Afganistan ve Tacikistan İşbirliği Yapacak - Son Dakika
Güncel

Afganistan ve Tacikistan İşbirliği Yapacak

Afganistan ve Tacikistan İşbirliği Yapacak

Afganistan ve Tacikistan, 2014'te NATO'nun Afganistan'dan çekilmesine hazırlık için işbirliğini artıracak.

21.10.2013 18:48  Güncelleme: 19:00

Tacikistan ve Afganistan, uluslararası koalisyon güçlerinin Afganistan'dan 2014 itibarıyla çekilmesinin ardından bölgedeki güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesi konusunda işbirliği yapma kararı aldı.

Resmi görüşmelerde bulunmak üzere bugün Duşanbe'ye gelen Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ülkedeki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile baş başa görüşme yaptı ve ardından iki lider heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti.

Rahman, ülkesinin terörizm, aşırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı ile diğer bölgesel ve uluslararası tehdit ve zorluklara karşı mücadelenin güçlendirilmesi stratejini desteklediğini kaydederek, Tacik tarafının uluslararası koalisyon güçlerinin 2014 yılında Afganistan'dan geri çekilmesini dikkate alarak savunma, güvenlik ve sınır konuları da dahil olmak üzere tüm alanlarda işbirliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Rahman, zorlu dağlık bölgelerden geçen bin 400 kilometrelik sınırda önlemlerin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Rahman, görüşme sırasında, Tacikistan-Afganistan- Türkmenistan demiryolu yapımı ve Kırgızistan-Tacikistan-Afganistan- Pakistan (CASA-1000) elektrik hattı yapımı gibi stratejik ve çok önemli ekonomik projelerin uygulanmasına özellikle önem verildiğini dile getirdi.

Görüşme sırasında, Çin-Kırgızistan-Tacikistan-Afganistan- İran demiryolu projesinin gerçekleştirme imkanlarını da ele aldıklarını kaydeden Rahman, ülkesinin ayrıca tıp, askeri ve demiryolu taşımacılığı sektöründe çalışacak personel eğitimi konusunda Afganistan'a destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Karzai de, Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu inşasının bu işbirliğinin gelişmesine hizmet edeceğini kaydetti.

Görüşmelerin ardından, taraflar arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesine ilişkin ortak bildiri ve mayın temizleme, sigorta ve sınır kapılarından karşılıklı geçişlerle ilgili anlaşmalar imzalandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan ve Tacikistan İşbirliği Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement