Alkol ve Sigara, Ağız Kanseri Riskini Artırıyor - Son Dakika
Güncel

Alkol ve Sigara, Ağız Kanseri Riskini Artırıyor

Alkol ve Sigara, Ağız Kanseri Riskini Artırıyor

OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sakallıoğlu, erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla ağız kanseri görüldüğünü ifade etti.

13.02.2014 12:25  Güncelleme: 17:14

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Sakallıoğlu, erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla ağız kanseri görüldüğünü, bunun nedenlerinin başında alkol ve sigara tüketiminin geldiğini bildirdi.

Sakallıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş çürüğü ve diş eti hastalığı bulunan erkeklerde kansere yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), en ölümcül 8 kanser türü arasında ağız kanserini de saydığını belirten Sakallıoğlu, "WHO'nun araştırmasına göre dünyada her yıl 40 bin vakaya ağız kanseri tanısı konuluyor. Bu rakam yıldan yıla artış gösteriyor." dedi.

Ağız kanserlerinin, yaklaşık yüzde 3'lük bir sıklıkla en az görülen kanser tiplerinden olduğunu vurgulayan Sakallıoğlu, hastalığın en çok orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde görüldüğünü anlattı.

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir ağız ortamının şart olduğuna dikkati çeken Sakallıoğlu, şöyle konuştu:

"Ağız içindeki herhangi bir bölgede 2-3 hafta içinde geçmeyen yaralar, derin veya yüzeysel sertleşmeler, iyileşmeyen diş çekim boşlukları, ağız dışından da hissedilebilen büyümeler ve yaralar görüldüğünde ağrı, kanama veya başka bir belirti olsun olmasın hemen diş hekimine başvurulmalı. Ağız kanseri oluşumuna etki edebilecek risk faktörleri arasında güneş ışığına fazlaca maruz kalma, tütün ve tütün mamullerinin değişik şekillerde tüketilmesi, alkol kullanımı büyük etkendir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla ağız kanseri görülmesinin nedenlerinin başında, alkol ve sigara tüketimi geliyor."

Sigara kullanan kişilerde diş eti hastalıklarının, içmeyenlere göre çok daha yüksek oranda görüldüğüne değinen Sakallıoğlu, şunları kaydetti:

"Sigara içenlerde diş taşı oluşumu çok daha hızlı gelişir. Ağız kokusu kaçınılmazdır. Sigaranın kan dolaşımının üzerindeki köklü etkisi nedeniyle diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi olan kanama engellenir. Bu da diş etlerinde çekilmeler, dişleri saran kemiklerde erimeler sonucunda dişlerin aşırı sallanarak kendiliğinden düşmesi ya da çekilmesine neden olur. Yüksek miktarlarda sigara ve özellikle alkol birlikte kullanıldığında, ağız içi kanseri riski 10 kat daha fazla artmaktadır."

Prof. Dr. Sakallıoğlu, ağız ve diş sağlığı konusunda toplum olarak bilinçli davranılmadığını savunarak, ağız kanserlerinde erken tanının önemli olduğunu, bu nedenle düzenli olarak her yıl ağız ve diş sağlığı bakımı yaptırılması gerektiğini sözlerine ekledi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Alkol ve Sigara, Ağız Kanseri Riskini Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement