız - Son Dakika
Güncel

Açık: Müslüman Olarak Muhasebemizi Yapmalıyız

Açık: Müslüman Olarak Muhasebemizi Yapmalıyız

Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık, "Bir Müslüman yaptığı fiille sünnetine ne kadar uyduğu hususunda kendini hesaba çekmelidir" dedi.

23.07.2015 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suruç'ta 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyla ilgili kınama ve tepkiler gelmeye devam ediyor.

Bayram sonrası yaşanan olayın bütün Müslümanları üzdüğünü belirten Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, sebepsiz yere insanları öldürmenin bütün insanlığı öldürmekle eş değer tutulduğunu söyledi. "Suruç ilçemizdeki bu hunharca saldırı, bayram sonrası, ramazandan çıkmış bir İslam toplumunun başına gelebilecek belki de en kötü şeylerden bir tanesi" diyen Açık "Hele ki, Şanlıurfa'da ramazan çok güzel bir şekilde geçmişti. Ama bu saldırıyla bayram bize zehir oldu. Gerçekten çok derin şekilde üzüldük. Toplumumuz küçük yaştan en büyük yaşa kadar herkes nefretle kınadı" dedi.

'İNSAN KANI KUTSALDIR'

Olayda hayatını kaybedenlere rahmet ve yaralılara da acil şifalar dileyen Açık, İslam'ın insana verdiği öneme dikkat çekti. İnsan kanının kutsal olduğunu vurgulayan Açık, "Bir Müslümanın düşüneceği şudur. Bir insanı öldürmek, bütün insanları öldürmekle eş. Herhangi bir insanı sebepsiz yere, masum bir insanı sebepsiz yere öldüren bir şahıs bütün insanları öldürmüş gibidir. Allah'ın katındaki karşılığı budur. O yüzden bundan sonra ne yapabileceğimizi düşünmeliyiz. İnsanın canının ne kadar önemli olduğu, insanın kanının ne kadar kutsal olduğu noktasında her insanın başını öne eğip bir muhasebe etme zamanıdır. Şu andaki giden gençlerimize Allah'tan rahmet dilememiz, onlara bol bol dua etmemiz gerekiyor. Arkasında birçok acılı aile, dost, akraba bıraktılar. Onlara sabırla birlikte, onların yanında olduğumuz hissettirmemiz ve tabi ki, yaralı birçok kardeşimiz var. Onlara da bir an önce acil şifalar dileyerek, inşallah bu yarayı, bu sıkıntıyı milletçe bir an önce atlatabilmeyi Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum" diye konuştu.

KUR'AN VE SÜNNETE UYMAK

Herkesin bu olayla birlikte kendi muhasebesini yapması gerektiğini kaydeden Açık, alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olduğunun Müslümanlar tarafından unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Açık sözlerini şöyle tamamladı: "Bir takım sonuçlardan giderek şöyle bir ifade kullanmak isterim. Dünyadaki Müslümanlar olarak öğrendiğimiz İslam'ın, anladığımız İslam'ın, yaşadığımız İslam'ın acaba Allah katında ne kadar makbul olduğu, ne kadar sahih olduğu, ne kadar Kur'an'a ve sünnete uyduğu hususunda tüm Müslümanlar olarak şöyle bir kendimizi muhasebe etmemiz gerekiyor. Bir Müslüman yaptığı fiille, söylediği sözlerle Allah'ın kitabına ve peygamberimizin sünnetine ne kadar uyduğu hususunda kendini hesaba çekmelidir. Yaptığımız iş veya söylediğimiz söz, Müslümanları veya İslam'ı toplum nezdinde, kamuoyu nezdinde acaba nerelere sürüklüyor, ne gibi bir algılama oluşturuyor, bunu iyi bilmemiz gerekiyor. Rahmet peygamberinin ümmeti olduğumuzu unutmayacağız. O, alemlere rahmet olarak gönderildi. Onun ümmeti olan bizler acaba şu anda dünyadaki tüm insanlık için rahmet elçileri miyiz? İnsanlara merhameti ve o rahmeti sunabiliyor muyuz? Bu hususta kendimizi muhasebe etmemiz gerekiyor. Ben özellikle alilere şunu tavsiye ederim. Hepimiz açısından, Kur'an-ı doğru öğrenmek , hadisi doğru öğrenmek, özellikle bin 400 yıllık İslam medeniyetimiz var, bu medeniyetimizi çok iyi özümsemek, İslam medeniyetimiz neler yapmış, bu dünyada insanlığa neler sunmuş, bunları çok iyi şekilde irdeleyip, yeniden İslam'ı insanlığa nasıl fayda getirdiğini, insanlığa hem bu dünyayı güzelleştirdiğini hem de öteki alemi nasıl kazandırdığını insanlığa sunmamız gerekiyor."

TÜMSİAD: TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞOLSUN

Öte yandan TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesi de bir basın açıklaması düzenleyerek Suruç katliamını kınadı. Dernek Şube Başkanı Sadık Sade açıklamada yaşamını yitiren gençlerin ailelerine başsağlığı diledi. Sade açıklamasına "Gün Birlik Ve Beraberlik Günüdür" çağrısı ile başlarken şu ifadelerini kullandı: "Bu menfur terör saldırısı bizatihi Ülkemizin birlik ve beraberliğine yapılmış bir saldırıdır. Ülkemizin huzurunu, istikrarını, barış ve hoş görüsünü bozmak için kasıtlı olarak yapılan bu saldırı ülke olarak bizleri hüzne boğmuştur. Milletimizden istirhamımız bu saldırının hedefine ulaşmasına engel olmalarıdır. Bir takım provokatörlerin oyununa gelip de bu saldırının asıl hedefi olan Ülkemizdeki birlik ve beraberliği bozmalarına yardımcı olmayalım.

Siyasi parti liderlerinin tamda bu zamanda birlik ve beraberlik için birbirlerine kenetlenip halkı bir arada tutması gereklidir. Bizler de Halk olarak devletin karşısında değil yanında olmalıyız. Olmalıyız ki bir olalım birlik olalım ve birbirimizin yaralarını saralım. İnanıyoruz ki Devletimiz ve Emniyet mensupları görevlerini her zamanki gibi fazlasıyla yerine getireceklerdir, olaya sebep olan kişi ve kişilerin biran önce açıklığa kavuşturacaklardır."

GÜLÜM: SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUM

Şanlıurfa Tabipler Odası adına bir açıklama yapan Doç. Dr. Mehmet Gülüm ise saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi. Suruç katliamında masumlara neler yapılabildiğine bir kez daha tanık olduklarını belirten Gülüm, "Suruç'ta bir kez daha, barbarlığın, insanlık onurunu kaybetmişlerin, masum insanlara neler yapabileceğine tanık olduk. Saldırıyı yapanları şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Onlarca ölüm yüzlerce yaralı ülkemizi ve coğrafyamızı kaosa sürükleme amacı güden bu ve benzeri saldırıları oda olarak telin ediyoruz.

Yaralılar arasında meslektaşımız Dr. Çağla Seven de bulunuyor. Seven'e acil şifalar diliyoruz. Şanlıurfa tabipler odası olarak, katliamın sorumlularının ortaya çıkarılmasında, ölüme karşı yaşamı savunmada bütün gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğimizi tüm kamuoyuna duyururuz" dedi.

ÇAKMAK: BÜYÜK ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDEYİZ

Gün içerisinde basın merkezlerine gelen son bir kınama mesajının adresi ise Aktif Eğitimciler Sendikası oldu. Sendika Şube Başkanı Osman Çakmak, düzenlediği açıklamasında Suruç katliamının ilk anından itibaren büyük bir üzüntü yaşadıklarını belirterek şu ifadelerine yer verdi: "Suruç ilçemizde meydana gelen patlamada çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirmesinin üzüntüsünü yaşıyoruz . Ülkemizin birlik ve beraberliğine kasteden; Milletimizi derinden üzen bu olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet; ailelerine sabır diliyoruz. Patlamada yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, acil şifalar dileriz. Ülkemizin huzurunu bozmaya yönelik bu hain saldırıyı ve faillerini kınıyoruz. Milletimizin başı sağ olsun."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Açık: Müslüman Olarak Muhasebemizi Yapmalıyız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement