Alman İçişleri Bakanı: Npd'ye Devlet Yardımının Kesilmesi Çözüm Değil - Son Dakika
Güncel

Alman İçişleri Bakanı: Npd'ye Devlet Yardımının Kesilmesi Çözüm Değil

Alman İçişleri Bakanı: Npd\'ye Devlet Yardımının Kesilmesi Çözüm Değil

Almanya Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, partisi Hıristiyan Sosyal Birlik'in verdiği aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'ye (NPD) verilen devlet yardımının kesilmesi önerisine karşı çıkarak bunun kapatılma konusunda alternatif olamayacağını savundu.

05.01.2012 17:24

Almanya Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, partisi Hıristiyan Sosyal Birlik'in verdiği aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'ye (NPD) verilen devlet yardımının kesilmesi önerisine karşı çıkarak bunun kapatılma konusunda alternatif olamayacağını savundu.

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın polisin Neonaziler tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından alevlenen NPD'nin kapatılmasına ilişkin tartışma Hırıstiyan Sosyal Birlik partisi Genel Sekreri Alexander Dobrindt'in, bir gazeteye verdiği demeçle alevlendi. Dobrindt, Nasyonal Demokrat Parti'nin devletten aldığı yılda yaklaşık bir milyon euro ile faaliyetlerini sürdürmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu partisinin bu konudaki anayasa değişikliği önerisini birkaç ay içerisinde gündeme getirmeyi planladığını açıkladı. Leipziger Volkszeitung gazetesine açıklama yapan Friedrich, bu önerinin 2010 yılında federal ve eyalet içişleri bakanları tarafından tartışıldıktan sonra rafa kaldırıldığını söyledi. Deutche Welle, Friedrich'in, NPD'nin faaliyetlerinin kısıtlanması için devletin verdiği mali desteğin kısıtlanmasının, partinin kapatılmasından daha kolay bir yöntem olmadığını anlattı. Demokrasilerde verilen mücadelede öncelikle sağlam kanıtlar bulunması gerektiğini kaydeden Friedrich, aşırı sağcı partinin ancak 'anayasaya aykırı faaliyetlerde bulunduğu saptadığı takdirde' yasaklanabileceğini bildirdi.

Federal Anayasa Mahkemesi, NPD'nin yönetim kademelerinde istihbarat ajanlarının bulunduğu gerekçesiyle, partinin kapatılması ile ilgili kararı iptal ederken ortaya çıkarılan cinayetlerle ilgili yeterli kanıt toplanması halinde bu partının kapatılması için yeni bir girişim başlatılabileceği belirtildi. Alman hükümetini oluşturan koalisyon partilerinin, şiddet yanlısı aşırı sağcılar hakkında istihbarat ve güvenlik birimleri arasında bilgi alışverişi sağlayacak merkezi veri sisteminin kurulması konusunda anlaştığı bildirildi. İçişleri ve adalet bakanlarının konuyu bu ay içinde Federal Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirmesi bekleniyor.

Bu arada, Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı, aşırı sağcı grubun banka soygunu eylemlerinden bir kaç hafta öncesine kadar haberdar olmadığını bildirdi. Haftalık Der Spiegel dergisi ise Thüringen ve Saksonya Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatları'nın yaklaşık on yıl önceden grubun eylemlerinden haberdar olduğunu iddia etmişti. Saksonya Eyalet Meclisi Denetim Komisyonu'nun bugün Neonazi cinayetleriyle ilgili yapacağı oturum öncesinde Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'ye konuşan Sol Parti'den eyalet milletvekili Kerstin Köditz, bu Neonazi grupla bağlantısı olabilecek kişilere ulaşma olasılığı olduğu halde, bu konuda harekete geçmemelerinini Eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın ihmali olarak gördüğünü söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alman İçişleri Bakanı: Npd'ye Devlet Yardımının Kesilmesi Çözüm Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement