Akşehir'de Cumhuriyet Bayramı Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Akşehir'de Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Akşehir\'de Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Konya’nın Akşehir ilçesinde Cumhuriyetin 94. yıl dönümü törenle kutlandı.

29.10.2017 14:44

Konya'nın Akşehir ilçesinde Cumhuriyetin 94. yıl dönümü törenle kutlandı.

Kurtuluş Savaşı sırasında Batı Cephesi Karargahı'na ev sahipliği yapan Akşehir ilçesinde Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri 24 Ağustos Bulvarı üzerindeki Dayıoğlu Kavşağı'nda yapıldı. Buradaki tören, Kaymakam Mehmet Türk, Garnizon Komutanı Albay Orkun Turaçlı ve Belediye Başkanı Salih Akkaya'nın meydandaki halkın ve öğrencilerin bayramını kutlaması ile başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün önemini belirten konuşmayı İlçe Kaymakamı Mehmet Türk yaptı. Türk; Akşehir'in Kurtuluş Savaşı sırasında ve Cumhuriyet kurulmasındaki önemine değinerek, "Akşehir, 9 ay 10 gün Batı Cephesi Karargahı'na ev sahipliği yaparak, bağımsızlık mücadelemizin kazanılması ve cumhuriyete giden yolda hayati bir rol oynamıştır. 1921 yılı Kasım ayı ortalarında Alagöz'den Akşehir'e taşınan Batı Cephesi Karargahı, 24 Ağustos 1922 tarihine kadar karargah görevini ifa etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihler arasında birçok kez Akşehir'e gelerek, Büyük Taarruza ilişkin strateji ve planları burada belirlemiştir. Akşehir halkı da İstiklale giden yolda cephe gerisinin kahramanları olarak tarihteki yerini almıştır. Arasta dükkanlarında askere destek sağlayacak silahlar ve cephaneler imal edilirken, evlerde giysiler dikilmiş, cephede yaralananların bakım ve tedavisi için her türlü yardım yapılmış, ninelerimiz 24 saat boyunca gönüllü hemşirelik yaparak, yaralıların tedavilerini üstlenmişlerdir. Akşehir, Batı Cephesi Karargahı'nı 24 Ağustos 1922'de büyük bir coşku ve dualarla uğurlamış ve 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz, zaferle sonuçlanmıştır. Böylelikle 29 Ekim 1923'te ilan edilecek olan cumhuriyetimizin kurulma sürecinde Akşehir'in ne kadar önemli bir rol oynamış olduğu ortaya çıkmış olmaktadır. Akşehir tüm bu özellik ve nitelikleri ile ne kadar gurur duysa azdır" dedi.

Kaymakam Türk'ün konuşmasının ardından öğrenciler şiirler okudu. Okullar arasında açılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri ödüllerini verdi. Akşehir Atatürk Ortaokulu Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Akşehir Belediye Bandosu eşliğinde resmi geçit töreni yapıldı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Akşehir'de Cumhuriyet Bayramı Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement