Almanya'da Genel Seçim - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Genel Seçim

Almanya\'da Genel Seçim

Cumhurbaşkanı Gauck ve Başbakan Merkel Berlin’de oy kullandı

22.09.2013 16:14

Almanya'da düzenlenen genel seçimde Başbakan Angela Merkel, başkent Berlin'de oyunu kullandı.

Berlin Mitte ilçesinde Humboldt Üniversitesi'ndeki seçim merkezine eşi Joachim Sauer ile yürüyerek geldi.

Burada oyunu kullanan Merkel, kendisini bekleyen çok sayıda basın mensubuna açıklama yapmadan yürüyerek ayrıldı.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück ise Bonn kentinde oyunu kullanırken, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da eşi ile Berlin'de Erich-Kaestner İlkokulu'nda oyunu sandığa attı.

Hür Demokrat Parti Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Philipp Rösler de eşi Wiebke Rösler ile Hannover yakınlarında Isernhagen'deki bir ilkokulda oyunu kullandı.

Öte yandan çeşitli partilerden Türk kökenli adaylar da seçim bölgelerinde oy kullandılar.

SPD'den Charlottenburg-Wilmersdorf seçim bölgesinden aday olan Ülker Radziwill, yoğun bir seçim kampanyası geçirdiğini belirterek, şimdi oy kullanmasının kendisi için mutluluk ve heyecan verici bir an olduğunu ifade etti.

Radziwill, seçim sonuçlarının birkaç saat sonra açıklanacağını belirterek, seçilmesi durumunda mecliste çifte vatandaşlığın uygulamaya geçirilmesi için çaba sarf edeceğini kaydetti.

Yeşiller partisi Mitte ilçesi adayı Özcan Mutlu da "Almanya'nın Çankayası" olan Mitte ilçesinden aday olmanın güzel bir his olduğunu söyleyerek, "İnsanın kendisini seçmesi güzel bir şey. İnsanlarımızı, Alman olsun göçmen olsun en güzel bir şekilde mecliste temsil etmek istiyorum" dedi.

Sol Parti'den aday olan Hakan Taş da göçmenlerin bu ülkenin bir parçası olduğunu, bunun herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Kendisine dün ırkçı saldırı düzenlendiğine işaret eden Taş, aşırı sağcılarla mücadele edilmesi gerektiğini, dünkü saldırıdan sonra eskisinden daha kararlı bir şekilde bu konudaki mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

Almanya'daki seçim sistemine göre her seçmenin iki oyu bulunuyor. Bir oy ilgili bölgeden doğrudan aday olan kişiye veriliyor, ikinci oyla parti seçiliyor. İkinci oylar bir partinin Federal Meclis'e ne kadar milletvekili göndereceğini belirliyor.

Almanya'da 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Genel Seçim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement